Dørkarm

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
De første plan tegningene til en dørkarm hogd i stein til evig tid.

Dørkarm, eller "Delure Carmalus" som det latinske navnet er, finnes i flere fasonger og typer. Dørkarmens jobb er i hovedsak å holde døren oppe, mens den samtidig uten nevneverdige problemer åpner og lukker seg. Dørkarmen ble introdusert i 763 f.kr av Egypterne, da det egyptiske folket var lei av tyver og lavpannede skikkelser som likte å snoke i privatlivet til hele landets innbyggere. Dermed iverksatte regjeringen en storstilt aksjon mot disse menneskene ved å montere dører på alle bygninger som hadde fire (4) vegger eller mer.

Ikke bare fryd og gammen.[rediger]

Gammalt Egyptisk motiv av en som nettopp har slått foten sin i dørkarmen.

Romerne var de første til å dekorere dørene med malerier og personlige meldinger som "Velkommen" og "Pærer til salgs", mens Grekerne var mer tilbakeholden, og nøyet seg med hvite majestetiske dører og karmer. Den første ulykken skjedde 14 August 1832 da svensken "Gandalf Johanson" brakk foten i dørkarmen da han løp ut i gangen for å møte postmannen. Dette endte fatalt da datidens leger ikke hadde den kompetanse og erfaring dagens leger har, og Herr Johanson døde av smerter kort tid etter, da legene ikke kunne bestemme seg for hvilken fot som var brukket.

En gullgruve for Ortopedisk kirurgi.[rediger]

Ortopedisk team som smiler lurt.

Nærmere vår tid skjer det såkalt "dørkarms-ulykker" til daglig i både Norge, og resten av verden. Flest ulykker skjer i India, da store deler av befolkningen enda ikke har konvertert til det mer behagelige og moderne fottøyet "sko". Med sandaler på beina, så smeller det både fra tidlig morgen til sent på kvelden, og det sies at prosentandelen ligger nå på høye 87% der innbyggerne har møtt dørkarmen som har eliminert flere av de medfødte tærne.

Ulykkene måte ned.[rediger]

Spanias statsminister med sitt forslag til ny dørkarm rundt halsen.

I flere år har dørkarmen vært omdiskutert, og har vært oppe til debatt flere ganger. Sist gang var i Brussel 17 april 2003, da blant annet Spanias statsminister "José Luis Zapatero" krevde at dørkarmen skulle bli re-designet, og sikres før salg, slik at ulykkesraten ville synke til et nytt lavnivå siden innføringen av dørkarmen. Både Island, Frankrike og Cuba gikk ut i protest, og dermed ble forslaget forkastet.

Aktivister fra både Bellona, og VDA deltok i protester mot de nye reglene, og flere ble arrestert etter episoder med vold fra aktivistenes side. Både tåregass og vannkanoner ble brukt, og 3 personer mistet livet sitt i sammenstøtene. Enkelte vil si at 17 april var et vendepunkt i dørkarm-saken, og den dag idag hylles de tre for deres heltemot. Tre Små Kineser lagte en sang til dens ære i 1996 kalt Dørstokkmila. Det estimeres at nærmere 1 milliard mennesker har møtt dørkarmen siden dens fødsel.