Yatzy

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk

Yatzy er et terningspill med strenge regler for protokollføring. Dette spilles fortrinnsvis på hytter, og er svært utbredt rundt påske. Man benytter 5 eller 6 terninger, alt ettersom hvilken utgave av yatzyen man har med å gjøre. Den verste utgaven er den såkalte tvungne yatzy, som egentlig passer best for stats- og kommuneansatte personer som trives best med regulert og detaljstyrt moro.

Protokollfører er vanligvis en maktsyk person med hang til juks, og med dårlige regnekunnskaper, men som allikevel er uangripelig.

Spillet egner seg ikke på bord med andre gjenstander, og heller ikke på små bord. Dette har sin årsak i at terninger alltid har et iboende ønske om å trille på gulvet, og da fortrinnsvis under en sofa. Det er verd å merke seg at terninger som havner på gulvet, får ugyldighetsstempel, og må kastes på nytt på bordet.

Yatzy går i korte trekk ut på å skape mest mulig uvennskap og dårlig stemning, noe vi nordmenn ikke kan være foruten i en liten hytte med altfor mange familiemedlemmer i påska. Allikevel ser det ut for at spillet beholder sin popularitet kveld etter kveld, og år etter år.

Det er svært vanlig å skryte av rekorder innen yatzy, og disse blir vanligvis i tillegg til den ordinære protokoll, innført i hyttebøker eller risset inn i veggen på utedoen.

Andre utgaver av yatzy er ordinær-, maxi- og trippel-, der prinsippet er det samme, og forandringen ligger i at den dårlige stemningen øker i styrke og lengde.

Yatzy: Hatet og elsket, men uunnværlig for det norske hyttefolk, og andre som kjeder seg.