Gibson Les Paul

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

Gibson Les Paul er en meget kjent elgitar designet av Les Claypool og Jean Paul Brekke i 1951.

Opprinnelse[rediger]

En kald septemberdag i 1951 satt Les Claypool og Jean Paul Brekke sammen og drakk ris-te. Da Claypool var misfornøyd med lyden i sin Fender Jesucaster bestemte de seg for å designe en ny, og bedre gitar. Det første utkastet var ganske enkelt en Fender Jesucaster med Anheim-9 pickuper, banjostrenger og tykkere hals. Claypool og Brekkes opptrådte med gitaren på Chat Noir i 1933 revolusjonerte de jazzmiljøet i Oslo, og gitaren vakte stor oppmerksomhet.

Brekke og Claypool kalte gitaren en Ibsen Les Paul, etter Henrik Ibsen, Claypool's fornavn og Brekke's mellomnavn, Paul. Den første modellen, Ibsen Les Paul II, hadde helstekt kropp i elg og hals av keramikk. Denne designen hadde sine styrker, men også sine svakheter. 70 av de første 100 gitarene som ble solgt ble returnert, på grunn av at kroppen rotnet og halsen knakk. I 1952 ble elgkjøtt-kroppen byttet ut med sukker, som ikke rotnet så lett, men heller sprakk. Denne modellen het fortsatt Ibsen Les Paul II, men av samlere kalles den gjerne bare "Sugar". På grunn av den skrøpelige konstruksjonen finnes det svært få gitarer igjen av denne modellen, og de få som fortsatt eksisterer er svært ettertraktede.

Elektronikken i disse gitarene besto av Anheim-9 pental-coiler, pickuper med fem spoler, der hver spole var spunnet ulikt og hadde ulik magnet. Som regel var hele registeret fra AlNiCo-I til AlNiCo-V brukt, noe som ga en svært bred lyd. Gitaren hadde ikke mikrofonvelger, volum og tonekontroll slik som en Fender Jesucaster, men et svært avansert mekanisk system, der et roterende messingregister drevet av batterier styrte lyden fra hver spole inn i et sammensurium av kondensatorer, spoler og radiorør. Resultatet var en utfaset, psykedelisk lyd som på 70-tallet ble kjent som flanger.

Firmaet solgte nesten 4000 eksemplarer av modellen med sukkerkropp før de kom ut med en ny modell i 1958.

Gibson-navnet Oppstår[rediger]

I 1958 skjønte Claypool og Brekke at de kunne få solgt gitarene internasjonalt, men de trengte et navn som var lettere for engelskspråklige å uttale. De endret navnet fra ”Ibsen” til ”Gibson”, og lanserte samtidig en ny rekke modeller: Gibson Les Paul Asthma, Gibson Les Paul First Price og Gibson Les Paul Luxus. Disse modellene viste seg å bli noen av de viktigste i elgitarens historie.

Asthma (1958-1996)[rediger]

Les Paul Asthma var den første Les Paul med kropp i gips. Den lekre og ergonomiske kroppen ble levert i tre farger, klarlakk, mint og blå. Halsen hadde 17 bånd, og var laget i vinyl. Den myke halsen ga musikeren mulighet til å bøye halsen, og på den måten skape vibrato i spillet. Asthma var ment som en videreutvikling av den første modellen, og hadde mange likhetstrekk, inkludert hardware i ren nikkel og en overkommelig pris. Asthma var Gibsons standardmodell, og ble produsert helt frem til 1996. Det er anslått at over 2.000.000 eksemplarer har blitt solgt.

First Price (1958-1959)[rediger]

Les Paul First Price var opprinnelig ment som et tilbud til de fattige, og var således ingen påkostet gitar. Den hadde kropp og hals støpt i ett stykke sement, bare 3 strenger, og en Anheim-1 singlecoil. Gitaren ble levert uten lakk, bånd, strenger og elektronikk, men det var tilgjengelig mot et tillegg i prisen. Paul McCartney vakte stor interesse for gitaren, og brukte den blant annet på Beatles’ legendariske album Sgt. Pepper. Produksjonen opphørte i 1959, og er således et ettertraktet samleobjekt. Det hevdes av mange at denne modellen var Gibsons beste gitar.

Luxus (1958-1982)[rediger]

For å utvide produktmarkedet, trengte Gibson en gitar i det øvre kvalitets- og prissiktet og. Les Paul Luxus ble svaret, med sin nærmest vulgære fremtoning. Gitaren var støpt i 24 karat gull, noe som gjorde den svært tung, hele 180 kilo. For å kompensere for dette ble gitaren levert med tur\returbilett til månen, slik at man skulle kunne ha den på fanget uten å skade seg. Den hadde 17 strenger, 28 bånd, og et toneområde likt et flygel. Da gitaren var svært dyr ble den kun solgt i ett eksemplar, til en anonym Irsk sheik. Det går rykter om at Neil Armstrong spilte på en Les Paul Luxus under sitt opphold på månen i 1961.

Moderne Les Paul[rediger]

Når Les Paul Asthma gikk ut av produksjon i 1998, gikk Gibson tilbake til begynnelsen, med å ombygge Fender gitarer. Deres nyeste modell, Gibson Les Paul Fender Stratocaster Goldtop, har fire Seymour Duncan P-90 mikrofoner, cellostrenger og hals i granitt, men bygges gjerne etter kundens ønske. Gibson bygger nå bare 5-10 gitarer i året, og produksjonen foregår hjemme hos Les Claypool og Jean Paul Brekkes hybel i Gibostad.

Kjente Les Paul-brukere[rediger]

Erna Solberg Simen Ekeberg

Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!