Copy-Paste

Fra Ikkepedia
(Omdirigert fra Copy Paste)
Hopp til navigering Hopp til søk
Copy-Paste i andreutgaven av den norske versjonen av Windows 95.

Copy-Paste (Også kjent som CTRL C + CTRL V eller kopier og lim inn) er en funksjon på alle PC-er. Hensikten er å ta en eksakt kopi av tekst, bilde eller virus, og lime inn i en mail, Ikkepedia-artikkel eller skolestil. På enkelte feilproduserte PC-er fører bruk av Copy-Paste til sletting av harddisken.

Historie[rediger]

Copy-Paste ble innført i Windows-operativsystemet i 1967, da Windows 1.0 ble lansert. Det var selvsagt MacGyver som fant opp funksjonen (selv om MacGyver i dag selvfølgelig bruker Linux uten grafisk brukergrensesnitt). Han mente at det ville lette arbeidet med å overføre seriøse Ikkepedia-artikler til Wikipedia. På denne måten ble Wikipedia dønn seriøst og kjedelig, en håpløs pøl av tørrpinner og misinformerte regelryttere, mens Ikkepedia ble den gla’-sida vi kjenner i dag.

I 1997 kom Windows 95norsk under navnet Hjelp, vi har nittifem vinduer (nynorsk: Me har nittifem problem, men inkje vindauga), og oversettelsen var det Ari Behn som stod for. Her ble copy oversatt til «ztjeel som faen» og paste til «zniik inn». Dette ble straks omgjort til det mindre kontroversielle «stjel» og «snik inn» som følge av den store bokstavmangelkrisen. Etter dette ble bokstaver så dyrt at ikke Microsoft lenger hadde råd til å betale oversettere, og påfølgende versjoner måtte derfor oversettes med Google Translate, som oversatte til de i dag så kjente «kopier» og «lim inn».

Cut / klipp ut[rediger]

Omfattende bruk av «klipp ut»-funksjonen førte til en dramatisk økning i antall rapporter om ødelagte skjermer.

Googles inntog i 1998 gjorde «stjel»-knappen upraktisk, i og med at det var lett å søke seg fram til kilden. Antallet anmeldelser for tjuveri økte med 2400 prosent bare på én måned og det var åpenbart at noe måtte gjøres. Microsoft Norge tok kontakt med en ekspert på det å ta andres ting uten å bli ferska, nemlig omfordelingsmester Kristin Halvorsen, og etter en haug utredninger var funksjonen cut eller stjel og fjern beviset klar (i revidert framlegg gjort om til klipp ut etter at det ble påpekt at bevisforspillelse kunne medføre erstatningsansvar). Tjuverianmeldelsene var straks nede på normalt nivå, men utover 1999 meldte elektronikkjedene om et usedvanlig høyt antall istykkerklipte CRT- og LCD-paneler …

Misbruk[rediger]

Paven fotografert i Copy-Paste-aksjon. Etter stadig fallende medlemstall i katolske menigheter verden over som følge av prestenes intime omgang med korguttene, tok Vatikanet Copy-Paste i bruk for å snu trenden. Det økte Romas befolkning med over 300 000 innbyggere over natta og førte til akutt kapasitetskrise for byens offentlige toaletter.

Ettersom Copy-Paste er til de grader nyttig, har det blitt misbrukt ofte opp gjennom årene. Spesielt har skoleelever benyttet seg av de grenseløse mulighetene som følger med bruken av Copy-Paste. Mange mønsterelever har kommet på galeien som følge av Copy-Paste-avhengighet. Lærere har merkelig nok aldri hatt sansen for Copy-Paste, og dette har hatt konsekvenser. Etter store demonstrasjoner arrangert av Lærerforbundet, ble Copy-Paste utelatt fra Windows XP. Dette var hovedårsaken til at Windows XP Pirate Edition ble lansert. I denne versjonen var Copy-Paste ulovlig gjeninnført. 57 millioner personer har hittil lastet ned Pirate Edtion, og tallet er stadig økende. Heldigvis ble Copy-Paste inkludert i Windows Vista etter press fra Journalistforbundet og Elevforeningen, som begge uttrykte at de var sterkt avhengige av funksjonen i sitt daglige virke. Gjennom forhandlinger med Utdanningsforbundet ble det vedtatt å bruke begrepene «kopier» og «lim inn», etter at forbundslederen fant det pinlig å bli assosiert med den svenske kollegaen,, ble tatt for å stjele og snike mangfoldige tonn med Toblerone inn i Sverige.

Etter mediestormen rundt avsløringene av Lærerforbundets omfattende bruk av Copy-Paste internt, snudde også Lærerforbundet og tok imot Windows Vista med åpne armer. I en offisiell uttalelse sa forbundet at det var urettferdig at hver elev bare trengte å levere inn én tekst, mens lærerne måtte lese og rette oppimot 28 tekster. Det ble argumentert for at Copy-Paste gjorde jobben betraktelig lettere, ettersom lærerne da bare ville behøve å rette én gang. Dette kunne gi lærerne en tidsbesparelse på opptil 96,4 prosent, og ble en avgjørende årsak til at Hitlerjugend økte solid ved skolevalget 2009.

Universets ti mest nyttige gjenstander

Håndkle.jpg
Gaffa-teip.jpg
Håndkle · Gaffa-teip · Sukker · Dopapir · Penger eller rik slektning · Copy-Paste · Solen · Ikkepedia · Romskip · Forsøkskanin
Listen er utarbeidet i samarbeid med MacGyver