Semafor

Fra Ikkepedia
Revisjon per 17. mar. 2019 kl. 22:52 av Hypera (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Signalene kan sees på svært lang avstand


Semafor er en kommunikasjonsteknikk som ble benyttet til å overbringe informasjon over avstand lenger enn hørevidde ved hjelp av flagg (eller andre gjenstander). I de tider hvor en ikke hadde Radio, var dette en enkel og billig måte å holde kontakt over avstander med. Ved å ta i bruk det en hadde for hånd, f.eks to stykk lommetørkle, var det mulig å holde kontakt med andre mennesker på det sosiale plan. På hver sin fjelltopp nesten, hvis en satte det på spissen. Fysisk kroppskontakt er det ikke snakk om, men det er utrolig hva en kan uttrykke ved hjelp av to små (eller helst litt større) flagg.

Språk[rediger]

Det benyttes Engelsk i internasjonal Semaforering, og Norsk Bokmål, nasjonalt. En har sett tendenser til at man på Vestlandet har benyttet nynorsk. Foreløpig bare forsøksvis, men som alle skjønner er dette så vanskelig å forstå for den vanlige semaforør at en rett og slett har måtte forby dette. Semaforeringen skal være for alle, og det er viktig å holde seg til det kjente. I tillegg er det et problem at man benytter de særnorske bokstavene æ. ø og å. Disse finnes rett og slett ikke i semaforalfabetet.

Variert bruk[rediger]

Din utkårne kan få de utroligste hilsener ved å vifte litt. Ikke obskjønt, men vakkert. Ikke i rasende fart, men med de yndigste bevegelser en kan frembringe i elskovssyk tilstand. En kvinnes U koblet med mannens E, kan gi spennende vyer. Vi skal likevel ikke gå nærmere inn i detaljer her. Tidligere forsøk på amorøse beskrivelser i dette forumet er rett og slett blitt slettet.


Framstilling[rediger]

Selve flagget er et firkantet, rektangulært tøystykke. Til offisielt bruk er det rødt og hvitt, diagonalt delt. Dette siste er litt viktig. En kan ikke dele røde og hvite tøystykker som en vil. Det kan oppfattes som flaggmisbruk eks. hvis en deler flaggets farver i hvitt ytterst og det røde som en kule inni. Ikke minst hvis en lager et rødt kors i det hvite. Det det er utallige måter å misbruke ting på. Det at tøystykket er tofarvet, er for å øke synbarheten for mottageren. Her har en virkelig tenkt på alt.

Metallbruk[rediger]

Metallplater i aluminium er og blitt benyttet i værharde strøk. Vinden har rett og slett revet tøyet av pinnen i de sterkeste stormkastene. Da har det vært hendig med noe håndfast. Men metall er ellers lite brukt. Det blir liksom ikke samme svuuung over bevegelsene med dette matrialet. Yndige bevegelser er i hvertfall umulig.

Håndtaket[rediger]

Bedre med en fugl på taket enn i hånden, er et kjennt ordtak, men i dette tilfelle er det ikke et ordtak vi tenker på, men et håndtak, og det er noe helt annet.

Håndtaket er fra gammelt av, av tre. Eller to? Huff, her er det lett å gå i ball med tellinga når en lager sånne morsomme ordspill.

En noe bleket utgave av det svenske. En ser jo at det ikke blir det samme som et rødt og hvitt flagg

Tilbake til treet. Håndtak av tre er en absolutt fordel. Ikke minst hvis en benytter semaformetoden på havet eller vannet som en kanskje rettere skal kalle det. En dekker da både saltvann og søtvann eller ferskvann som det korrekte er på norsk. Søtvann er jo en betegnelse fra den andre siden av grensen. Og de har flagg der og. Gule og blå. Og mange er det av dem. Det er en fryd å være i nabolandet på Flaggans dag. Nå er vel dette kommet litt ut av sporet. Håndtaket lages av tre. Ikke hvilket som helst trestykke kan brukes. Det skal være av en hard tresort. Einebusk er flott. Det gir en blank, fin overflate når en pusser det lett, og det som er kanskje den største fordelen, er jo at en ikke får flis i fingeren. Flis kan lede til blodforgiftning, og da må en kanskje gå med hånden i fatle i opptil flere uker.

Da er det nesten umulig å semaforere.

Trening er en nødvendig dyd[rediger]

Det er ganske enkelt å avsløre om en semafor semafør eller hva det nå betegnes, virkelig har trent på semaforeringen. Særlig hvis en blir noe ivrig og skal ha sagt mye på kort tid eller rett og slett blir forbanna, er det avslørende på den måten at oppoversvingen kan bli noe rykkete og overhodesvingen noe kantete. En trenet semafør semafor (ble det rett nå?) har en glidende bevegelse med vri og skru som særlig synes å ikke være mulig å oppnå uten trening. Jaja, det skal ikke være lett.

Konkurransemomentet i dobbeltsving[rediger]

Dobbeltsving tas i bruk hvis en f.eks skal semaforere HIX. Selv om dette valgte eksemplet ikke er av de vanligste norske ordene, så er det jo som de fleste har forstått, valgt som eksempel og ikke valgt ut av nynorskordboka en gang. Der er det nok av tullete ting om vi ikke skal begynne å bruke dette der også. Dette eksemplet HIX skal semaforeres i kjede over fire runder med vanngrav på 48 sekunder blank. Det av lagene som bruker mere enn de tilmålte 48 sekundene går ut, bader i vanngraven og reiser hjem. Det laget som kommer nærmest de 48 sekundene underifra eller hvordan det nå skal skrives, altså kortere enn, men rett opptil 48 sekunder akkurat, vinner. Huff det er litt komplisert å forklare akkurat her altså. Vanligvis er det premiering. Gjerne små pokaler som vinnerne kan ta i lommen eller i håndbagasjen når de skal reise heim. De er garanter pipfrie på Gardermoen og likesinnede steder da de egentlig er laget av hardplast. Forsølvingen er likevel så godt utført at selv den kresne kan bli narret og velger å sende det i kofferten med de følger det kan ha for reisevarigheten. Folk flest har vel stått i sånn derre kommetbort baggasje kø og ikke få tilbake før tre uker etterpå. Klemt halvveis istykker og beskjed om at kofferten var skadet fra før. Men dette er kanskje litt på siden. Det er lett å gli ut på viddene når en snakker flagg. Koselig lyd med flagg ihvertfall.