Gitar

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
En rødlakkert Fender Stratocaster. Herren gir og Herren tar; Herren er en gitar.

Gitar er et instrument som både gir og tar. Dette er et multi-instrument, og dets egenskaper kan brukes til bl.a. å lage særdeles hardt metall, samt til å lage meget krevende musikk. Såkalt "gitarmusikk" er derfor musikk som krever at lytteren både gir av seg selv, til musikken, og at lytteren tar av, f.eks. ved hjelp av headbanging eller ukontrollert sikling.

Denne gitaren har gitt litt for mye.

Sondre er kanskje den beste gitaristen idag, fordi han har kanskje verdens raskeste høyrehånd. Hans picking er så ekstrem at alle andre gitarister går i saktefilm i forhold til han.

Historie[rediger]

Gitaren har vært hyppig brukt til både spilling og baking i alle år, men det var ikke før den fikk strenger rundt år 500 f.kr. at den fikk den respekten instrumentet fortjente, mest fordi at strengene fungerte ypperlig til å skjære agurk. Industrialiseringen på 1800-tallet gjorde dessverre at gitaren ble utkonkurrert av andre matlagingsapparater, så produsentene begynte for fullt å fremvise gitaren som et musikkinstrument. Problemet var bare at ingen visste hvordan man stemte gitaren, fordi oppfinneren av instrumentet døde for 20.000 år siden.

Frem til man fant ut hvordan man stemte denne greia, måtte musikerne nøye seg med det de hadde, og de spilte konserter med sure gitarer, noe som ble opphavet til indiepoprock. Når en eller annen fyr fra Vestlandet endelig klarte å stemme gitaren, jublet folket, de kunne endelig spille jazz uten å tiltrekke seg romvesener.

På 50-tallet oppdaget en annen fyr fra Vestlandet at det var et hull i bunnen av gitaren hans. Når han puttet en strømkabel i hullet, kom det høyere lyd fra gitaren når han spilte på den. Den elektriske gitaren ble fort populær, dessverre økte også antall dødsfall forbundet med gitar fordi folk ikke var forsiktige nok med kablene og fikk dødelige støt.

Kjente gitarister[rediger]

Gitarer kommer i mange forskjellige former og størrelser.
  • Slash (hans egentlige navn er Slagen Ash), tidligere gitarist i Guns N' Roses, er også blant de mer kjente gitaristene der ute. Han er et levende bevis på at solbriller, flosshatt og røyk alltid ender med storsuksess. Slash er også kjent for å ha verdens høyeste sjampoutgifter, og han har til og med laget en egen hårpleiekolleksjon. Den består av sjampo, balsam, gelatin og Zalo og heter Guithair & Co.
  • Kirk Hammett spiller i storbandet Metallica. Han er kjent for å labbe rundt på diverse småscener, drikke øl og reklamere for Guithair & Co. Det sies også at Hammett aldri går noe sted uten en krølltang i baklommen.
  • Jason Becker er kanskje verdens mest kjente gitarist. Instrumental (haha) i å utvikle mange effekter til gitaren, samt å forhindre verdens undergang. Går i dag under aliaset Gud.
  • Joe Satriani er en mektig flink gitarist, blir også omtalt som "The Master". Dette skyldes at han en gang spilte yedimaster på en starwarsaudition. Satriani ble utsatt for en ulykke som barn (ulykken inkluderte en gaffel og en sint lillesøster), og dette har ført til at han må gå med store solbriller for å skjule at han mangler øyeeplet på venstre øye. Joe Satriani har fungert som en slags barnehageonkel for en god del heldige mennesker, blant annet Kirk Hammett og Steve Vai (begge to prektige gitarutdøvere).'
  • Eddie Van Halen er verdensmester i gitar, og den eneste som er bedre enn MacGyver. Han antenner strengene med bare hendene, og spiller som om han hadde røykt hamster og/eller Brnjyb. Han tar soloene som en lek og har spilt blant annet for Mikkel Jekeson. Han er kjent for å pumpe blod ut av ørene dine og "tappe" som en datamaskin. Han spiller fast i rockebandet Van Halen sammen med broren, Alex og sønnen, Wolfgang. Bandet har hatt hiter som bl.a. Dump, The Best of Powerpuff Girls, og Hot Teacher. De skal også få eget Guitar Hero-spill.
Se også[rediger]