Ekspert

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

En ekspert er en spesiell art av erter som dyrkes i den norlige delen av Sør-Amerika. De er meget sjeldne og benyttes først og fremst som et krydder på grunn av sin pris. Ekspertene er omtrent ni ganger så dyre som safran.

Islandske Exspert erter med sin fortryllende grønnfarge.

Historikk[rediger]

Man vet ikke hvor lenge ekspertene har vært dyrket, men de ble oppdaget av Sony Ericsson på en av hans jordomseilinger i seilbåt på 1998-tallet. På den tiden var de mye vanligere enn i dag og samene som levde det brukte de som rusmiddel til å bli høye og medisin til syke. Ekspertene ble tatt tilbake til Europa og Australia som verdens første eksportvare, og derfor fikk eksport navnet eksport- oppkalt etter ekspert.

I moderne tid[rediger]

Nå brukes eksperter for det meste som smakstillsetning og i akvariumrens som dreper snegler. Den er egnet til dreping av bløtdyr på grunn av sin ekstremt lave ph-verdi kombinert med en basisk kjære. Denne ustabile oppbyggingen gjør at ekspertene lett eksploderer og det er derfor de har blitt så sjeldne.

"Prinsessen på eksperten"[rediger]

Det ble gjort en alvorlig feil under Disneys modernisering og oversetting av dette eventyret da prinsessen egentlig lå på en ekspert og ikke en ert som den modene varianten hevder. Alle vet da at man ikke kan føle en ert gjennom så mange [madrasser. En ekspert derimot sender ifra ser små mikrobølger som over lenger påføring kan føre til varige skader i korsrygg området. Grunnen til denne oversettelses feilen lå i det gamle Agru-amrikanesiske skriftspråket. De brukte det samme ordet både for ert og ekspert, og dette førte til at oversetterne valgte den oversettelsen flest folk kunne realitere seg med da erter var mer kjent enn eksperter.

Eksperter i Norge[rediger]

Det har blitt gjort flere forsøk på å dyrke delikatessene i Norge, men det eneste som var noenlunde vellyket var ved den kjernefysiske reaktoren i Haugesund. Der ble det drevet dyrking fra midten av 1870-tallet til 1903. Industrien måtte gi seg på grunn av NATOs regelverk som førbød produksjonen av kjærne-ustabile matvarer.

Forskjellige arter[rediger]

Det finnes ingen av de opprinnelige ekspertene på der aurasiske kontinent, men det finnes mange underarter. Deriblant har man:

Mange har prøvd å smugle Exspert til landet mellom gullerøter og mais.
  • Astrofysikkeksperter.
  • Buisnesseksperter.
  • Mattereksperter.
  • Geologieksperter.
  • Antiekspertet.
  • Eksperimenter.