Tryneboka

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk
Facebook-logo.png

«Eg trur syte meg fjesbokji kjem til å overta vêra om nokon år»

- Ivar Aasen om Facebook

«Å! Se på alle venne mine!»

- En gjennomsnittlig bruker om Facebook

«Se hvor mange idio... øhm... tilhengere vi har!»

- EU om deres offisielle side

Facebook.com, også kjent som Ostepop[1], Hostesaft, Nesecorn, Flakes, Kjeledress, Feistube og Fjøsbuksa[2], er et nettsamfunn som stammer helt fra internetts begynnelse milepæl. Nettstedets opprinnelige hensikt var å rive ned selvtilliten til politikere ved å la dem tro de hadde færre venner enn mora si.

Facebook er kort fortalt en nettside full av klikkagn[3] som stjeler fritiden din, akkurat som pocketbøker stjeler fritiden din på dass. Politiske partier på høyresiden mistenker Facebook for å være et nykommunistisk overvåkningssystem. Rykter skal også ha det til at det er Jens Stoltenberg, Frimurerne og Illuminati som styrer Facebook. Arbeiderpartiet benekter dette[4].

Historie

Politisk desinteresse

Facebooks grunnlegger Markus Sukkerbjerget, et tidligere medlem i Norges kommunistparti, var i 2006 uenig med Arbeiderpartiets metoder å overvåke Norges statsborgere på. Ifølge ham var metodene ikke kraftig nok, til regjeringens store fortvilelse. Like etter ble Sukkerbjerget invitert av Stortinget å gi mer forklaring og å begrunne sin ytring på en teknisk-vitenskapelig måte. Det var der han presenterte sin tanke å styre verden gjennom internettet, en virtuell verden hvor også vennene og de nærmeste deltar i. Ifølge opposisjonen hadde Sukkerbjerget uttalt seg om "upolitisk bekjemping av høyreaksen" og "utslettelse av det onde, hemmelige privatlivet"[5]. Sukkerbjerget kunne overbevise hverken flertallet eller opposisjonen, men lot ikke imponere seg av denne politiske desinteresse. Noen måneder etter registrerte han domenet thefacebook.com og dermed ble nettstedet lansert.

Amerikanske Counter Terrorist Unit (CTU) fikk derimot raskt opp øynene for Facebook, og så mulighetene til å bruke Facebook som en del av sin etterretning. I 1972 ble det arrangert et hemmelig møte med Nesefrosken ved deres hovedkvarter i Los Angeles. CTUs hovedagent, Jack Bauer overbeviste Sukkerbjerget om å la CTU kjøpe rettighetene til alt Facebooks innhold, mot en sum på USD 500 000. Som en konsekvens ble det innlagt en klausul i Facebooks 197 sider lange brukeravtale som sikret amerikanske myndigheter alle rettigheter over brukernes eget materiale. De norske etatene ble rystet over den amerikanske begeistringen. Norsk ambassadør i USA, Knut Vollebæk, reagerte så kraftig at han gikk av i 2007, knapt noen måneder etter Facebook ble opprettet igjen. Også Sukkerbjergets forespørsel å registrere facebook.no hos Brønnøysundsregisteret ble avslått og den norske lisensen for bedriften Facebook ble samtidig inntrukket.

Tross den politiske motstanden og mot alle odds fikk Sukkerbjerget med universitetene i Oslo og Bergen å videreutvikle nettsiden. NTNU og Tromsø inngikk en avtale med Facebook året etter. Mot slutten av 2008, etter at Yale, Stanford, Harvard, Cambridge og Oxford ble med, ble Facebook sterkt internasjonalisert, noe som medførte en eksplosiv stigning av brukere. Inntil da var Facebook jo et nettsamfunn kun innenfor universitetenes murer.

Per i dag har Facebook halve klodens befolkning i sitt grep[6].

Norge

Se hovedartikkel: Ikkenytt:Halve Norges befolkning på Facebook

Facebook er Norges fjerde mest besøkte nettsted, kun slått av Salangen-nyheter, Newgrounds, og Ikkepedia. Det var først i 2006 at Facebook for alvor slo til som nordmenns favorittsamfunn. Muligheten til å søke opp nære venner man møtte på byen en gang for tre år siden ble rett og slett altfor fristende. I tillegg skulle Facebooks virtuelle lek, poking, vise seg å bli en hit.

Norges Innenriksdepartement har forklart 2012 at statsborgere som ikke bruker facebook.com blir vurdert som potensielt farlige til mellomfarlige individer. Disse statsborgere blir nøye studert av Kripos. Forklaringen ble begrunnet med at norske terrorister og pedofiler ofte ikke har en profil på nettstedet, nettopp fordi Facebook selv jakter på dem[7].

Brukere

Det er etterhvert mange på Facebook som ikke oppgir sin alder, lyver om hvor de bor, og er tilbakeholdne når det gjelder informasjon om utdannelsen. For alle disse gjelder disse dette:

  • er de med i en gruppe som heter heter "Hjelp!!!!!! Har mistet mobilen, trenger telefonnummer", så er de under 100 år.
  • er de med i en gruppe som heter "Bensinprisen ned nå!" eller "La oss sage ned bomringen", så er de fra et sted med mindre enn 500 000 beinhilder.
  • er de med i en gruppe som heter "Øyenbrynhild" er de nonner som i all hemmelighet har kontakt med Eidsvollsmann.
  • har de sagt ja til "årets brøst! Meld deg ut her så er du på den eksklusive gjestelista" (og gruppa har 2.5 millioner norske medlemmer) så har de gått eller går på BH størrelser
  • er de med i en gruppe som heter "La oss slå hodet i veggen!", er de mest sannsynlig Dust E. Popcorn.

Detta lika æ

De fleste Facebooktilhengere bruker nettsiden på engelsk, selv om nettsiden er oversatt til mange ulike språk som bl.a. nynorsk. Siden det ikke finnes bokmål på nettsiden, har mange dialektorganisasjoner som "Reddj Trønjdjerdialækta" og "Æ e nordlænning" uttalt seg å legge press på den norske forvaltningen av Facebook ved å gjennomføre en språkagenda. Under slagordet Detta lika æ oppfordret begge organisasjoner andre nettsteder som lokalaviser på nett å støtte kampanjen. I 2010, da Facebook kjente en massiv popularitet, skulle det til og med oppstå forslag fra selve Sukkerbjerget å innføre norske dialekter som offisielle språk på Facebook.

"Romsdalingæn Sæ Sett" (RSS), en gruppe som kjemper for behold av romsdalsdialekten Norge rundt, var skuffet da det viste seg at Facebook heller hadde foretrukket sunnmørsdialekten. RSS mente årsaken var at Facebooks avdeling i Norge ble påvirket av lobbyer fra sunnmørske lokalpolitikere og NRK Møre og Romsdal, som ligger i Ålesund og som sender stortsett kun sunnmørske nyheter. Oppstyret var anledningen for at Sukkerbjerget bestemte seg å trekke inn dialektforslaget og kanonisere nynorsk som det eneste verdige alternativet for Facebook Norge[8].

Uttalelse

Det finnes en myte om hvordan man uttaler navnet "Facebook". Ordet er engelsk og betyr "trynebok", men ikke alle nordmenn er like språkpuritansk og synes det engelske ordet vanskelig nok å huske. Allikevel, når nordmenn forsøker å uttale "Facebook", går det galt.

  • Riktig: [ fæjsbokk ]
  • Feil: fejsbukk, fæsjbok, fjæsbuk, ...

Man sier jo ikke "Can you please give my bukk?" Om dere kan uttale ordet riktig fra nå av, da takker vi og bukker...

Se også

Referanser

  1. Siden den massive eksplosjonen av Facebooks popularitet, har salget av ostepop steget veldig åpenbart.
  2. Det er mange som prøver å lure seg tilo nettsiden ved å oppfinne dårlige unnskyldninger i form av ordleik
  3. Grunnleggerne av Facebook har alltid hatt i bakhodet at de skal bruke mest mulig klikkagn for å tiltrekke seg bedrifter som vil sponse dem.
  4. [Kongerikets myndigheter har fjernet støtende kommentarer og beskyldinger samt falske kilder overfor Det norske Arbeiderparti]
  5. Aftenposten: FB leser brukernes private samtaler
  6. VG
  7. http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=535381
  8. NRK: Facebook på nynorsk