Vest (retning)

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
NelsonHahaTransp.gif

Du har kommet til en artikkel som ikke er i bruk. Neida, du har kommet til Vest (retning). Men du leter kanskje etter noe annet som heter Vest.

«Borte bra, men hjemme best. Bedre er det borti vest!»

- Lars Monsen om vest

«Det rimer på fest, ikke sant? Hva var spørsmålet, egentlig?»

- Linni Meister om vest

Vest er en retning som kan oppnås via å finne et kompass, og gå til den retningen som er til venstre for N-en. Dette kan i de fleste tilfeller karaktiseres som vest, så sant kompasset ditt ikke har oppholdt seg med magneter og batterier. Da kan Ikkepedias redaksjon garantere at du ikke ender opp i vest. I så tilfelle, sjekk ved nærmeste pub og de lokalkjente hvor du har kommet hen.


Forskning[rediger]

Det er siden tidlig av sagt at vest er det beste stedet i verden. Dette er jo også sant; men hvor er egentlig vest? Forskere har kommet fram til at vest i bunn og grunn er Bergen, noe som setter det gamle ordtaket i dyp tvil. Hvordan kan Bergen være det beste stedet i verden? 210 forskere ble satt inn for å forske seg fram til løsningen. De tok inn på et hotell i Bergen by. Etter hvert fant de løsningen. Løsningen er dessverre ikke publisert på Ikkepedia. Vi beklager dypt dette, og ber leserne om å henvende seg til Illustrert Vitenskap i protest.

Geografisk[rediger]

På kartet vil vest alltid være til venstre. Det er en enkel huskeregel for å huske dette: vest er til venstre. Denne regelen gjelder alltid, så sant du ikke har snudd kartet opp ned, eller til siden. Forskjellige geografikere har prøvd å finne ut nøyaktig hvor på kartet vest ligger. Dette har vist seg å ikke være en fornøyelig oppgave, da vest har vist seg å være i konstant bevegelse. Den sveitsiske forskeren Berndt Harschler har uttalt at "jo lenger vest jeg kommer, jo lenger vest går vest." Fenomenet kan ligne litt på regnbuen; det hjelper ikke uansett hvor lenge du går mot den, den er alltid like langt borte.

Bildet viser tydeligvis at USA ligger i vest. De røde prikkene kan forkastes.

Enkelte forskere har hevdet at vest allerede er geografisk plassert, da som "vesten", hvilket refererer til det vestlige Europa og USA, samt Atlanterhavet. Andre forskere og kverulanter, da i form av arbeiderparti-medlemmer, har forkastet denne teorien og forklarer det med at selv i USA, som angivelig er den vestligste delen av verden, finnes det en vest, som også kalles Østen i disse trakter. Dette kan være svært forvirrende for en enkel sjel, men for en UiB-student med bachelor-grad i geografiske studier vil dette være en lett nøtt å knekke.

Ved journalisthøyskolen i Oslo kan to professorer forklare problemet med vest/Vesten med at massemediene på 50- og 60-tallet trengte et alternativt navn på stater som ikke var kommunistiske. Samtidig ville de ikke nevne navn, og kom derfor opp med terminologien "Vesten". Professorene forklarer videre at det aldri var massemedienes intensjon å bringe en fyrig diskusjon om hvorvidt USA er verdens vest eller ikke. (Denne forklaringen kom i september 2008, og er i dag godkjent av kulturdepartementet ved Trond Giske.)


Mytologi[rediger]

I gamle dager var vest den himmelretningen som sto for rikdom og lykke. I norrøn mytologi ble den vestlige delen av landsbyer forbeholdt de rike. Vikinger som eide tjenere, gull, røkelse og myrra bodde i den vestlige delen, mens fattigere vikinger, som bare eide en gris og nåla i veggen, bodde på øst.

Også i de mer moderne tider står denne tradisjonen ved lag. I Oslo har fylkeskommunen vedtatt å dele inn byen Oslo mellom Øst og Vest. Oslos ordfører besluttet å bosette sin egen mor, Wenche Foss, i vest. Også andre velstående personer, som Trond Giske, ordføreren selv, og Thorvald Stoltenberg er alle bosatt på Oslo Vest. De mindre heldige "nye statsborgerne" kan forgude sin "rap" og "hip-popp" på Oslo Øst.

Denne travle mannen er bosatt på Oslo Vest.

I gresk mytologi var vest den eneste himmelretningen, utpekt av selveste Zevs. Derfor var det veldig vanskelig å gå seg vill i skogen på de tider. Bare de gikk vest ville alt ordne seg. I vest lå også det romerske imperium, som grekerne så på som mer velstående enn sitt eget, og derfor lengtet grekerne etter vest.

Andre ord som kan minne om vest[rediger]

Se også[rediger]

Ordene ovenfor.

6 retninger for reise og kart:
  Nord                  
Vest Hjemme Øst                
  Sør                  
                    Langt langt borte