Utovasjon

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Et malaysisk toalett før utovasjon
Et malaysisk toalett etter utovasjon

Utovasjon er et akademisk felt innenfor utvikling av økonomi og samfunn, der hovedfokuset ligger på å ta gode og fungerende løsninger, og gjøre dem dårlige(re) eller aller helst ikke-fungerende. Begrepet kan gjerne brukes som et antonym til innovasjon.

En av de største pionerene på utovasjon er Malaysia, et land der utovasjon har stått på dagsorden de siste hundre årene. Det mest kjente eksempelet på Malaysisk utovasjon er "det malaysiske toalett", også kalt:

Utovasjon i praksis[rediger]

Tidlig på nittenhundretallet var Malaysia oversvømt med behagelige porselentoaletter, gjerne med plysjtrekk på doringen. Dette førte til at befolkningen i Malaysia for det meste satt på do i helgene og ikke kom seg ut. Dette ville regjeringen ha slutt på og de opprettet et eget utovasjons-departement som straks begynte arbeidet med å fjerne de behagelige toalettene og erstatte de med dritehull. I dag er det svært vanskelig å oppdrive et eneste sittetoalett i hele Malaysia, noe som har ført til at den jevne malaysier sjeldent driter mer enn en gang i uken.

Økonomisk vekst[rediger]

Denne situasjonen har dessuten ryddet vei for malaysiske reiseselskaper som spesialiserer seg på å frakte malaysiere til Singapore for en billig penge slik at man kan få sitte mens man driter. Et godt eksempel på at utovasjon ofte fører til økonomisk vekst selv om hensikten egentlig er det motsatte.