Dressurridning

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

Dressurens historie[rediger]

Dressurridning har sin opprinnelse fra da Rodrigo Pessoa fant ut at spranghesten hans måtte dresseres. Dressur stammer fra 4 år hunderet f.Kr. og er en klassisk form for ridning. Hesten ble lært å vende hurtig og smidig, til å skrifte retning og gangart på det minste varsel. Før var det sett på som en vanskelig og "ufin" sport som bare ble ridd av gærne sprangryttere.


Dressur i dag[rediger]

I dag er dressur utbredt over hele verden og er en av de mest kjente sportene. Hvem som helst kan bli dressurrytter og det er ganske enkelt. Med flosshatt, frakk og 2 meter lang pisk, blir du anerkjent som en dressurrytter. Det er ikke alle stevner det er påbudt med hest, men det er absolutt påbudt med sal og hodelag. I dressur gjør du forskjellige danseøvelser på en skitten, støvete bane, som oftest med hest.

De fleste dressurryttere er gamle damer med hengerumpe i 60 års alderen som rir dressur. Til daglig er moten deres tatt rett fra et fransk blad. Moderne beige tights med svarte lapper på innsiden av knærne og svarte støvletter. Så har vi jo de hestegale små jentene som ikke tør å drive med sprang. I motsetning til 60 åringene, er ikke hest en sport og et dyr, men en klesdukke som er in. Hvite bandasjer, tatt rett fra sykehuset, surrer man rundt bena til hesten. Det er et viktig skritt mot å bli dressurstjerne. Man skal ha mest mulig utstyr på hesten, jo mer utstyr, jo større sjanse for å vinne. I motsetning til sprang, har man to tøyler i dressur, uansett nivå. Moten kan variere fra uke til uke, men som oftest kan man se dressurryttere daglig med bukser i forskjellige farger med forskjellige motiver på. De vanligste motivene er ruter og en eller annen vrinskende hest på (for barn i 2år alderen). Det anbefales at barn ikke har ridehjelm, men sykkelhjelmer da de sammenlikner hester med sykler i denne alderen. Disse sykkelhjelmene kan man få tak i på Horze eller en vanlig sykkelbutikk.

Hva som trengs for å bli dressurrytter[rediger]

Det vanskeligste i denne sporten er å holde salen på plass mellom bena, både uten og med hest, derfor er det super nødvending med lim.

  • Frakk (kan kjøpes på H&M for 399)
  • Hatt (Kan få kjøpt billig på dressmann)
  • Lang pisk (Fiskestang er like greit)
  • Sal
  • Hodelag
  • Hest
Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!