Aukra

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Nyhet! Læs siå på romsdalsk
Gosså
Aukra
Aukrakommune.gif
(byvåpen)
«Alt for Ormen!»
Land Romsdalen
Fylke Oslo
Innbyggertall 3600
Offisielt språk gossing (87%), romsdaling (12%), norsk (1%)
Styreform Anti-fastlandspartiet
Ordfører Bernard Reichsfyhrer
Varaordfører Rokta Bauta
Bystatus 2021

«Hallo Averøy!»

- Forvirret rockeband på konsert på Aukra

Aukra er en øy og kommune vest for Molde. Kommunen er berømt med sitt gassanlegg Ormen Slange som lager gass og pølse til alle de bensinfilialene (Statoil, Shell, Esso...). Aukra har dermed fått flere millioner fra Shell til å forbedre kapasiteten på øya.

Historikk[rediger]

 • Det var helt til 1940 at øya har vært øde. Trolig ble øya oppdaget først av Svenskene men de var for dumme til å bygge hus og de gikk tilbake til hjemlandet.
  Da ble Aukra oppdaget av romerne som ikke hadde en eneste peiling om at det fantes vinter: Det ble for kaldt til dem og de flyttet igjen fra øya.
 • I 1961 bygget flere sunnmøringer hus som feriested på Aukra.
 • I 1980 ble synagogen og moskéen nedlagt etter en voldsom krig mellom kristne, jødene og muslimene.
  Kirken ble bygget.
 • 1981: Kirka gikk opp i flammene etter en misforståelse mellom fuktsikringsmiddel og bensin.
 • 1988: Aukra får ferje i strekningen Småge-Orten-Finnøy-Sandøy-Ona-Ålesund, og Aukra-Hollingen blir nedlagt. Året etter oppdager befolkningen at de lager litt av en omvei til næreste byen Molde og gjenopprettet fergestrekningen Aukra-Hollingsholm.
 • 1992: Aud Stork blir ordfører.
 • 1997: Krig mellom Soltun, Hyttetun og Strandtun.
 • 2005: Soltun vinner og tar makten over Hyttetun, nådagens Falkhytten, og over Strandtun (Bakkemyr).
 • 2007,3: Ormen Slange setter i gang.
 • 2007,5: Stork mistet populariteten og Bernard Reichsfyhrer tar makten.
 • 2008: Aukra, Sandøy, Midsund, Fræna og Molde kommune klager at de sitter i en forferdelig gasslukt pga. masseproduksjon av ormer; det kommer protest og Per Gundleik Hvassdal går i sultestreik.
  Også Molde lufthavn, Årø, sier i den lokale avisa Romsdals Budstikke at det bør bli slutt med gassanlegget fordi de har ingen kunder igjen siden et fly kræsjet på fakkeltårnet ved Ormen da det skulle lande.
 • 2008,5: Det viser seg at det verken er ormer eller pølser som produseres på anlegget, men gass.
 • 2009: Gassanlegget er fortsatt i drift, etter pålegg fra ordfører Bernard Reichsfyhrer. Han mener at det er viktigere at kommunen tjener penger enn at forvillede fly bommer på flyplassen i Molde. Norske Shell puster lettet ut over avgjørelsen, da det er investert litt over 100 milliarder kroner på anlegget.
 • 2010: Per Gundleik Hvassdal vil dø pga. sultestreiken.
 • 2013: Bredbånd kommer helt til Sætervik, til då burde man koble til i Bud.
 • 2014,4: Det viser seg at Per Gundleik Hvassdal er helt ålreit og at sultestreiken var bare en aprilsnarr.

(Tidligere) bruk av navnet[rediger]

Aukra het tidligere Akerø. Dan Børge vet alt om dette. Bare spør ham.

Helt til 1950 har navnet Aukra ikke bestått. Aukra er en oppfinnelse av en svenske som snublet, datt ned trappa og brakk bena: Au! + Kra(kk)!

Bygder[rediger]

Aukrasanden[rediger]

Aukrasanden, også kalt for Sannj, er det tettest befolkede stedet. Det er her som bor presten, ordføreren, fotballtreneren, postmannen, lensmannen og resten av Gossens elite. Folk som bor her har kortest vei til ferja, noe som skaper problemer for den øvrige befolkingen på øya som aldri får en sjanse å være med til Hollingen. Det er derfor mange gossinger som lar bilen stå på fastlandet og forsetter med egen båt derifra.

Aukrasandinger snakker et eget språk, som er sterkt ulik gossisk. Ettersom de utgjør eliten, skal de ikke la seg påvirke av bondementaliteten med dens brede dialekt og hermer heller etter moldingene moldenserne som snakker litt penere.

På Sanden finner man kirken, kulturhuset, en blomsterbutikk og Mix-kiosken ved ferjekaia. Og... Aukraskogen som består av kjedelige siktagran som i dag ødelegger Vestlandets kjønnhet.

Breivik - Hukkelberget[rediger]

Egentlig ikke mer enn en hussamling rundt barnehagen. Her bor det oftest unge mødre som har vansker med å møte endene, så de slipper å sløse dyr bensin for å kjøre barna fram og tilbake. Her er det også billigst å få innlagt vann, da vasstårnet på berget står rett ovenfor.

Falkhytten[rediger]

Det er her som kommunen tenker på å utbygge "Gossen Metropolitan Area" som inneholder tre dagligvarebutikker, "Aukrasenteret" - et supermega kjøpesenter på fire butikker, hvorav to allerede konkurs -, kommunehuset og den nybygde skolen. Her finnes også Byggmakker hvor alle ungdommer møter hverandre når de "e ut å kjære moped".

Varhaugvik[rediger]

Varhaugvik på Gossen er en forstad av Gossen Metropolitan Area. Det er her som finnes kriminalitet og det er her man får trøbbel med politiet. med drapsintensitet på 1,54 person per uke har myndighetene hendene fulle.

Bakkemyr[rediger]

Bensinstasjonen og bussholdeplassen. Ingen vet hvordan bensinstasjonen kan tjene på drøye 3000 innbyggere, ettersom nesten alle har sine biler på fastlandet og fyller på drivstoff i Molde. På dette stedet henger ungdommene i tyveårene rundt med deres RX-7 biler, til busselskapets irritasjon. I ettertid viste det seg at bensinstasjonen ikke kunne tjene penger, så den ble nedlagt. Så nå har gossingene ingen plass å skaffe seg dårlig stabburet burger mens bilen er i vaskemaskinen.

Riksfjord[rediger]

Ikke er det bare ordføreren som heter slik, men også bygda som ble oppkalt etter ham. Der finnes Bethania, det andre bedehuset på Gossen, og gamleskolen. Riksfjord er vel mest kjent av dets fotballbane der Aukra IL holder til.

Sporsem[rediger]

Gamle Samvirkelaget/COOP. Nå har dette blitt "Klippen", et annet bedehus. Det er nesten alle aukraværinger som er pinsevenn og kirken begynner å miste popularitet. Bedehusene derimot - blant dem Klippen - blomstrer. Mer enn et boligfelt og noen gårder er Sporsem ikke.Løvika

Løvika[rediger]

Her her man da bare et lite museum (løvikremma), noen få hus og en crossbane for raringer som vil sette livet på spill.

Juvika[rediger]

Småbåthavn, noen hus og noen sure mennesker som ikke vil gi vekk areal.

Sæter(vik)[rediger]

Her finnes det flere sitkagran enn mennesker, så trivelig er det nokså ikke her. Snuplassen er nesten den eneste gøyale plassen som finnes, fordi her kan det driftes!

Motorveien[rediger]

Aukra har fått ny motorvei helt fra Sætervik og helt til Småge, bestemt til dem som skal rekke ferja. Den heter E137. Der er det fri fartsgrense, da ferga går bare sånn helt plutselig til alle tider og utider.

Ferger[rediger]

Aukra har som kjent en rekke ferger, ettersom ingen ville betjene denne nesten ignorerte linja til den øde øya. Kommunen fikk skrekkelig nok hvert år flere bilister til, og trengte dermed ha større ferger og større kapasitet.

m/f «Ørsta»[rediger]

Den gode gamle robåten. Den skulle kjøre helt til 90-tallet før den første bilisten kom til øya. Nybilen skulle kjøres på ferga på Hollingen, men sjåføren siktet ikke godt nok, og stupte ned i vannet. Vraket ligger der fortsatt.

M/F «Sykylvsfjord»[rediger]

Dette var barnas båt: dette var barnas "sykkelsfjord". Den hadde plutselig en kapasitet på to biler og fem sykler, samt én hund. Hurra for en fest! Man vart så glad for at man kunne komme på en raskere måte til byen. Den var i drift helt til 2006.

M/F «Julsund»[rediger]

Så fikk Aukra kommune endelig et hangarskip! Båten hadde en størrelse på en middels lekeplass og kunne frakte opptil 25 kyr og 76 sauer, i tillegg noen biler. Tross størrelsen hadde skipet styrhuset på den ene siden av båten. Og jo...en sommermorgen veltet hele greia!

M/F «Ivar Aasen»[rediger]

På 2010-tallet fikk Aukra endelig en ferge kalt Ivar Aasen. Ivar Aasen sa vitterlig på sitt dødsleie at hvis et skip skulle noengang oppkalles etter ham, så skulle det ihvertfall ikke lages deilige sveler ombord der. Folket på Aukra ble sint, og som en hevn på utsagnet, så bestemte ordføreren i kommunen at målformen skal heretter være på bokmål.

M/F «Eira»[rediger]

Aukras siste faste ferje tjente tidligere på sambandet Sølsnes-Åfarnes, men måtte vikariere neste hver uke fordi mannskapet på «Ivar Aasen» gjorde overfartene litt for harry. Etter å ha lagt til kais på Solholmen istedenfor Hollingsholmen flere ganger på rad, klarte styrmann å havarere Aukra ferjekai. Reparasjonskostnader på 20 millioner kroner var dråpen for ferjeselskapet Fjord1. Selskapet løste problemet ved å erstatte «Ivar Aasen» med «Eira». «Ivar Aasen» ble heretter flyttet til Seivika-Tømmervåg på Nordmøre. Det sies at styrmann på «Ivar Aasen» var så full en dag at passasjerene fant ut at de hadde lagt til kais ved Tórshavn på Færøyene istedenfor Seivika (som ligger nær Kristiansund).

Framtid[rediger]

Fastlandforbindelse[rediger]

Etter planen skal såkalte Møreaksen gi fastlandforbindelse til Aukra, Midsund, Tautra, Kjerringholmen, Bjørnsund, Flatflesa, Orta, Djupsundsholmen og Rindarøya. Fylkesveiprosjektet skal bli del av nye E39 som er påtenkt å være snarveien mellom Trondheim i nord og Cape Town i sør. I første omgang ble et tunnel-alternativ utredet, men valgt bort da det ble klart at Solberg-II-regjeringen gikk inn for å bygge Møreaksen. Likevel kom Fremskrittspartiet med en 152-siders rapport og flere vanskelige kalkyler for å kreve total gjennomgang av hele utredninga. Partiet ønsket heller utredning av et annet fjordkryssingsalternativ over Romsdalsfjorden. Partiet argumenterte for at øya Sekken ikke ble tatt med i debatten, og foreslo derfor å utrede følgende alternativ (fra nord til sør):

 • bru fra Lønset til Bolsøy
 • eksisterende trasé fra Bolsøy til Årø (Fannefjordtunnelen)
 • flytebru fra Molde ferjekai til Hjertøya
 • flytebru fra Hjertøya til Nesjestranda
 • Tunnel fra Nesjestranda til Veøya med bru over til Sekken
 • Fra Sekken vurderes også flytebro-arm til Tautra, Midsund og Aukra
 • Fra Sekken videre med undersjøisk tunnel til Vågstranda

Alternativet heter Romsdalsaksen.

Molde International Airport[rediger]

For å være i tråd med EUs retningslinjer om regionale flyplasser, har Avinor bestemt å kutte i driften av flystriper landet rundt. Dermed forsvinner de eksisterende flyplassene på Vigra, Årø og Kvernberget. Aukra blir valgt for en felles lufthavn. Flystripa som opprinnelig ble laget av tyskerne i andre verdenskrig blir asfaltert og utvidet til 2300 meter lengdestandard. Statue av Hitler reises ved det nye terminalbygget som markering. 1,2 millioner kroner bevilges av fylkeskommunen for å sponse kunstner.

Fylkesvei 662 blir motorvei og omliggende eksisterende veier tilknyttes med et stort planskilt veikryss midt på øya, mellom Haugland og Falkhytta. Det kommer i tillegg tre til firestjernes hoteller på Rindarøya og på Haugland.

Kjente aukraværinger[rediger]

Lenker[rediger]

Alle byer, tettsteder, veikryss, blindveier, fergekaier, osv. i Norge!
Noen er pene, andre ikke fult så pene.
Norgeoppned.gif
Aalesund · Aberoog · Ackerhafen · Ackeroog · Acht · Arendtal · Aufsehendunst (Bergstadt) · Bad Inselsund · Blummenoog · Blökenstadt · Breitbucht · Brummental · Der Gestanken · Drontheim · Du kannst · Dunstfussel · Düsterstadt · Endetallandspitzel · Ertragraue · EssenSoßen · Fachlandspitze · Fattersund · Finnlandspitze · Förde · Fleckenförde · Flussistdumm · Freundensalat · Friederichstadt · Gerettein · Hammer · Hammerparty · Honghofstrand · Haschischstadt · Heckesund · Heidekrauttal · Heidenfluss · Heidenmeer · Heil Blücher! · Hennenwasserfall · Heulensteinbucht · Hinken · Hinternkim · Honigbucht · Hügelsund · Ichistsund· Inselstrand · Incel · Jedetal · Kämpfenstrand · Kirchelandspitze · Kleinehammer · Kleinesand · Kleinestraum · Kohleistbesass · Kongleberg · Königsflügel · Kragenroog · Kristiansand · Kristiansund · Kuckuckbucht · Landspitzen · Larvenbucht · Lebenreue · Leeroog · Lehmbucht · Manntal · Massenoog · Matchigburg · Mogeln · Molke · Moltebeeren · Nachlass · Narrbucht · Nehmenalles · Neigenstaat · Nittertal · Ourchwitz · Porzellangrund · Pushensund · Rutewirr · Sandenbucht · Sandenförde · Sandenlandspitzel · Sandenlandspitzelmeer · Schafenau! · Schiffenlandspitzelhafen · Schlammland · Schmutz · Schnaps · Schwartzland · Schwefelfischerort · Schwellenbucht · Skiein · Skizwei · Spiellandspitzel · Schörtal · Steinschäre · Stockenreue · Stockfeldlandspitzel · Straumstadt · Trauminsel · Tassenbucht · Tonneberg · Wasserfallenbucht · Wastod · Langjahrstadt · Wetzen · Wieso? · Wolden · Wund in der Hintern · Zugnertzlandspitze · Walvissenbucht
Hjelp oss med å gi disse stakkarslige byene en ansiktsløftning ved å engasjere deg i Ikkeprosjekt:Norske Byer!