Dusj

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Dusj.jpg

I dagens samfunn bruker vi ordet dusj på et avgrenset område hvor vi kan gjøre oss rene ved å la vann falle over oss, men ikke alle vet at dette egentlig bare er kallet dusj fordi det ligner på snabelen til det forhistoriske dyret dusj.


En dusj er et dyr som for lengst har dødd ut. Det levde for 2,3 - 3,2 mill. år siden og hadde form som en høne med en lang snabel. Dette var et svert fryktet rovdyr og hadde et våpen ulikt noe nålevende dyr. Ytterst på snabelen satt den fryktede dusjdysa som sprøytet ut vann med en slik hastighet at det drepte alt som kom i veien for strålen med en gang.


Kjennetegn[rediger]

Dusjens hode har en umiskjennelig profil på grunn av den lilla magen og den lange snabelen som ender i en klump ytterst hvor den beryktede dysen sitter. Bortsett fra dette ligner dusjen på en ca 1m høy verson av dagens høner. De hadde skarpe klør og et intenst stirrende blikk.


Snabelen[rediger]

Snabelen var det som gjode dysjen så fryktinngytende. Ytterst på snabelen satt dysa. Dysa var dusjen sitt dødelige våpen. Dysa sprøytet ut vann med et volsomt trykk og kunne drepe på en avstand opptil 50 meter. Etter å ha drept offeret Tok dusjen med seg offeret til sitt personlige gjemmested, der den sakte fordøyde offeret ved å sprøyte git inn i det for så å slurpe i seg den guffen som ble til inne i offeret på grunn av giften. Dette gjorde den fodi den ikke har noen ordentlig munn men bare en sugetreft som den bruker til å suge opp guffen med.


Utryddingen[rediger]

Det er ingen som vet helt hvorfor et så dominerende dyr som dusjen døde ut, men man tror det var en global tørkeperiode som førte til dette. Dusjen var avhengig av mye vann for å nedlegge sine bytter og dermed døde ut på grunn av mangel på vann. En annen teori er at dysa, det dødelige våpenet, rett og slett ble for kraftig og for dødelig slig at de gikk løs på hverandre i territoriekamper og så mange ble drept i kamp at rasen ikke lenger var formeringsdyktig og de døde av innavl.


Den moderne versjonen[rediger]

I dag bruker vi ordet dusj om et avlukke hvor vi kan la vann renne over oss for å fjerne skitt og smuss fra våre vidunelige kropper. Dusj har også blitt brukt til mer makabre ting enn å vaske seg. Blant annet gassing og skrekkfilm.