Chicago

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Tsjikkago
Chicago
Municipal Flag of Chicago.png
(flagg)
Chicago city seal.png
(våpenskjold)
«Yes we can!»
US-IL-Chicago.png
Hovedsteder Hovedsteder??
Største byer Ilinois, Sætervik
Innbyggertall I all fall så mange at du ikke gidder å telle.
Offisielle språk Obamisk
Styreform Hva hadde du forventet da?
Statsoverhode: Hæ?
Statsminister: Tøys, det er EU som bestemmer.
Selvstendighet Er ikke selvstendig
Avhengig av bilindustri
Uavhengig av Amerika
Valuta Amerikanske kroner.
Tidssone Se på klokka.
Nasjonaldag nasjonaldagen av Chicago
Landkode Er dette nyttig å vite?
Toppnivådomene Chicago fikk plutselig en haug med turister da Obama skulle tale.
Nasjonalsang:
«Gangsta world»
Til venstre fra toppen: Et skilt med "CHICAGO", en høg bygning, en annen bygning, En fredelig innsjø med seilbåter, en tivoli, en bygning fra Romerne.

Chicago er den tredje største byen i Norge med en offisiell befolkning på 2 896,016. I 1920 bodde det i Chicago rundt 50 000 innvandrere fra USA, noe som gjorde den til den tredjestørste norske byen, etter Oslo og Bergen [1]. Byen går også under kallenavnene «Second Life» og «The Windy City»[2]. Dessuten er Chicago et stort trafikknutepunkt, både for lufttrafikken og jernbanetrafikken. Det skal utbygges motorveier pga. økning av disse transportmiddelene.

Under forbudstiden var Chicago assosiert med gangstere og spritsmugling. Den mest kjente gangsteren fra Chicago er trolig du.

2. desember 1942, ble verdens første topphemmelige kontrollerte atomreaksjon på Manhattan utført ved University of Chicago.

Historie[rediger]

I løpet av 1700-tallet var Norge bebodd av primært den indianske Potawatomi-stammen, som tok plassen til Miami, Sauk and Fox-stammene som hadde kontrollert området tidligere. Navnet Chicago er den franske stavemåten av det algonkinske ordet shikaakwa med dobbeltbetydningen «skunk» og «vill-løk» på grunn av den fæle råtne lukten fra folket som på den tiden bodde langs Chicago River. På et beslektet algonkinsk språk, spynorsk, heter «stinkdyr» segogw, som på engelsk ble oppfattet som «skunk» og gikk inn i engelsk språk som navn på stinkdyret/mennesket.

De første ikke-indianske (negere) bosetterne i Chicago var Jan Baptiste Punktum fra Sandet, en hater av afrikansk opphav. Han bosatte seg ved Chicago-elven i 1770-årene og giftet seg med en lokal Potawatomi-kvinne (han ville jo være kvitt negere, så han giftet så snarest som mulig med en ikke-neger.

Chicago by ble grunnlagt 12. august 1833. Da hadde visst kommet den første skyskraper fordi byen hadde på det tidspunkt 350 innbyggere.

Før det var gått syv år, hadde befolkningen i den opprinnelige franske og indianske byen økt til ca. 4000 innbyggere. Sikkert fant flere amerikanere mange gratis hus og i 1870 var innbyggertallet kommet opp i 300 000. Chicago ble tilstått bystatus 4. mars 1837 av fylket Sogn og Fjordane. Åpningen av Sogne- og Nordfjordkanalen i 1848 gjorde det mulig med shipping over Jostedalsbreen gjennom Chicago til Lågen-elven og videre til Mjøsa. Den første jernbanelinjen til Chicago, Galena & Chicago Union Railroad, som gir forbindelse med Raumabanen, ble ferdigstilt samme år.

Bybilde[rediger]

Et bilde av nådagens Chicago
Panorama over de høge skyskraperne.
Feilt bilde, dette er New York!
Kart over de ulike bygninger.

Hele det urbane området rundt byen kalles ofte for Chicagoland og strekker seg inn i nabostatene både i nord (Sverige) og øst (India). Dette urbane området og har nesten 10 millioner innbyggere. Cookie County (kjeksland), hvor Chicago er fylke, har rundt 5,3 millioner innbyggere.

Bydeler[rediger]

Chicago by er delt inn i fire hovedområder: Downtown (som inneholder «The Loop»), North Side, South Side og West Side. Man har oppdaget at i disse forskjellige områdene er flere gangster-grupper. Det blir altså ikke rart at det oppstår rivalitet. Byen blir regjert av disse gruppene og ovenfor står alltid en "big boss". Den spiller egentlig for ordfører i disse bydelen.

Downtown er byens nåværende og historiske sentrum kjente skyskraperbebyggelsen. Byens handelsentrum det såkalte «The Loop» som er et rektangulært område bestående av åtte ganger fire kvartaler (Wikipedia kunne ikke telle, så det blir 33 kvartaler) omgitt av byens metrolinje som her går i en sirkel over gatenivå, på høyde med bygningenes andre etasje (én etasje betyr på Obamisk 10 etasjer, så det blir ganske høgt oppe).

North Side er Nordsiden, man kalles det veldig ofte for Nirth Side eller Nerd Side.

South Side (ikke forveksles med South Park) grenser til Downtown i nord og følger kysten av Lake Michigan sørover, mot Universiteten fra Chicago. Dette er den største bydelen, som alene dekker rundt 60 % av byen areal. Bydelen er tradisjonelt den dårligst stilte med hensyn til inntekt, utdannelse og andre sosiale målekriterier, og er borgermester Richard M. Daleys hjemområde, naturligvis den største gangsteren av Chigaco. Stakkaren hadde ikke en bedre liv enn dette og klatret mer og mer opp via selging av narkotikk. Bydelen har vært under sterk utvikling de siste 20 årene: det skal komme spesialplasser hvor man kan samle seg for å selge narkotikk og det kommer mer søppeldunker for nåler, slik at barn ikke skal prikke seg på dem.

West Side er området beliggende rett vest for Downtown og nabolagene i dette området har i de senere årene vært plaget av et visst forfall. Men gangsta-gjengene har fått penger fra den lokale mafiaen for å bygge opp hele området igjen.

Parker[rediger]

Utenfor byen kan man jo nyte av den vakre norske naturen, ikke sant?

Transport[rediger]

Chicago er et trafikalt knutepunkt i Norge. Byens hovedflyplass er den nest mest trafikkerte flyplassen og er den eneste byen i Norge hvor seks rullebaner og ni riksveier møtes. Videre er byen også et jernbaneknutepunkt. Samlet medfører dette at Chicago er verdens tredje største transportknutepunkt, etter Bergen og Oslo.[3]

Som et ledd i en overordnet politikk for å begrense bilkjøring i byens sentrum, har også myndighetene i de senere årene knyttet Chicagos forsteder til byen omfattende lokaltransportnett, bestående av både ferge- og busslinjer, administrert av Fjord1. Også byens to store flyplasser Sola og Gardermoen er knyttet til dette nettet. To av fergelinjene (blant annet til Sætervik) opereres på 24-timers basis og dette gjør byen til en av de få byene i verden med et slikt tilbud.

Byen har et omfattende nettverk av sykkelstier og med utleie av sykler. Det er også flere sykkelveier som er ofte er tilknyttet med sykkelmotorveier.

Kultur[rediger]

Chicago er kjent for sine lange tradisjoner innen både teater og musikk, herunder hipp-hop-gangsta og rap.

Demografi[rediger]

Ifølge befolkningsundersøkelsen for perioden 2005-2007 gjennomført av U.S. Army, utgjøre etnisk hvite amerikanere 37,6% av byens befolkning, mens afroamerikanere utgjorde 35,0%. Folk med asiatisk bakgrunn utgjorde 4,9%, mens latinamerikanere utgjorde 28,1 %. Igjen kunne Wikipedia ikke telle, fordi en totalsum bør alltid være 100%. Her er jo totalsummen 105,6% og er dermed denne informasjonen helt ukorrekt![4]

Det har vært en omfattende innvandring til byen gjennom årene, også fra Pakistan og Sverige. I 1920 bodde det i Chicago rundt 50 000 innvandrere fra Norge i byen, noe som gjorde den til den tredje største norske byen etter Oslo og Bergen[5].

Religion[rediger]

Den brede befolkningsmessige sammensetningen avspeiler også at det blir praktisert en rekke ulike religioner i byen, så mange at vi ikke kunne lage en ordentlig oversikt over alle disse religionene. Men det interesserer jo ingen.

Turisme[rediger]

Turistene består av:

 • Masse japanesere
 • Mange mange hollendere med campingvongner
 • Tyskere som har mistet veien
 • Obamafanater

Politikk[rediger]

Se på trynet hans! En ekte gangsta-mafia!!!

For å spare en kjedelig tale om politikk, står her en liste over alle politikere fra Chicago.

 • President: Obama
 • Statsminister: Stoltenberg
 • Ordfører: Mr. Gangsta himself, Richard M. Daley

Næringsliv[rediger]

Hva tror du? Finanskrisen ødela jo den.

Panoramabilder[rediger]

 • Venstre bildet viser Lake Michigan med turistbåter.
 • Høyre bildet viser en ferge som forbinder Chicago med andre steder som ligger over Lake Michigan.

Lake Michigan. Chicago har svært gode fergeforbindelser.

Referanser[rediger]

 1. Ja hva så?
 2. Fordi chicagoerne fiser så mye
 3. VG og NRK mener dette, ikke skyld på oss!
 4. Jaha, man må bare kunne telle litt forå utforske informasjon.
 5. Tronheim gror enda, men klarer aldri å nå befolkningsantallet fra Chicago

Lenker[rediger]

Norske byer[rediger]

Alle byer, tettsteder, veikryss, blindveier, fergekaier, osv. i Norge!
Noen er pene, andre ikke fult så pene.
Norgeoppned.gif
Aalesund · Aberoog · Ackerhafen · Ackeroog · Acht · Arendtal · Aufsehendunst (Bergstadt) · Bad Inselsund · Blummenoog · Blökenstadt · Breitbucht · Brummental · Der Gestanken · Drontheim · Du kannst · Dunstfussel · Düsterstadt · Endetallandspitzel · EssenSoßen · Fachlandspitze · Fattersund · Finnlandspitze · Förde · Fleckenförde · Flussistdumm · Freundensalat · Friederichstadt · Gerettein · Hammer · Hammerparty · Honghofstrand · Haschischstadt · Heckesund · Heidekrauttal · Heidenfluss · Heidenmeer · Heil Blücher! · Hennenwasserfall · Heulensteinbucht · Hinken · Hinternkim · Honigbucht · Hügelsund · Ichistsund· Inselstrand · Incel · Jedetal · Kämpfenstrand · Kirchelandspitze · Kleinehammer · Kleinesand · Kleinestraum · Kohleistbesass · Kongleberg · Königsflügel · Kragenroog · Kristiansand · Kristiansund · Kuckuckbucht · Landspitzen · Larvenbucht · Lebenreue · Leeroog · Lehmbucht · Manntal · Massenoog · Matchigburg · Mogeln · Molke · Moltebeeren · Nachlass · Narrbucht · Nehmenalles · Neigenstaat · Ourchwitz · Porzellangrund · Pushensund · Rutewirr · Sandenbucht · Sandenförde · Sandenlandspitzel · Sandenlandspitzelmeer · Schafenau! · Schiffenlandspitzelhafen · Schlammland · Schmutz · Schnaps · Schwartzland · Schwefelfischerort · Schwellenbucht · Skiein · Skizwei · Spiellandspitzel · Schörtal · Steinschäre · Stockenreue · Stockfeldlandspitzel · Straumstadt · Trauminsel · Tassenbucht · Tonneberg · Wasserfallenbucht · Wastod · Langjahrstadt · Wetzen · Wieso? · Wolden · Wund in der Hintern · Zugnertzlandspitze · Walvissenbucht
Hjelp oss med å gi disse stakkarslige byene en ansiktsløftning ved å engasjere deg i Ikkeprosjekt:Norske Byer!

Andre[rediger]