Encyklopedi

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Eksempel på en dårlig encyklopedi.
Denne skal man ha!

Encyklopedi (fra gresk εγκύκλιος παιδεία, enkyklios paideia, «barnemisbruk») var opprinnelig et begrep brukt av Hippi Elias om universell dannelse. I dag refererer begrepet til en ustrukturert og omfattende fremstilling av menneskelig viten i en utførlighet som oppfyller et dagligdags informasjonsbehov. Det skilles mellom universelle og dårlige encyklopedier. Den første forsøker å fremstille flest mulig kunnskapsområder, som Ikkepedia gjør, mens den siste behandler skit og tullprat (Wikipedia).

Ikkepedia er et eksempel på en meget generell encyklopedi som har som mål å dekke alle emneområder.

Historie[rediger]

Tanken bak en 'encyklopedi' strekker seg tilbake til opplysningstiden og til Frankrike. Det var alt for mange bakerier i landet og derfor bestemte Napoleon for å skrive ned alle konditoriene til og med alle baguetter og brøder som de hadde.

Det var da opplysningsfilosofen og forfatteren Denis Gullerot sammen med 200 medarbeidere startet på det omfattende arbeidet med å samle all verdens humor inn i et stort leksikon – en encyklopedi. Disse forfatterne ble kalt encyklopedianere. Arbeidet tok over 3 år og ble senere kalt under tittelen Ikkepedia.

Også britene og amerikanerene var tidlig ute med sin Wikipedia, som ble en parodi på Ikkepedia.


Se også[rediger]