Akershus (fylke)

Fra Ikkepedia
(Omdirigert fra Akershus)
Hopp til navigering Hopp til søk
Det stolte våpen for fylket

Akershus er et fylke i den sør-østlige delen av Norge. Dette fylket er landets rareste. Det er delt i tre deler av landets hovedstad. På sør-østsiden av Oslo finnes Follo, på sør-vestsiden finnes Asker og Bærum og på nordsiden finnes Romerike. Fylket har fire byer og en rekke små tettsteder. Ordførerne i kommunene i Akershus har et sterkt ønske om at alle kommunesentre i fylket skal bli by.

Akershus har en halv million innbyggere. Disse sover i fylket og jobber i hovedstaden.

Akershus eller....?[rediger]

Navnet på fylket kommer av åker og hus eller borg, og det finnes noe åker i Akershus, men det finnes ingen borg, Borgen det refereres til er Akershus festning. Den ligger slett ikke i Akershus, men i Oslo. Det samme gjelder fylkesadministrasjonen, som også befinner seg i Oslo.

Du har nok vært i Norges raskeste fylke?[rediger]

Motorveiene frakter deg fort gjennom fylket

I Akershus fylke er det 22 kommuner, og landskapet varierer fra kyst ved Oslofjorden til fjell på over 800 meter i Hurdal. Det kan allikevel være vanskelig å få øye på det varierte landskapet hvis en kjører bil. Fylket har nokså liten utstrekning og med alle motorveiene har en kjørt gjennom Akershus før en får tenkt at det er der en er. Vips, så er du i Hedmark eller Vestfold.

Norges hovedflyplass ligger i Akershus.

Oslo lufthavn i Akershus

Men dette kan det også være vanskelig å oppdage, for i motsetning til fylkesadministrasjonen og festningen som bærer navnet ”Akershus”, så heter flyplassen ”Oslo lufthavn”. Den første jernbanen i Norge ble bygd gjennom Akershus. Den har heller ikke navn etter fylket, men heter ”Hovedbanen”. Flytoget går også gjennom store deler av fylket, men de fleste vil nok ikke oppdage landskapets særegenheter i en fart på 220 km/t.

Severdigheter[rediger]

Eidsvollsbygningen, symbol for Frihet, Likhet og Brorskap

Akershus er et fylke som turistene reiser gjennom, men ingen slår seg til der for å oppdage severdighetene. Allikevel finnes det mange severdigheter i fylket. Den mest kjente er nok Eidsvollsbygningen, der de kjente Eidsvollsmennene mekka sammen landets Grunnlov i løpet av noen dager i 1814. Fylkets beste severdighet finnes også i Eidsvoll, men på et helt annet sted enn Eidsvollsbygningen. På en knøttliten plass som heter Gullverket er det et sted som heter Spyttmyra. Der foregår det mye for de som vil oppleve ekte norsk kultur. Det finnes museer i nesten alle fylkets kommuner, men de har ikke særlig mye å vise frem utover gamle, trekkfulle hus. Visitromerike.com har en søketjeneste der du kan søke opp aktiviteter i fylket, men de gangene det er søkt her, kommer det opp en rekke aktiviteter i nabofylket Oslo. Det samme gjelder for "Hva skjer"-spalten på siden Visitfollo.com og ABguiden for Asker og Bærum.

Fritidsfylket[rediger]

Billig røyk fra Sverige

De fleste beboerne i fylket pleier det gode naboskapet med Sverige jevnlig. Hver fredag slutter halve Akershus’ befolkning tidlig på jobben sin i Oslo for å reise til nabolandet for å hamstre billig røyk og sprit. Folk i fylket har ellers ingen problemer med hva de skal gjøre i fritida. De kan for eksempel gå på fotballkamp på Åråsen i Lillestrøm eller et 5. divisjonslag et annet sted som spiller nesten like dårlig. Det finnes en mengde fritidsaktiviteter både i friluft og av mer urban karakter, og skulle befolkningen kjede seg, så er det et stort tilbud av fritidsaktiviteter i Oslo. Den mest populære hobbyen de fleste steder er nok allikevel ”råning”.

Råner fra Akershus


Det kjære og langstrakte landet vårt har mange kommuner du aldri har hørt om.
Det er fortsatt altfor mange til å få plass i tabellen, så du får greie deg med dem som ligger i Akershus.
Akershus fylkesvåpen.png

Kommuner i Akershus fylke

Asker · Aurskog-Høland · Bærum · Eidsvoll · Enebakk · Fet · Frogn · Gjerdrum · Hurdal · Lørenskog · Nannestad · Nes · Nesodden · Nittedal · Oppegård · Rælingen · Skedsmo · Ski · Sørum · Ullensaker · Vestby · Ås
Dagens fylker:
Akershus · Aust-Agder · Buskerud · Finnmark · Hedmark · Hordaland · Møre og Romsdal · Nordland · Oppland · Oslo · Rogaland · Sogn og Fjordane · Telemark · Troms · Trøndelag · Vest-Agder · Vestfold · Østfold

Territorier:
Gokk · Kontinentalsokkelen · Jan Mayen · Svalbard

Tidligere fylker:
Bergen · Nord-Trøndelag · Sør-Trøndelag