Dugnad

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Dugnad.jpg

«Ah, dugnad! - Nesten bedre enn fagbevegelsen!»

- Martin Kolberg om dugnad

Dugnad vil si at mange mennesker frivillig jobber sammen. Jobben består gjerne i å rydde en strand eller lage lekeplass for videregåendeskoleelever og medlemer av dykkeklubber (særlig de i Larviks området).

Ordet dugnad ble for en tid siden uformelt kåret til Norges nasjonalord, noe daværende statsminister Kjell Magne Bondevik annonserte med glede i TV-programmet Typisk norsk. Han sa at det passet fint, fordi vi folk flest er veldig positivt innstilte til frivillig arbeid. Dugnaden ble grunnlagt av Ånden i lampen og det er derfor det heter dugnadsånd.

Sannheten[rediger]

Sannheten er at de eneste som er forpliktet til å synes dugnad er en helt fantastisk oppfinnelse er rektorer, kristne statsministere, svenske søskenbarn og amisher. Resten av befolkningen synes dugnader er noe herk. "Skal det være dugnad nå igjen?", sier ofte fedre når barna kommer hjem fra skolen med brev skrevet av førskolelærere med null peiling på PC. Og når resten av befolkningen er så negativt innstilte til dugnader, er på en måte hele poenget borte. Det som en gang var frivillig arbeid utført av mennesker som ville gjøre en innsats, er nå blitt til ulønnet [tvangsarbeid].

"Skolens uteareal trenger å bli forbedret", tenker ofte rektorer. Og for å gjøre dette billigst mulig, lar han elevene gjøre jobben for ham. Tredjeklassinger synes kanskje dette er morsomt, de får til og med utbytte av det ettersom de jo faktisk tilbringer friminuttene utendørs.

Men videregåendeelever synes ikke dugnader for å forbedre skolens uteareal er morsomt. De har strengt tatt ikke behov for noe forbedret uteareal, ettersom det eneste de gjør i friminuttene er å flørte, spise og røyke. Arbeidsmoralen blir - om mulig - enda mer svekket da de er vel vitende om at hadde det ikke vært for den totalt unødvendige dugnaden, ville de fått sommerferie en uke tidligere enn forventet.

Som du nå sikkert har lest mellom linjene, er dugnader nokn en form for utnyttelse av gratis arbeidskraft, og talsmenn for folk flest synes derfor det burde vært forbudt. På Nazi betyr dugnad pupper