BSoD

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk
BSoD 2 er nettopp lansert under kodenavn Windows Vista

«Fikk en slik en en gang, av en venn som nylig hadde vært i Peru!»

- Jonas Lie om BSoD


Blue Screen of Death eller såkalt Blåskjerm er en hyggelig påminnelse en ofte får på PC-en når man bruker Windows, for at vi skal huske å spise lunsj . Da blir skjermbildet blått og det kommer en melding med hvit tekst der det står man skal trykke 'any key to continue'. Det påstås at Windows XP heldigvis mangler denne funksjonen, dette er derimot en myte.Se også musikkgruppa "BSOD" (BlueScreenOfDeath). Gruppa er ikke aktive nå lenger. Gruppa blei forma av Deadmau5 (uttales DeadMouse) og Steve Duda.Historie[rediger]

Ideen om blåskjerm ble oppfunnet av Bill Gates' tippoldefar Lou Smith Irving-Gates da han jobbet som assistent hos Thomas Edison. Ideen gikk i utganspunktet ut på å legge inn blå ark i kinetoskoper som ville henge seg fast og som kun kunne fjernes av "faglærte", denne ideen kostet Lou Gates jobben og han tilbrakte resten av livet som telefonoperatør.

I 1974 kom Bill Gates over denne diabolske planen når han ryddet på loftet. Slik ble planen fort benyttet til utviklingen av operativsystemet Windows som del av et triks for å selge nyere utgaver av Windows, dessverre for Gates er denne planen for lengst kommet ut i offentligheten og behovet for BSoD er strengt tatt kun til glede for såkalte "ansatte" hos Microsoft.

Fakta om BSoD[rediger]

BSod Version 1.0
Etter lanseringen av Vista har blåskjerm gått ned i pris
 • Har plaget menneskeheten siden 80 tallet, dog slår ikke sin erkerival iBSoD i irriterings-faktoren.
 • Blåfargen er bevist som den psykologisk sett mest irriterende fargen som finnes.
 • Innholdet av teksten som står på BSoD regnes som verdenshistoriens mest unyttige informasjon for fjortizer.
 • Hvert år hos Arne-Bjarne Bjartesen holdes det en konkuranse som går ut på å komme frem til Blue Screen of Death flest ganger i løpet av en time, rekorden holdes av Ari Behn.
 • Den kan kjøpes trykt på t-skjorte for en billig penge i Kraków, Polen!!!
 • Den er laget for at reparatørene fra Windows skal tjene mer penger på mindre begavede mennesker eks. i1337-geeks og fjortizer.
 • Under det årlige arrangemanget på WCW Wrestle Mania var BSoD mot sin erkerival; iBSoD. BSoD vant kampen ved rive ut iKildekoden ut av milten til iBSoD

Ulike versjoner[rediger]

Før BSoD ble oppfunnet kunne man oppleve at flere timers arbeid kunne lagres og reddes selv om operativsystemet oppdaget bagatellmessige uregelmessigheter i program- eller maskinvare, som f.eks at man plugget inn en scanner eller skrudde modemet av og på. Dette førte selvsagt til stor irritasjon for de som levde av å selge backupløsninger eller nye versjoner av programvare som allerede fungerte helt fint.

Som all annen programvare er blåskjermen levert i en rekke versjoner som er logisk nummerert.

 • Versjon 3

Utviklerne hos Microsoft jobbet på spreng med problemer, og allerede i versjon 3 hadde man den grunnleggende funksjonaliteten ferdig: Dersom systemet oppdaget at brukeren var i ferd med å gjøre noe nyttig, byttet systemet til tekstmodus, fylte skjermen med blå mellomrom (ASCII-kode 0x20, CGA fargekode 0x01) og kludret en tilsynelatende meningsløs feilmelding over hele skjermen. Teknologien var ennå ganske umoden, og det viste seg at løsningen hadde flere svakheter. Første linje inneholdt navnet på programmet som utløste feilmeldingen, noe som var ille nok i seg selv. Mer alvorlig var det i enkelte tilfeller var mulig å redde arbeidet ved å følge instruksjonene på skjermen. Enkelte brukere var med litt flaks istand til å jobbe i opptil en time av gangen uten å måtte starte på nytt.

 • Versjon 95

Allerede i 1996 ble BSoD-95 lansert med betydelige forbedringer. Her var navnet på programmet som forårsaket feilen byttet ut med den mye mindre forvirrende overskriften "Windows". Etter bare 6 års forskning hadde man kommet fram til at et tilstrekkelig antall brukere kunne forvirres ved å putte motstridende informasjon på skjermen; skulle man trykke Enter for å returnere, eller trykke hvilken som helst tast for å fortsette? Systemet var imidlertid fremdeles ikke perfekt. Fremdeles var det ikke på langt nær nok misinformasjon på skjermen, kun noen få meningsløse feilkoder. Og uansett hva du trykket så var sjansene for å få lagret dokumentet du jobbet med nesten lik null. Ordet "backup" begynte nå å bli dagligtale også utenfor IT-bransjen. Versjon 95 var ca. 10% raskere* enn versjon 3, og dessuten sikrere og mer stabil iflg. Microsoft.

 • Versjon 98

Det skal ha tatt omtrent 15 minutter fra Microsoft fant opp Microsoft Network (senere kjent som Interslett) og til den første fjernstyrte blåskjermen var et faktum. Det var nå mulig å få mennesker på den andre siden av kloden til å gå fra vettet med bare noen få tastetrykk. Versjon 98 hadde dessuten mange kraftige forbedringer, blant Plug and Play (PnP) som har forårsaket flere BSoD enn noe annet. Som en ekstra sikkerhet var denne versjonen utstyrt med en sikkerhetsmekanisme som garanterte BSoD dersom systemet kjørte i mer enn 49,7 dager. Det er ikke bekreftet at noen faktisk opplevde dette. Versjon 98 var ca. 10% raskere* enn versjon 95, og dessuten sikrere og mer stabil iflg. Microsoft.

 • Versjon 98 forsøk 2

Ordet "antivirus" var nå begynt å bli dagligtale, men hovedsaklig i forbindelse med etterpåklokskap. Microsoft lanserte versjon 5 av Internett, som i motsetning til forrige versjon kunne levere BSoD helt automatisk uten at man behøvde å klikke på noe. Versjon 98 forsøk 2 var ca. 10% raskere* enn versjon 98, og dessuten sikrere og mer stabil iflg. Microsoft.

 • Versjon tusenårutgave

Gjennom årevis med erfaring hadde nå supportmedarbeidere såvel som brukere lært seg en god del om hvordan de kunne omgå BSoD-teknologien for å få gjort litt av de de egentlig var på jobben for å gjøre. Microsoft kom derfor opp med System Restore og System File Protection som til sammen sørget for tilstrekkelig antall BSoD i løpet av en typisk arbeidsdag. Versjon tusenårsutgave var ca. 10% raskere* enn versjon 98 forsøk 2, og dessuten sikrere og mer stabil iflg. Microsoft.

 • Versjon ny teknologi 4

Det er vanskelig å tenke tilbake på BSoD 4 uten å få tårer i øynene. Borte vekk var all informasjon om taster og ting. En moderne datamaskin er en nesten utømmelig kilde til totalt meningsløs informasjon, og gjennom flere års forskning hadde man kommet fram til det absolutt mest ubrukelige man kunne putte på skjermen. Teknologien hadde nå kommet så langt at man brukte 80x50 tekstmodus istedet for 80x25. I hele verden finnes det sannsynligvis kun noen få hundre som faktisk vet hva slags informasjon BSoD 4 egentlig viser fram, og ingen av dem har noensinne hatt tilgang til kildekoden til BSoD 4 så de kan uansett ikke bruke den til noe. Brukere satt i timevis med penn og papir for å ta vare på hver eneste lille kode, og supportmedarbeidere over hele verden kunne more seg med å fortelle dem at de fire tettskrevne sidene de hadde plundret sånn med var fulle av totalt ubrukelig informasjon. Dette regnes som den fremste årsaken til at brukere idag ikke er istand til å gjøre rede for selv den enkleste feilmelding når de ringer support. De har nemlig lært grundig at slik informasjon er ubrukelig. Versjon ny teknologi 4 var ca. 10% raskere* enn versjon tusenårsutgave, og dessuten sikrere og mer stabil fordi den var skrevet om fra bunnen iflg. Microsoft.

I denne versjonen plukket Microsoft det beste fra to verdener; Plug and Play kombinert med komplett ubegripelige feilmeldinger. I tillegg oppdaget de at gamle tempfiler, virus, spam, trojanere og endeløse rekker med oppdateringer ikke lenger var nok til å fylle opp harddisken. Derfor ble BSoD forbedret slik at den dumpet innholdet i RAM til disk for å hjelpe til. Ubekreftede meldinger skal ha det til at flere ledende produsenter av harddisker skal ha festet hemningsløst i dager og uker etter at dette ble kjent. Versjon 2000 var basert på ny ny-teknologi-teknologi og skrevet om fra bunnen, ca. 10% raskere* enn versjon ny teknologi 4, sikreste og mest stabile versjon noensinne iflg. Microsoft.

 • Versjon XP

Spesialversjon for å spille rollespill på internett, se [WoW]. Versjon XP var basert på ny ny-teknologi-teknologi og skrevet om fra bunnen, ca. 10% raskere* enn versjon 2000, den sikreste og mest stabile versjon noensinne iflg. Microsoft.

 • Versjon utsikt

Versjon Vista er basert på ny ny-teknologi-teknologi og skrevet om fra bunnen, ca. 10% raskere* enn versjon XP, den sikreste og mest stabile versjon noensinne iflg. Microsoft.

 • Versjon 7

Versjon 7 er basert på ny ny-teknologi-teknologi og skrevet om fra bunnen, ca. 10% raskere* enn versjon utsikt, den sikreste og mest stabile versjon noensinne iflg. Microsoft.

Se Også[rediger]


Universets ti minst nyttige gjenstander

Bsod.png
17011-1-.jpg
BSoD · Rettskriving · Lampeskjerm · Mygg · Sagmugg · Fotoboks · Brnjyb · Sertifikat · Danseband · Snørr
Listen er utarbeidet i samarbeid med Erlend Loe.


 • Forutsetter at du kjøper en ny maskin med minimum dobbelt så mye RAM og dobbelt så kraftig CPU, samt at du ikke installerer et eneste program.