Ørland kommune

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Ørland sett fra atmosfærens øverste lag, med øynene åpne


Øl-landet
Ørland
Ørland kommune har ikke byvåpen
«Takk for Barsetvatnet Bjugn!»
Land Norge
Fylke Sør-Trøndelag
Innbyggertall 22
Offisielt språk fosnamål
Styreform Ekstrem desentralisering
Ordfører Tom-Tom
Varaordfører Trond Giske
Bystatus askeonsdag, 1999


«Ørlandet er plassen der menn er menn, kvinnfolkene bor i byen, og sauene går rundt og er nervøse...»

- MacGyver om Ørland

«Vi befinner oss i år 1950 etter Kristus. Mopeden er kommet og hele ørlandet er kvitt innavl. Hele? Nei! En liten landsby gjør fremdels motstand, de strie, ukuelige innbyggerne - storfosningene, selvsagt - lar seg ikke knekke. Og tilværelsen er heller ikke helt enkel for de som mener at giftemål bør skje utenfor slekta. »

- Einar Gerhardsen om Ørland


Ørland kommune er en tøysekommune ytterst på Fosen. Det er en liten kommune i areal, men befolkningen er ganske stor i forhold til størrelsen. Ørland kan til tider minne om et overfylt sauefjøs med løsdrift.

Olsok 1989 var kommunen 74km2, tilsvarende 45035435 skjepper, 1.435.153 bismerpund og 6545.878.465.155 alen * 41.156.156.156 fot


Historie[rediger]

En gang i tiden var Ørlendingene et stolt folk. Da var de under diktatur av Fru Inger, altså kona til Herr Inger. Hun eide halve kongeriket, de andre 36,9% ble nesten eid av Thorbjørn Jagland. Herr og Fru Inger fikk sønnen Jarnskjegge fra storken, og etter at Herr Inger døde av aspic-aversjon i 1711, giftet hun seg igjen med Herr Nilson, en kjenning av både politiet og Pippi Langstrømpe. Fru Inger etterlot seg en diger borg som ørlendingene benytter til å selge vafler og saft fra. De har også en stor kanon som Herr Inger brukte til å skyte mot bærplukkere på fjellene i Agdenes. Nå er den en turistattraksjon, men brukes også til å skyte bort folk som kommunen ikke liker. Det sier at den tidligere skiskytteren Lars Berger skal ha skutt seg bort der.

Geografi[rediger]

Ørlands areal består 7% dann og vann, 45% landbruksjord, 4% søppel, 8% mulm og mørke, 21% pø om pø og 17% pomp. Prakt har lenge vært en mangelvare, noe man sykt nok trodde at Melodi Grand Prix skulle løse. Siden Ørland er flatt er det mye vind og lite ferskvann. Alle Ørlenninger er derfor 70% Bjugninger siden vannet importeres derfra. Flere mener at dette er årsaken til at det drikkes mye kjøpsprit på Ørland

Kommune administrasjon[rediger]

Økonomien til Ørland kommune er fantastisk, det brukes utelukkende røde tall. Alt annet er bannlyst. Kalkulatorene som benyttes i budsjettplanleggingene ble først brukt under kalkuleringen av Statoils Mongstad prosjekt. Ørland er sammen med resten av kommunene på Fosen, medlem av Fosens Monetære Union (F.M.U.) som har byttet ut den norske krona i det gamle byttesamfunnet. Hittil har dette hverken vært noe ninjatriks eller sjakktriks, da de som regel bare har fått fela igjen.

Kultur[rediger]

Kommunene bygde i 2008 et nytt administrasjons- og kultursenter for flere hundre milliarder lire, i tilfelle kulturministeren skal komme på besøk. Den viktigste grunnen til å bygge var at nabokommunen Bjugn hadde bygget et kulturhus i 2007, og svartsjuken er som kjent sterkere enn kjønnsdriften. Hovedbruksmålene er at kommunens Jazzmiljø skal ha ræva under tak og at damer fra fremtidige sesonger av TVNorge serien "Gøy på landet" skal komme å se på bønder som synger "Zetorn" ikledd felleskjøpskjeledresser. Bygget er fritegnet av nyoppståtte barn fra småbarnslinja på Futura barnehage, og etterkontrollert med stå hånd av Munn og fotmalernes landsforbund, og da det nærmet seg ferdigstilling oppdaget noen at kostnadsoverkridelsene ikke var større enn at aksjene i E-verket ble solgt for å pynte bygget med importert stein fra fastlandet. Først da ble de som ikke skulle betale regningen fornøyd.

Brekstad[rediger]

Brekstad er det som bortimot kan kalles sentrum i Ørland. Det er faktisk en av storbyen i Sør-Trøndelag. Det er kanskje ikke så rart i og med at det bare finnes tre byer i Sør-Trøndelag. Status som norges tredje minste by ser heller ikke til å ha hatt noen innvirkning på selvtilliten. Liksombyen Brekstad oppfattes av Ørlenninger som Fosens navle til tross for at den ligger ute i havgapet bortenfor folkeskikken. Dette skaper forøvrig mye god humor hos de andre som bor på Fosen, og omtales ofte som Ørlands viktigste bidrag på halvøya. Handelsgata (som forævrig er den eneste gata) er ikke rik på begivenheter, men det er som kjent det indre som teller. For eksempel en Rema 1000, Felleskjøpet og sin helt egne hurtigbåtterminal. Aktiviteter for alle her altså. Brekstad fikk rulletrapp i 2014. Navnet oppstod av ordene breke og sta + en D på slutten. Betydningen er da selvsagt at folk på Brekstad breker mye for å tiltrekke seg sau.

Demografi[rediger]

Inndelt i 5 grender.

Opphaugsingene

Opphaugsinger eller også populært kalt rompetrollene, er en stolt rase. I følge legendene skal de være laget av ekte Nurk. På Opphaug finnes det ikke biler. Av en eller annen grunn er det et helt sykkelsamfunn. På fritiden henger opphaugsingene på den kjempepopulære butikken, COOP Prix "Sirupen". Dette er et møtested for både gamle. Ikke at det serveres kaffe eller lignende, men det er alltid kø ved kassa. Ca. 10% av befolkningen skal være unnfanget i kø pga kjedsomhet.

Brekstadianere

Brekstadianerne er et spesiellt folk. Til forskjell til de andre grendene i Ørland, er de fullstendig dialektløse. På 80-tallet hadde Brekstad et stort vibrerende kreppmiljø, hvor prisen på krepptenger kunne komme opp i priser som ei høne og en okserygg på svartemarkedet.

Uthaugsingene

Hilsen du på en Uthaugsing må du telle fingrene dine etterpå - gammelt ørlandsk uttrykk. De har bosatt seg helt ut mot Atlanteren, for å bremse av vinden fra nord til nord-vestlig retning, for de mindre vindtolerante opphaugsingene og brekstadingene. I vekstsesongen for korn kan du ofte se bønder lime fast korn-aks på grunn av den sterke vinden og den gode rusen. Alt en Uthaugsing sier må taes med (minimum) to klyper salt, for alle historier/utsagn har blitt bearbeidet/utbedret ved "Lygarbænken", som e det nærmeste Uthaugsingen kan kalle en samleplass.

Grandingene

Har bosatt seg på Ørlandets vestre side. De ble fløtet hit fra Tarva tidlig på 1900-tallet. Er unntaket som bekrefter regelen om at man ikke er tapt bak ei låvedør. Bærer sterkt preg av manglende medmenneskelig kontakt, og tilgang til leksikon. Dette er pga. grandingenes motvillighet mot dørselgere. Er ikke uvanlig å ha 1-3 leksikonselgere, 2 Jehovas Vitner og 1 teppeselger nedgravd i hagen. Dra krok med en granding og dø- gammelt ørlandsk uttrykk.

Gartingene

Bor på øya rett utenfor fastlandet på ørlandet, vil ikke bli nevnt i denne artikkelen, untatt det som står skrevet tidligere på denne linja. Bru til fastlandet.

Storfosna

Fraktet stein for stein fra Andesfjellene av Thor Heyerdahl i 1934. Bygd opp og befolket for å være et sosialt studie i innavl. Det eneste stedet I Sør- Trøndelag politiet ikke orker å ha promillekontroll. Færga heiser rødt flagg, om det er politi om bord, og da forlater både unge og gamle færgeleiet(samleplassen),for de har selvfølgelig promille. (Alle har det på Storfosna). Stort banjomiljø.

Kråkvåg

Øya ble fløtet fra Shetland i 1387, tullet sammen med hamp. Kvinnene sies å rulle sigarer på innsiden av lårene for å spe på inntektene. Foruten sigarproduksjon er vrakplyndring og smugling populært.


Ungdommene

Ørlendingene er et folk som har det vanskelig. Dette kan man finne ut ved å se at en av de mest populære hobbyene er råning opp og ned den 200m lange hovedgata, og selvfølgelig å sitte på den überkule MIX kiosken. Der møtes de ikke for å røyke og se kule ut, det er jo fint at de finnes, fordi da har de som ikke liker å henge der, noe å le av.

Skole[rediger]

Alle opphaugsinger, gartinger, grandinger, uthaugsinger, brekstadianere og røkla lever adskilt helt til de begynner på ungdomsskolen. Her mener lærerne at man må mikse kulturene som et stort sosialt eksperiment. Klokka 09:15, hver dag, møter brannmannskapet opp for å spyle de første opptøyene for dagen. Siden Ørlenningene ikke klarte å plystre mens de knyttet skoene er den videregående skolen plassert i nabokommunen. Sånn sett er det håp for den oppvoksende generasjon bønder fra Ørland.

Overnatting[rediger]

Er man så interessert i vind og man har lyst til å studere den usynlige lufta er det fint å vite hvor man kan sove. Du har flere valg, du kan ligge på låven hos bøndene i Ørland, i bytte mot at du tar traktor'n til bonden du sover hos, kjører til matbutikken eller felleskjøpet og gjør hans daglige innkjøp (det ses forresten på som status å kjøre rundt med traktor i Brekstad by og se tøff ut).

Ellers så kan man sove på Hovde Gård, stedet der et par luringer tenkte å bruke flere millioner på å pusse opp ei rønne til å se ut som et 7-stjerners hotell, og deretter håpe på at folk vil komme på besøk i en så fryktelig gudsforlatt plass.

I tillegg tilbys kuskit lukt i restaurant "Fraukjelleren". Ørlendingene liker dette, og syns det lukter sofistikert,da lukter de i alle fall ikke sild. Kuskitlukta tappes på flasker og kundene trues til å kjøpe det som souvenirer ved utgangen, til ågerpris.

Turistattraksjoner på Ørlandet[rediger]

Kjeungskjær Fyr: Kjent rødt Fyr som vokter leia, ofte brukt i turistøyenmed for Trøndelag. De første 2 fyrene som ble bygd sank, så det nåværende står oppi de to foregående. Det benyttes ca. 40 liter Carlssonslim og 4000 meter med Gaffatape i året for å holde det i stand.

Barsetvatn-toget: Årlig folketog hvor alle innbyggerne i Ørland kommune går til Erika hvor de møter Bjugns ordfører og kysser hans føtter for at han har gitt oss Barsetvatn i året som gikk. Resultat av at Bjugn truet med å skru igjen kranene om de ikke fikk kommunesenteret ved en kommunesammenslåing. Barsetvatnet er kåret til norges best egnet vann for å tilvirke hjemmebrent.

Jobbmuligheter på Ørland[rediger]

Advokat: I Ørland er det fantastiske forutsetninger for å bli en god advokat. Her kan du blant annet jobbe med saker som traktortyveri, gamle kjerringer som klager over det stadige bråket av jagerfly som liker å kretse rundt om på Ørlandet, bønder som vil ha asfalterte traktorveier for å se ekstra kule ut og mange andre store, utfordrende saker.

Jagerflypilot: I Ørland så har du muligheten til å bli en jagerflypilot. Tatt i betraktning av at du har lyst til å bli Ørlandets største hatobjekt, siden du antageligvis vil ødelegge nattesøvnen deres og stillheten om dagen, med natt- og dagflygninger. I tillegg må du regne med at du kan få bakholdsangrep av frustrerte gamle damer som er møkk lei av at de ikke får ro til å strikke. Det sendes søknad til Forsvarsdepartementet om å få utvikle påbygging av hørselsvern til framtidige babyer. Varig hørselsvern vil bli en menneskerett etter ankomst av ny type fly. En har mottatt gledesmeldinger fra Bodø som i alt vesentlig går på "stakkars jævler, og hipp hurra for at dere får all dritten". Trivelig !!!

Politi: Å være politi på Brekstad er kanskje noen av de mest spennende og kuleste yrkene i hele Norge. Her kan du få kjøre fulle ungdommer hjem etter klokka ni om kvelden, passe på at folk ikke kjører med Pocket-bikes gjennom COOP Mega, passe på at rånerne ikke råner for mye, og mye annet moro. Størstedelen av utrykningene er på grunn av daglig håndgemenger med Kystlaget Kjeungen og Yrjar Heimbygdslag, og om sommeren er også organisert overlagt Kuvelting en oppgave som tar mye ressurser.

-Og selvfølgelig Stein Lillevolden.

Det har lenge vært rettet et kritisk søkelys mot lensmannsetaten på ørlandet, da de fleste domfelte er kjenninger av politiet. Lensmannen og de andre lensvikingene har gjentatte ganger lovet å bytte omgangskrets, men hittil har ingen ønsket å bytte omgangskrets med dem.


Lærer: Å være lærer i Ørland er også sinnsykt kult. Av frynsegoder kan nevnes: 150% stilling, lønnsnivå som tiggerne i Oslo,klasserom med 80 elever og muligheten til å rette norsk/nynorsk/engelsk-stiler i helgene.

Sleksgransker på Storfosna: Kan være både veldig enkelt og veldig vanskelig. Begrepet slektstre er byttet ut med slektskratt. Fordel å inngående kjennskap til banjokulturen.

Gammel-Sporten: Gammel-Sporten på Brekstad er en av kommunens største arbeidsplasser. Det er til en hver tid ansatt et tunnellag på 351 personer som graver tunneler mellom de deres 47 lager. Det ryktes at tunnelene skal være lengre enn Frankrikes Maginotlinje, Finlands Mannerheimlinje og Vietnams Cu Chi tunneler tilsammen. Hadde byggverket vært på jordas overflate, kunne det blitt sett fra Verdensrommet. 4 elektriske lokomotiv kjører mellom de eksisterende lagrene.

Prostitusjon: Grunnet Brekstads småbystatus forekommer ikke betalt prostitusjon. De amerikanske soldatene som kommer på besøk blir alltid forvirret av at de må betale for alkoholen mens damene er gratis. Ludring forekommer, men næringsvettet har hittil ikke vært stort nok til å ta betalt for tjenestene.


Det kjære og langstrakte landet vårt har mange kommuner du aldri har hørt om.
Det er fortsatt altfor mange til å få plass i tabellen, så du får greie deg med dem som ligger i Trøndelag.

Kommuner i Trøndelag fylke

Agdenes · Bjugn · Flatanger · Fosnes · Frosta · Frøya · Grong · Hemne · Hitra · Holtålen · Høylandet · Inderøy · Indre Fosen · Klæbu · Leka · Levanger · Lierne · Malvik · Meldal · Melhus · Meråker · Midtre Gauldal · Namdalseid · Namsos · Namsskogan · Nærøy · Oppdal · Orkdal · Osen · Overhalla · Rennebu · Rindal · Roan · Røros · Røyrvik · Selbu · Skaun · Snillfjord · Snåsa · Steinkjer · Stjørdal · Trondheim · Tydal · Verdal · Verran · Vikna · Ørland · Åfjord
Dagens fylker:
Akershus · Aust-Agder · Buskerud · Finnmark · Hedmark · Hordaland · Møre og Romsdal · Nordland · Oppland · Oslo · Rogaland · Sogn og Fjordane · Telemark · Troms · Trøndelag · Vest-Agder · Vestfold · Østfold

Territorier:
Gokk · Kontinentalsokkelen · Jan Mayen · Svalbard

Tidligere fylker:
Bergen · Nord-Trøndelag · Sør-Trøndelag

[[Kategori:{{#dplreplace:{{#dplreplace:{{#dplreplace:{{#dplreplace:{{#dplreplace:Ørland kommune| kommune|}}| herad|}}|Bydel |}}| (fylke)|}}| (tidligere fylke)|}} i Trøndelag]]