Uvuveve Osas

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Uvuveve Osas er en sør-sudansk ergonom og statsviter. Han er kjent som Afrikas lengstsittende borgermester. I 2019 ble han gjenvalgt for 19. gang som leder av det påståtte høyre-lente, men kommunistiske politiske partiet, Luew Eht An, i den ugandiske landsbyen Enyetuenwuevue Ugbemugbem. Han har vært kritisert sterkt av utenlandske medier for hans diktaturiske væremåte. Dette kom som en konsekvens av han utnyttelse av de svake lovene som omhandler valgsystemet i de nordvestlige provinsene av Uganda.

Oppvekst[rediger]

Uvuveve Osas vokste opp i 1907, midt under den sør-sudanske borgerkrigen som hans far var aktiv i. I tenårene flyttet familien Osas nordover til Fiji, på leting etter bedre levekår. Det var her Uvuveve Osas ble interessert i politikk da hans fetter, Sjira Phmoek, inviterte han på kommunistcruise til Seychellene. Under sterk propaganda ble drømmen hans klar: han ville bli borgermester i en afrikansk landsby. Etter å ha giftet seg med den fijiske kona hans Khun Amhi, flyttet det unge paret i 1987 til en avsidesliggende landsby i det nordvestlige Uganda, Enyetuenwuevue Ugbemugbem. I 1990 opprettet han det politiske partiet, Luew Eht An.

Valget i 1992[rediger]

Borgermestervalget i Enyetuenwuevue Ugbemugbem i 1992 blir av mange sett på som det kjedeligste valget i en ugandisk landsby siden det fatale valget i Nueltho Otishu i 1991. Uvuveve Osas klarte, på et ikke veldig mirakuløst vis, å utnytte de svake valglovene i provinsen og rigge dem i hans favør. Siden loven ikke sa noe spesifikt om hvorvidt det er lov å bestikke stemmeseddelopptellerne, brukte han dette for å vinne valget i 1992. Siden hans første periode som borgermester, 92-95, har han endret loven slik at bare han får gjort det, og har derfor klart å sitte siden.