Egypt

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk
Hagearbeid2.JPG

Informasjon

Denne artikkelen ble forbedret via Ikkepedias hagearbeid desember 2009.
Hvis du vil hjelpe til med å forbedre Ikkepedias artikler, ønskes du velkommen til Ikkepedias Hageforening.

«Hallo, Mummidalen!»

- Forvirret rockeband på konsert i Egypt

Jumhuriyat Misr al-Allah

norsknavn=Egypt
Egypt

Egyptflag.png
(flagg)
Egyptsymbol.png
(våpenskjold)
«جمهوريّة مصر العربيّة»
Egyptkart.png
Hovedsteder Faraoenes Dal
Største byer Kairo
Innbyggertall 0
Offisielle språk Hieroglyfisk / koptisk
Styreform Nekrokrati
Farao: Tut-ankh-raymond
Dronning

statsminister= Malik sultan al-said innbyggere=nr. 15 selvstendigår=ikke ennå avhengig=Islam:||

Selvstendighet Er ikke selvstendig
Avhengig av
Uavhengig av
Valuta Svartebørs
Tidssone utc-200

landkode=EGY nasjonaldag=23. juli

Nasjonaldag Nasjonaldag??
Landkode
Toppnivådomene .eg
Nasjonalsang:
««Brød, makt , penger»»


Egypt er verdas største museum i en verdensdel som enda ikke er oppdaget. Mytene er mange om dette museet. Blant annet skal det inneholde noen av de minste skattene som noensinne ikke er funnet i en eske frokostblanding. Den greske oppdageren Trer Roperdal reiste i sin tid i ett smørbeger til Pinseøyene, og kom i kontakt med en stamme som kunne fortelle om Egypt. Stammen var dekket store greiner fylt av blader. Det var på disse bladene Laverdal så museet på bilder. Dessverre tok dopapiret slutt og bladene gikk rett i dass,slik at etterslekten ikke har fått dokumentert funnene. Stammen ble sågar brent da temperaturen sank mot - 50 grader. I dag vil man kalle slike for pyser. Det ryktes at det skal sendes ut flere ekspedisjoner for å finne Egypt. Kommer det rapporter om funn vil artikkelen oppdateres. I mellomtiden får du smøre deg med sennep.


Geografi[rediger]

Landet Egypt ligger ved en bekk som kalles Nilen. Denne bekken renner ut i en dam som kalles Middeldammen. Inne i landet finnes det noen store telt som er laget av stein. Disse teltene ble satt opp for 3000 år siden, og siden de er såpass store og tunge har ingen giddet å flytte dem ennå. Teltene ble opprinnelig satt opp av den aktive speiderbevegelsen som var i Egypt på denne tiden, men grunnet mangelen på teltstenger som på den tiden ikke var oppfunnet, falt det dem naturlig å lage teltene i stein, og i god speiderånd, så syntes man at størst var best. Disse teltene står nå igjen spredt rundt omkring i Egypt ved speidernes tidligere leirplasser.

Folket[rediger]

En helt vanlig egypter.
Ancientmalt.jpg
Tre egyptere som har gruppesex med en gud.
Flere egyptere som har sex får aids.
Den bifile guden Horus som liker å bli tatt på rumpa.

Folket i Egypt er for det meste ganske rettvinklede, med brungul hudfarge og hvite skjørt/kjoler. (Også mennene.) Svarte parykker er et must - kvinnene bruker langhårede parykker, mens mennene har halvlangt hår.

De egyptiske folket er et nekrofilt folk, og de har til og med funnet opp en religion hvor gudene er nekrofile. (Jfr. bildene.)

Folket er kjent for å være et av verdens eldste, og gjennomsnittsalderen på Egypts innbyggere er 87,5. Dette er tredve år eldre enn andreplassen, som er Syria.

Egypts innbyggere er meget kjente for å ha bygget opp pyramidene og Sfinksen, og for å ha hatt kontakt med romvesner mens de holdt på med byggingen. (Det hadde de selvsagt ikke, men vi må bare fortsette å la dem tro det, så de ikke blir lei seg.)

Historie[rediger]

Egypt er kjent som en av de eldste sivilisasjoner i den kjente verden, hvilket ses godt på befolkningen. (For nærmere informasjon, se avsnittet om Egypts befolkning.) Sivilisasjonen Egypt dukket opp i ørkenen Sahara omtrent 4000 år før Kristus. Da fant noen omstreifende nomader ut at det ville være lurt å slå seg ned og bygge noen trekantede, enorme hus av stein, samt en stor tiger med menneskehode. Etter hvert fant man også ut at konger, eller faraoer som man helst ville kalle dem, var de best egnede til å styre landet inn i uløkka. Faraoene styrte med steinhånd (jern var dessverre ikke funnet opp på denne tiden), helt til en ung farao ved navn Tut-ankh-raymond fant ut at det ikke var så gøy lenger. Han tok sitt eget liv, og siden har Egypt vært uten farao.

Mens Egypt satt der uten noen hersker, bestemte innbyggerne seg for å gjøre noe med livene sine - derfor prøvde de å gjøre to hav (Rødehavet og Middelhavet) til ett. De begynte således gravinga av Suezkanalen. Dette skjedde i 343 f.Kr. og kanalen ble ferdiggjort i 1869. Alt egypterne hadde å grave med, var egne hender og eselskaller. Da kanalen var ferdig var de fleste arbeiderne døde - bare tre arbeidere var igjen, og disse fikk seinere Kongens fortjenestemedalje i gull.

Mens Egypt satt uten noen farao, siklet alle andre sivilisasjoner etter å ta over landområdene. Egypt er som kjent fullpakket med verdifulle mumier - naturressurser enhver hersker på den tida ville ha tak i. Blant sivilisasjonene som siklet (og forårsaket oversvømmelse) var vikingene, frankerne, engelskmennene, mamelukkene, papelukkene, araberne og muslimene. For å kunne overta landområdene ble hver sivilisasjon nødt til å gjennomgå opptil flere runder med Vil du bli millionær?. Både papelukkene og frankerne ble utryddet som følger av dette, men i 1250 greide muslimene å svare på to-millioner-pundsspørsmålet, og fikk dermed overta Egypt. De neste 600 årene ble mumier gravd ut og utvunnet av muslimene i aller høyeste grad. Muslimene tjente seg således meget rike, og dette er grunnen til deres store landområder i dag.

Da egypterne i 1850 ble leie av at mumiene deres ble gravd ut, gjorde de opprør mot muslimene. Det tok ikke mer enn fem år før hver eneste muslim var kastet ut eller i Nilen hvor de ble spist av krokodiller. Egypterne bestemte seg for at de ikke ville ha enda en suicidal farao på tronen, og derfor innførte de demokrati. Den første folkevalgte lederen ble kalt statsmumister, men allerde i 1860 bestemte egypterne seg for at de ville ha en president, slik som i USA. Årsaken var at den amerikanske presidenten på slutten av 1850-tallet, James Buchanan var uhyre populær i Egypt, etter å ha endt opp på 2. plass i den nasjonale Millionær-konkurransen. Egypts første president ble Ahmet Lakhmummy, og Egypt har beholdt sin republikk til den dag i dag. Per 2009 er det Hosni Mubarak som er president.

Det siste århundret har Egypt deltatt i et par-tre ekstraordinære kriger. De klarte utrolig nok å holde seg utenfor både første og andre verdenskrig, men på 60- og 70-tallet begynte de å starte egne kriger for å kompensere for dette. De fleste av disse krigene var omhyggelig planlagte - i 1967 kom Seksdagerskrigen, som varte i nøyaktig seks dager. Egyptiske myndigheter hadde laget en plan for når de skulle gå inn, når de skulle trekke seg ut og når de skulle si unnskyld.

Dette var Sinai, som Egypt "tapte" til Israel.

Resultatet av denne krigen var akkurat som Egypt ønsket - de tapte fattigmannsstrøket (Sinai) til Israel, slik at Israel ble nødt til å bruke sine trygdepenger på de sosiale taperne, og Egypt fikk færre utgifter.

Den neste krigen Egypt planla, var Yom Kippur-krigen i 1973. Denne krigen varte bare én dag - Yom Kippur-dagen, som er den jødiske fastedagen. På denne måten gikk egypterne ut fra at israelerne ville være for sultne til å ta igjen, og var dermed sikre på seier. Bakgrunnen for krigen var at Egypt ville ha slumområdet (Sinai) tilbake igjen, etter at de hadde funnet ut at FN ville gi dem bistand for hver fattige innbygger de hadde. Bare for sikkerhets skyld, allierte Egypt seg med Syria, Irak, Jordan, Algerie, Libya, Marokko, Saudi-Arabia, Pakistan, Kuwait, Cuba, Nord-Korea og andre muslim-land som ikke liker jøder. (De hadde tenkt å alliere seg med Tyskland også, men fant seinere ut at Adolf Hitler var død.)

Etter dette har ting roet seg i Egypt, bortsett fra utvisning fra en mafiaorganisasjon - den arabiske liga i 1979. For øvrig ble de tatt inn igjen i 1989, for å feire 10års-jubileet for utestengningen.

Mumier ble mummifisert med brukt dopapir, og det er derfor de lukter så godt. Mumier er super pene (de ligner på do børster)

Det gamle Egypt[rediger]

Ægyptüs som det het for mange mange år siden, begynte som en koloni av Atlantis. Og Den store Ægyptüsalder er bare en rest av Atlantis kultur. Innbyggerene i Atlanteans og Thor Heyerdahl brakte pyramideteknologien fra Mexico på spesialbygde flåter. Pyramidene fulgte samme grunnleggende design, eller pyramidespill, som Aztecpyramidene, altså bunnen er nederst og spissen opp mot en topp. Andre gigantiske strukturer i Ægyptüs inkluderer den legendariske sphincters. Det var forvirret med poo som dekket massens arealmed peppernøtter. Etter denne tidlige pre-dynastiske perioden, flere Ægyptüianere dannet uavhengige byer som gruppert seg i to kongedømmer: Den Høyre siden og Den venstre siden (av Nilen, selvsagt). En dag, omkring år 3250 f.Kr., kon en fyr som het Menes eller Namerda, han oppfant båten, slik at folk kunne komme seg over Nilen, til hverandres hverandres sider, folk ble så imponert at de gjorde ham til konge av "The Two Lands" Og grunnet dette fikk Ægyptüs sin første farao. Rundt 1650 ble Ægyptüs innvadert og erobret av et semittisk stamme kalt "Kykkelikokkos». De inviterer fetterene sine, jødene, for å komme til Ægyptüs, under falske løfter om rimelig overnatting og tidlig pensjonsalder. Da Ægyptüsians endelig overvant Kykkelikokkos og utviste dem fra landet, tvang de jødene i trelldom, til Moses Heston bønnfalt faraoen til å la dem gå, roper "Opp med hendene av meg jøder , dere forbannede "og brandishing en rifle. Farao Ramses la hebreerne permisjon, men så ombestemte han seg da han ikke kunne komme skikkelig bagels lenger. Moses Deretter brukte sin super-krefter til del Sinaihalvøya, lage Suezkanalen og lar hebreerne å ro til frihet. Farao sendte sin flåte etter flyktende jøder, men de ble senket av det israelske luftforsvaret.

Konger i Det kjempegamle Egypt[rediger]

Nefertiti Hilton, også kalt Nefertiti den femte.

Kongene i Det kjempegamle Egypt ble som sagt kalt faraoer. (Eller på folkemunne, fy-faraoer.) Her følger en ufullstendig liste over fyfaraoer:

Før Kristus[rediger]

 • 3000-1500 før Kristus: Nefertiti I, II, III og IV: Vokterens hevn
 • 1497-1490 før Kristus: Kleopatra
 • 1489-1481 før Kristus: Nefertiti Hilton
 • 0-19 før Kristus: Tutankhamon
 • 1327-1300 før Kristus: Tutbankmammon
 • 1300-1250 før Kristus: Tutbærtamon
 • 1250-1201 før Kristus: Tut-ankh-raymond

Etter Kristus[rediger]

 • 1953-1954: Muhammad Naguib
 • 1954-1955: Allah Er-Stoor
 • 1956-1970: Gamal Abdel Nazzer
 • 1970-1981: Anwar Saddat
 • 1981-: Hosni Mubarak

Sport i Egypt[rediger]

En kamel som sliter i varmen i Egypt
Kamel.jpg

Egypt satser for tiden stort på ishockey, da de over lengre tid har bygget seg opp et storønske om å være verdens beste. Egypt har det beste ishockeylandslaget i Afrika, men kampen er hard mot Marokko og Sør-Afrika. Når det gjelder fotball, Egypt er svært vellykket også på dette feltet, og vant f.eks. World Cup Championship én gang og World Cup for damer i 2008. Egypt sliter med å kvalifisere seg til VM 2010 i Nord-Afrika. Egypt arrangerte OL i 1944. Egypt har deltatt i OL siden for lenge siden i gammel tid.

Et obligatorisk bilde av en kamel[rediger]

Ikke alle Egyptere er "kameljockeyer." De fleste av dem er faktisk ikke dette. Noen få, mystisk slibrige typer prøver å få turister til å ta en tur på en kamel, mot betaling selvfølgelig! Kameler er "the big thing" i Egypt, i alle fall for turistene. (Og også for kamelene.)

Neida, vi har ikke glemt pyramidene, og ikke sfinksene heller[rediger]

Sfinx.jpg
Pyramide.png

Neida. Turistene valfarter selvsagt til disse severdighetene, og resultatet ser man her, denne sfinxen har fått mer enn nok av dette rabalderet! Vi i Ikkepedia ønsker ikke å betale stein(!)dyre hodepinetabletter, og lar derfor Sfinksen være i fred. For mer informasjon om ham, se Sfinks eller Sfinksen i Giza, eller eventuelt Sfinksen på Gaza.

Pyramidene er som sagt også her. Dette er egyptiske luksusleiligheter som blir bebodd av Mummitrollet og hans familie om vinteren når de liksom ligger i "dvale". Om sommeren er det Snusmumriken som bor der.

Land i Afrika
Algerie · Angola · Benin · Botswana · Burkina Faso · Burundi · Djibouti · Egypt · Ekvatorial-Guinea · Elfenbenskysten · Eritrea · Etiopia · Gabon · Gambia · Ghana · Guinea · Guinea-Bissau · Kamerun · Kapp Verde · Kenya · Komorene · Kongo · Kongo-Brazzaville · Lesotho · Liberia · Libya · Madagaskar · Malawi · Mali · Marokko · Mauritania · Mauritius · Mosambik · Namibia · Niger · Nigeria · Rwanda · Senegal · Den sentralafrikanske republikk · Seychellene · Sierra Leone · Somalia · Sudan · Swaziland · Sør-Afrika · Sør-Sudan · São Tomé og Príncipe · Tanzania · Togo · Tsjad · Tunisia · Uganda · Zambia · Zimbabwe
.