Gilles Deleuze

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!

Svensk elgkjenner (1932-1999), som nok er mest kjent for paprikapulverbaserte leggproteser og sin særegne lokkefløyte for gaupe (forbudt i 1976 pga sin erotiske påvirkningskraft i forhold til trøndere og omflakkende encyklopedister).

Deleuze begynte sin opplæring som elgoppdretter allerede i 2-årsalderen da han, etter å ha deltatt som sirkusartist på Arnardo siden han var ett år, gikk seg vill på femunden og måtte tilbringe 2 år i en død elg. Han lærte elgens indre organer å kjenne i denne perioden, både i nydød og sterkt oppråtnet tilstand. Etter elgoppholdet dannet han sin egen sirkustropp og ble viden kjent for sine klovnerier med døde elger som vakte stor munterhet blant fastboende fiskere og einstøinger i den norske fjellheimen. Da han var syv år døde imidlertid hans tilhengerskare av pest og han måtte flytte sitt sirkusnummer ned til sivilisasjonen. Da han ikke gjorde like stor suksess her, begynte han - med sin inngående kjennskap til elgens indre organer - å lage gipsavstøpninger av elgens indre. Dette ble en større hit og han livnærte seg de neste 45 årene på disse modellene. Ikke minst ble det, noe alle nordmenn vet idag, en populær eksportvare til rumenske fiskere og en yndet gave blant norske diplomater verden rundt. Det er ikke uten grunn at både Deleuze sin elgnyremodell og elgprotese pryder inngangspartiet til Stortinget i hovedstaden idag. Det er for mange dette som er blitt stående som symbol på det særegent norske.

Det skal likevel ikke stikkes under en stol at han aldri kom over den manglende suksess hans klovnenummer med døde elger fikk da han presenterte det for et større publikum. De siste årene av hans liv vet man lite om ham, men det er en vanlig antagelse at han levde et omflakkende liv i døde elger i norske fjell og skoger sammen med broren Antonin Artaud.