Antennesveis

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Tidlig sveitsisk antennesveis med underliggende antennemustasje

Antennesveis er en vanlig betegnelse på frisyren man har etter både en god og en dårlig natts søvn. Tendensen er allikevel at antennesveisen er mer fremtredende ved dårlig søvn da frekvensen økes etter hvor urolig man ligger.

Historikk[rediger]

Det var sveitserne som oppfant og videreutviklet antennesveisen, i et land med så mange berg og daler var selvfølgelig antenneforholdene dårlige. Antennesveisens spede begynnelse på begynnelsen av 30-tallet var et indirekte resultat av oppfinnelsen radio. Den fikk en kraftig oppsving på slutten av 50-tallet, da også fjernsynet ble mere synlig blandt allmenheten.

Engelsk forsøk på å ta inn satelitt-tv på 80-tallet, noe som viste seg umulig da senere utregninger viste at man minimum måtte ha 4 meter pannelugg for å motta signaler.

Antennesveismakernes noble yrke[rediger]

Profesjonelle antennessveismakere skulle på dager med gode forhold kunne lage frisyrer som tok inn både russisk tv og kinesiske radiokanaler. Det var særlig personer i den øvre middelklasse som holdt seg med personlige antennesveismakere. Dette er nå et utdøende yrke siden satellitt-tv har blitt stadig mer fremtredende på markedet, og siden forsøk på å motta signaler fra det nye digitale bakkenettet har ført til hårreisende resultater som flagrende skjermbilde, tørt hår, og i alvorligere tilfeller skallethet pga. statisk elektrisitet. Den kjente nyhetsoppleseren Pål Bang Hansen holder seg allikevel fremdeles med personlig antennesveismaker.

Hvordan anlegge antennesveis på egenhånd eget hode[rediger]

Det finnes en rekke nærradiokanaler man kan ta inn forholdsvis godt og uten fare med egen antennesveis, og her følger en liten instruksjon hentet fra hobbyantennesveismakernes landsforbund:

  • Sørg for at du har hår.
  • Forsikre deg om at du er overtrøtt eller alt for våken
  • Stikk gjerne hodet under dusjen, hvis resultatet blir svært vått kan man til nød benytte seg av håndkle i en begrenset periode. Bruk IKKE føner.
  • Gå og legg deg. Hvis du ikke våkner med antennesveis forsøk igjen kvelden etter, men først etter å ha strødd sengen med småstein, barnåler eller lignende.
  • En nødløsning kan være å avisolere ledningen på en vannkoker, krølltang eller lignende og deretter holde i ledningen til ønsket sveis er oppnådd. Her er det viktig å huske på at støpselet må være tilkoblet, at man jorder godt og at man husker å slippe ledningen litt før det begynner å lukte ribbe.

Vanlige feil når sveisen ikke virker[rediger]

Antennesveisen er vanskeligere å anlegge for noen enn for andre. Personer med utgangspunkt satellittsveis, en-runde-rundt-månen-sveis og piggsveis har vist seg å ha et verre utgangspunkt enn andre. Hentesveis har derimot vist seg å være svært så effektivt, jo mer henting jo bedre. Skallede har også hatt store problemer med anleggelse av antennesveis, men fortvil ikke, det finnes flere adekvate midler på markedet, for eksempel hårvannet ”Brøff”, velkjent her i landet etter hr. Jurtappens tv-reklamer.