Det svenske kjøleskapskasting-mesterskap

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk


Et middelmådig kast. Nybegynnere eller "nubbarna" blir tvunget til å gå i skjørt.

Det svenske kjøleskapskasting-mesterskapet er en sportsgren som stammer fra rundt år 1799-1800. Sporten har lange tradisjoner og det har siden sportens opprinnelse blitt arrangert mesterskap hvert år, unntatt de årene det ikke blir arrangert. Sporten går ut på å kaste et kjøleskap opp i luften og spise opp maten i kjøleskapet før det lander. Den eneste som har klart å tømme et helt kjøleskap for mat før det landet heter Göran McDonald, i 1856. Men det blir argumentert om denne rekorden er gyldig, siden han hadde medvind.

Sporten[rediger]

«Kjøleskapet spiste frokosten min!»

- Svante Göransson rett før han finner opp kjøleskapskasting

Kjøleskapskasting ble oppfunnet av Svante Göransson tidlig en morgen i det svenske tettstedet Jokkmokk 31. Februar 1799. Svante skulle ha seg frokost, og oppdaget til sin store forbannelse at det var tomt. Svante forbante seg på at kjøleskapet ikke skulle overleve dagen, og dette er opphavet til verset alle kjøleskapskastere må fremføre før de kaster:

Kjøleskapskaster-verset:
KJØLESKABANE BLIR KJØPT PÅ IKEA

"Kjöleskapet ät min frukost!
Förgremmade onge!
Nu tar jag den stora flytetesten
Och slänger den i vattnet!"

Svante løftet kjøleskapet og slengte den mot den lille innsjøen "Smysnigel" som lå 2 kilometer borte. Kjøleskapet kom ikke lengre enn 3 meter, landet i badestampen der kona hans satt og badet og gav henne støt.

Tre år etter denne hendelsen laget Göran Svantesson regler for sporten og begynte å arrangere kjøleskapsmesterskap i Jokkmokk. Premien på den tiden var en runde i høyet med den peneste grisen i byen.

Mesterskapet[rediger]

Kjøleskapsbalansering i praksis.

Hvert eneste år, unntatt de årene det ikke blir arrangert, kommer hundrevis av håpefulle kjøleskapskastere fra hele verden til Jokkmokk for å konkurrere om den prestisjefylte premien; en komplett samling med pokemon-kort. Reglene sier at deltagerne først må bære kjøleskapet sitt fra innsjøen Smysnigel til Jokkmokk, og fremføre kjøleskapskaster-verset når de ankommer.

Før konkurransen er det fest, med sjonglering av kjøleskap, skriking, øldrikking, vinsmaking, skriking, kjøleskapspolering, ost og kjeks, skriking og bestikkelser av dommere.

Kjøleskapskasting er ikke den eneste disiplinen i dette mesterskapet. Kjøleskapsbalansering er en spennende konkurranse der deltagerne balanserer sitt kjøleskap 100 meter oppå en tømmerstokk og legger det på bordet til den svenske kokken fra muppet show. Her gjelder det å være raskest og ha de beste varene i kjøleskapet som kokken kan lage mat av.