Green Day

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk
Grøynn Dag
Greenday01.jpg
Opphavsby Salatplantasjen Dirnt, California
År Aktive 80-tallet ->
Sjanger hippetihopp punk/pop/opera/jazz/blues
Plateselskap(er) Reprise!, Lockout!, Skene!
Medlemmer Billie YO! Armstrong, Mike Mikke Mus Dirnt, Trekull

Green Day (Trøndersk: Grøynn Dag, Suldalsk: Grønn daj) er en amerikansk hippetihopp punk/pop/opera/jazz/blues-gruppe fra solslikkerkysten i California. Gruppa består av vokalist og munnspillspiller Billie YO! Armstrong, bassist Mike Mikke Mus Dirnt og trommis Très Cool (Les: Træ kol). Gruppa har opp gjennom historien hatt mange hiter, og totalt gitt ut 1039 studioalbum. Noe som i seg selv ikke er stort å skryte av med tanke på at de tross alt har holdt på litt for lenge.

Navnets betydning[rediger]

Det finnes flere teorier om hva som er opphavet til navnet, men den mest naturlige og mest brukte forklaringen for navnet skal være at Mike Dirnt's mor, Big Mummy Dirnt drev en stor salatplantasje i California, og at Lille Mike Dirnt dermed stort sett bare så grønt dagen lang. Det sies også at det var i lageret hvor de lagret salaten før den ble sendt ut av plantasjen at Green Day i realiteten ble skapt ettersom dette i den spede begynnelsen (og i dag for den del) var øvingslokalene til gruppa. Og hva var det de så når de øvde der? Jo nettopp grønn salat!

Dessuten, Mike fortalte i et interjuv, at navnets betydning egentlig betyr .. jo nei,jeg tror du vet hva han sa!

Historie[rediger]

Green Day ble dannet ved en ren tilfeldighet ved at Billie YO! søkte sommerjobb som salatplukker ved salatplantasjen til familien Dirnt en gang på 80-tallet. Det samme gjorde en rar fyr ingen husker navnet på (Nei det er ikke Trekull vi snakker om. Han var smart nok til å ikke søke sommerjobb). Hva som skjedde etterpå, vet ingen, men resultatet ble nå iallefall at de dannet Green Day. Den første tiden spilte de ikke overraskende salatpop. Men de som har hørt salatpop, vet at dette ikke er noen sjanger å høre på. Ei heller for gamle, tunghørte bestemødre på over 80 år. Resultatet ble at de kasta ut fyren ingen husker navnet på, satte fyr på salatåkeren, og ansatte Trekull som ny trommis.

Tiden før gjennombruddet[rediger]

Green Day forlot Carlifornia og fikk en platekontrakt med Lockout! i Little Norway/Minneapolis. Her ble deres første EP'er lansert over et par år. Den første EP'en het 0,001 Hores, og ble etterfulgt av EP'ene Slacky og Ugly Children samt albumet 39/Smooth. Siden ingen av disse albumene ble noen suksess, fant Lockout! ut at de ville utgi alle EP'ene og albumet på et felles Best of-album. Noe som er helt uvanlig for band som ingen vet noe om. Men ok, albumet 0,039/Smoothed Out Slacky Hores ble lansert, men solgte ikke mer enn de som ble gitt gratis. I ettertid spekuleres det i om det var så smart å gi ut et samlealbum med unødvendig lang tittel fra et band ingen har hørt om. Men Lockout! ga seg ikke så lett. De trodde seriøst at de kunne selge sand i Sahara, eller i dette tilfellet Green Day i de grønne åkrene i Minnesota. Resultatet ble nå iallefall at i 1992, kom Green Day's andre album, Kerfake ut. Men ikke dette albumet ble noen suksess heller. Til tross for at en coverversjon av den eldgamle låta My Generation var på albumet, samt låta Dominated loveslave, ment for sprengkåte 40åringer var på albumet, solgte det kun til uteliggerne ved undergrunnen i Minneapolis.

Gjennomslaget[rediger]

Omtrent samtidig som bystyret i Minneapolis fikk gjennomslag for bygging av nytt undergrundssystem under byen, fikk også Green Day sitt gjennomslag. De hadde forlatt Lockout! på jakt etter suksess, og hadde havnet hos Reprise! som var lei av å utgi, ja nettopp; repriser. Green Day slapp ut albumet Dookie. Et album som som ble en stor suksess. Med låter som Shortview, Welcome to hell, Basket Case og When I come around, fikk de tilogmed bestemødrene ved aldershjemmene verden over til å våkne opp av stolen.

Navnet Dookie fikk bandet etter en tur på en bondegård, og ifølge Wikipedia, skal Dookie bety noe som; En slang for feces og defecation, bortkastet produktet fra et dyr er fordøyelseskanal, og prosessen med at det er utvist gjennom anus (Teksten er oversatt ved hjelp av Google Translate). Hvorfor de valgte nettopp dette navnet, vites fortsatt ikke, men mye kan tyde på at gjengen i Green Day er glad i avføring. Trekull har selv innrømmet at han drikker Mike Dirnt's piss før han går på scenen. Dette snakket han åpenhjertig om i et intervju med australsk tv i juni 2009.[1]

Det som skjedde de neste ti årene[rediger]

Egentlig ikke noe særlig. Platene Insomniac, Nimrod og WARNING: ble sluppet på rekke og rad, men de ble ikke like suksessfulle som Dookie. Bestemødrene på aldershjemmene verden rundt hadde tatt seg en felles middagslur, og gikk dermed glipp av de nye platene. Dette gjorde at Green Days plater mistet rundt 2/3 av kjøpekraften, og de måtte pent vente på at Olga & co skulle våkne opp igjen fra drømmeland.

Referanser[rediger]

  1. [1]