Valthorn

Fra Ikkepedia
Revisjon per 30. apr. 2021 kl. 12:19 av Gandalf (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
(Valthorn).jpg
Gjennomsnittlig valthorn.jpg

Valthorn er eit meget rundt instrument som mange også kaller for "kringlen". instrumentet er også kjent for sin varme og fuktige lyd som gir 90 år gamle damer gåsehud. Valthorn kjem fra det latinske ordet. Valtus og Hornius som betyr "kring" og "le". opp gjennom tidene har det berre vore tre personar som har vore sterk nok til å spille dette grusome instrumentet, og me skal høyre litt om dei no.

Tilbake på 1200-tallet var valthorn veldig populært. som tortur metode altså. offerene for denne metoden blei satt i eit klangfyllt rom og blei tvingt til å høyre på den varme og foktige lyden døgnet rundt. Som oftest døyde offerene etter 2 dager, men om du var så uheldig å overleve lengre, ville du bli kokt levande av den varme, foktige lyden. om ikkje det drepte deg, ville nok den forferdelege lyden sprekke trommehinnene dine. denne forferdelege metoden ligg på historiens top 3 verste tortur metoder og den blei oppfunnet og utført av svensken Tobias Sætre.

på midten av 1600-tallet var det 69 personar som omkom og 420 som blei kritisk skadde under ein valthorn konsert i sverige. konserten begynnte på kvelden og berre noen få sekunder etter at den svenske artisten Tobias Sætre optredde, blei salen fyllt i kaos. dette er ein av dei største hendelsene som foregjekk i Sverige på denne tiden.

i 1945 blei valt horenet for første gong i historien brukt til noko nyttig. den berømte diktatoren Hitler i Tyskland var ute på tur i parken den 30. April 1945 da den kjente svenske artisten Tobias Sætre var på ferietur til tysklnd og øvde på valthorn stykket sitt i parken. det stykket tobias spelte var det som inspirerte Hitler til å ta sjølmord. Tobias blei seinare sett på som ein av tidenes største helt, og han beseirer no ondskap med valthornet sin som "super Kringla"