Flaggermus

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk
Flaggermus
mangler bilde
Vitenskapelig(e)
navn:
Flagre Flagre
Norsk(e) navn: Flaggermus
Hører til: Flyvende pattedyr
Antall arter: Usikkert, mer enn 1000
Habitat: Mørke huler, gamle slott og borger, kirkegårder
Utbredelse: Finnes over hele kloden.
Delgrupper:
  • Vampyrflaggermus
     Hei! Du lette ikke etter vampyrer?

Utseende[rediger]

Flaggermusene er små, og ganske runde. Kroppen er dekket av pels som er grå, brun eller svart, alt ettersom hva slags flaggermus det er. Flaggermusen har slike farger for og lettere kunne gjemme seg i mørket. Vingene deres er som regel dobbelt så store som kroppen, og har ofte en blåskimrende farge. Flaggermus har store ører, og nesene deres er helt flate. Dette henger igjen fra før flaggermusene utviklet radaren sin, for da fløy de konstant inn i ting, helt til nesene deres ble flate. Med flate neser unngår de også å få vann i nesen, når de henger opp ned i regnvær.

Tips

Hvis du møter en flaggermus, så må du ikke vise at du er redd. Det synes den er kjempegøy, og da kommer den nærmere. Hvis du ignorerer den lenge nok, vil den til slutt gå lei og fly sin vei.

Atferd[rediger]

Flaggermus er først og fremst ute om natten. Da er nemlig ikke solen ute. Solen er nemlig alt for skarp for øynene deres, og da det ikke finnes noen solbriller i flaggermusstørrelse, som holder seg på hodet når eieren flakser rundt etter mat, valgte flaggermusene heller å legge om døgnrytmen til å være nattaktive, med sine venner vampyrene, varulvene og spøkelsene. Flaggermusenes yndlingshobby er å skremme mennesker, og da er det jo også en fordel med å gjøre det om natten, da menneskene blir mer skvettene, og vil få fullstendig panikk om noe flakser inn i håret deres (en god del mennesker ville fått panikk av å få noe flaksende inn i håret sitt, selv om det er mitt på lyse dagen.)

Tips

Vampyrflaggermus suger helst blod fra føttene til mennesker. Så hvis du ikke vasker føttene, er det mindre sjanse for å bli angrepet.

Flaggermus flyr i blinde. De har utmerket syn, men de navigerer med radar (av den typen man bruker på ubåter). De sender ut høye ’blip blip’-lyder med munnen eller nesen, og hører om det er noe som kaster ’blip blip’-lydene tilbake til ørene deres.

Flaggermus sover ved å henge opp ned etter tærne. I teorien skulle da alt blodet gå rett i hodet på dem, så de ble svimle og falt ned, men i praksis virker det som om det fungerer helt fint. Om vinteren går de i dvale, for det er vanskelig å fly når vingene deres fryser sammen i løpet av natten. Da er det bedre å sove til våren kommer.

Kosthold[rediger]

Flaggermus-artene blir delt inn i grupper ettersom hva de spiser. Flaggermus som spiser insekter finnes over hele verden. Flaggermus som spiser nektar finnes bare i Sør-Amerika. Flaggermus som spiser fisk finnes i Japan, og enkelte land i Europa. Flaggermus som spiser godteri finnes i spredte områder i Europa, Asia og Nord-Amerika. Den største gruppen med flaggermusarter er vampyrflaggermusene, som drikker blod. Vampyrflaggermus finnes over hele verden.

Bosteder[rediger]

Flaggermus liker seg sammen med vampyrer, varulver og spøkelser, og holder derfor til på steder der slike skapninger liker seg. Kirkegårder, forlatte borger og slott, mørke huler eller forheksede skoger er steder flaggermus ofte befinner seg. Så hvis du (av en eller annen merksnodig grunn) skulle ønske å se flaggermus, er disse stedene bra å begynne på.

Bouncywikilogo.gif
For kjedelige personer uten humoristisk sans, har de såkalte ekspertene (flisespikkerne og tørrpinnene) på Wikipedia laget en artikkel om Flaggermus.

Korte fakta[rediger]

  • Batman er ingen ekte flaggermus.
  • Flaggermus er redde for sollys, salt og kirkesølv.
  • Flaggermus kan også kalles "Flagremus"
  • Flaggermus er yndlingsdyret til forfatteren av denne artikkelen.