Askøy

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Askøy
Æxøynå
Stor
(byvåpen)
«Best i vest. Ingen protest. Ja, vi ser på dere, Sotra.»
Land Askøy
Fylke Hordaland
Innbyggertall 165445,5
Offisielt språk Skarring i sør, rulling i nord, og noe grums i midten
Styreform Parlamentarisk diktatur
Ordfører Herman Friele
Varaordfører Herman Friele
Bystatus år 988

«Å jesus.»

- Abraham Lincoln da han oppdaget at han hadde kjørt feil og havnet på Askøy i stedet for Sotra

«Hallo, Drammen!»

- Forvirret rockeband på konsert i Kleppestø

«Det fins 2000 interessante mennesker på Askøy og bare 37 på Sotra.»

- Neil Simon

«Fy faen, her lukter det dritt.»

- Sylfest Lomheim på besøk i Askøys Sotra-ghetto

Askøy er et land som ble bombet i 1643. Askøy ble laget på nytt, og ble kåret til Norges fineste øy av Cosmopolitan Magazine i 1644.

Askøy er et sted der sentrum er slummen. Det bor bare folk fra Sotra i sentrum. Men alle som bor i de ytre delene av Askøy er enige om at det er de beste stedene å leve. Alle som bor i ytre deler er imidlertid fascister, om man skal stole på VG

Askøy hadde også i 2019 en av de største vannkrisene i landet når over 2000 mennesker ble syke med rænnaræv av bæsj i vannet. Kommunen klarte ikke å finne smitte skilden og fra begynnelsen av sommeren til august mnd hadde deler av øyen kontinuerlig kokevarsel. «Kommunen drives av idioter» - Hver eneste Askøyvering

Magnus Lagabøte bestemte i 1285 at de flotteste stedene på Askøy er østsiden, ettersom det ikke er mulig å se Sotra fra denne siden. Kommunestyret på Sotra bestemte i 1993 at øyene på Askøys østside skulle bygges om til å ligne mest mulig på Sotra. Det lot seg imidlertid ikke gjennomføre, ettersom ingen på Sotra kan noe om landskapsarkitektur, eller har utdanning utover tredje trinn i grunnskolen.

Næringsliv[rediger]

Askøy er kjent for de forferdelig jordbærene fra Ask (Lokalt kjent som «Æsjfyfaenbær» eller «Askøybær»). Askøy har flere båtfabrikanter, som stolt har produsert båter som lekker som en sil i mange hundre år. Grunnet støvet i båtfabrikkene er lungesykdommer ganske vanlig på Askøy. Askøy har også stor eksport av båter, særlig til Sotra. Askøy har i tillegg en stor våpenindustri som sysselsetter svært mange barn fra fattige familier på øyen. Askøy sine skolesystemer fungerer også svært bra. Rundt 7/10 elever besøker helsesøster minst en gang i månden. Mange har også besøker ukentlig hos helsesøster. Skolenes regelsystem kalles PALS Skolene med dette systemet er også de skolene som har flest mobbeofre.

Kultur[rediger]

Den internasjonalt kjente rockegruppen Tomboy med Torhild Sivertsen i spissen, er fra Askøy. Gruppen står bak en rekke monsterhits, og har vært på utsolgte verdensturneer siden 1987. Rolling Stone Magazine kåret i år 2000 Tomboy som verdens mest innflytelsesrike rockeband.

Dagfinn Lyngbø er også fra Askøy. Lyngbø er kjent for å være Norges minst morsomme stand up-komiker, og at ingen noen gang har ledd av en eneste vits han har fortalt på scenen. Lyngbø ble forvist fra Askøy i 1992, etter sin første opptreden som fant sted på Ravnanger senter.


Idrett[rediger]

Alle fra Askøy sykler. Ikke først og fremst på grunn av fysisk fostring, men for å sykle i veien for byfolk som kommer ut på øyen for å stjele sauer. Askøyværingene har et slags borgervern, hvor de sykler fire i bredden for å hindre biltrafikk. Tall fra Statistisk Sentralbyrå anslår at taktikken har redusert sauetyveriet med om lag 34,1% siden 1986.

Etter at de ble populært for folk fra byen å flytte til øyen, har imidlertid sauetyveriene tatt seg opp igjen. Askøyværingene planla først å løse dette ved å stjele nye sauer fra Sotra, men disse sauene viste seg å ha posttraumatisk stressyndrom fra tidligere behandling, og lot seg ikke integrere.


Parkour[rediger]

Parkour er en stor idrett på Askøy. Det mangler imidlertid bygninger av alle slag, ettersom folket her stort sett bor i jordhytter. Parkour-utøverne blir derfor svært skitne når de utøver idretten. Dette er årsaken til at Askøys parkour-landslag kalles «Møkkalaget».

Askøy vant OL-gull i parkour under sommer-OL i Trøgstad i 1983.


Krig[rediger]

Askøy og Sotra er gamle rivaler innen den tradisjonelle idretten parkour. Sotra har aldri vunnet en parkour-kamp mot Askøy, men var nær 27. juni 1845. Under sommer-OL i Trøgstad i 1983 ble Sotra diskvalifisert på grunn av sterk kroppslukt. Sotraværingene beskyldte Askøy-laget for å ha stjålet Axe-boksene deres, noe Askøyværingene på det sterkeste har avvist. Mange historikere mener at dette var opptakten til sjuårskrigen mellom Sotra og Askøy, som startet i 1999 og varte til 2002.

Askøy gikk seirende ut av krigen, og fikk alle Sotra-kvinner som krigsutbytte. Disse ble hurtig sendt tilbake til Sotra med hurtigbåt, ettersom Askøyværingene mente de hadde en sterk og ubehagelig kroppslukt. En ny krig er planlagt fra 2018 til 2021, men kommunestyret i Askøy har så langt ikke klart å bli enige om premissene for å gå til krig. Pr. april 2017 er det ventet at Fylkesmannen i Hordaland skal ta en endelig avgjørelse om krigens oppstart.

Askøy ble bombet av berberstammer fra Førde i 1643. Da Askøy ble gjenoppbygget i 1644, var tidligere drabantbyarkitektur med blokker og kjøpesentre ødelagt. Kommunestyre avgjorde da at alle hus skulle bygges opp igjen av jord og saueull. Byggeskikken kalles «skitasmale» på det lokale språket.


Steder på Askøy[rediger]

Ask: Koselig bygd på østsiden. Kjent for blant annet for å være stedet Nord-Koreas store leder, Kim Jung-Un, har sitt landsted.

Erdal: Ukoselig bygd på østsiden. Kjent for å huse mange innflyttere, som bergensere, utlendinger og sotrapakk. Familien Charalambous bor forøvrig i denne bygden.

Florvåg: Et slitent hull sør på Askøy. Det eksisterer ingen bilder av Florvåg.

Kleppestø: Det er her Keppskitene bor.

Strusshamn: Et fullstendig uinteressant sted som det ikke er verdt å skrive noe om. Gibson sitt tilhold sted

Follese/Hetlevik: To bygder på vestsiden som dessverre har utsikt mot Sotra. Av den grunn har ingen hus i bygdene vinduer mot vest.

Haugland/Davanger/Ramsøy: Tre hittil uoppdagede bygder på Askøy. Helikopterbilder av ukjente, usiviliserte urfolk eksisterer, men ingen andre har satt sine bein der.


Nordre Askøy: Langt unna resten av Askøy, og det stedet hvor det er mest sau. Av ukjente årsaker er det svært mange ungkarer der ute. ‘’’Tveit’’’: her er du fotballinteressert, eller mobbeoffer. Om du får en vikar på skole så er det som oftest politiet fordi det går rykter om narkotika på skolen