Hånd

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Gode eksempler på hender - flertallet av hånd.
Ikke fullt så godt eksempel på en hånd.

En hånd er i dagligtale en del av den akk så utrolige menneskekroppen, selv om den de facto også kan være en del av en hvilken som helst primats kropp. (I denne artikkelen blir det likevel gjort rede for den menneskelige hånden, bortsett fra et lite stykke nederst, som du kanskje må hente forstørrelsesglass for å se.) Hånden blir ansett som den mest fantastiske delen av menneskekroppen, selv om tunga også scorer høyt. Hånden er også den mest sjeldne kroppsdelen, da de fleste uintelligente vesner ikke har hender.


Grammatikk[rediger]

Ordet hånd har en merkverdig grammatisk bøyning, og for at det ikke skal bli noen misforståelser hva angår de forskjellige uttrykkene for en hånd, nevner vi grammatikken her.

(En) hånd
(Den) hånden
(Flere) hender
(Alle) hendene
En avkappet hånd. Det sies at den tilhørte Marie Antoinette.

Problemet starter når enkelte nynorske/sørlendinger/nordlendinger begynner å bruke et helt annet ord for hånd, nemlig hand. Da blir bøyningen så her:

(Ei) hand
(Den) handa
(Flere) hender
(Alle) hendene

Vi biter oss merke i at det første ordet er hankjønn, mens det andre er hunkjønn. Dette betyr at hånd hovedsakelig skal brukes når det er snakk om en herrehånd, mens hand skal brukes for kvinnenes hender. (Det er også derfor hender er det samme ordet i begge bøyningene, siden det kan være herre- og kvinnehender samtidig. Riktignok ikke i Japan, men der bruker de betegnelsen uansett.) Etter at kvinnegruppa Ottar skrev et sinna brev til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, ble det tillatt å bruke hånd om begge kjønn, og det er dette som gjøres i resten av artikkelen også.

En hånd har flere bruksområder, bl.a. til å ta ut søpla med.

Historie[rediger]

Den første hånden sies å ha tilhørt Adam, da han var det første mennesket på jorden. Feminister hevder at det var Eva, siden hun var kvinne, og kunne trengt minst seks armer til allerede da. Men de fleste katolske prester er enige om at den aller, aller første hånden tilhørte Gud. Han la sin hånd på skaperverket, og for å gjøre dette, trengte han hender. (Ganske åpenbart, egentlig.)

Fram til 1860 var de fleste enige om at den første hånden tilhørte en av disse tre personene. Men så kom en gammel gubbe med stort skjegg og hevdet at den første hånden tilhørte en ape (en type primat.) Han hadde vært i svarteste Afrika og fanget en ape for å bevise sine teorier. Skjeggemannen greide ikke å overbevise mange, og han ble bannlyst fra jorden av den kristne kirken. Dette førte til at Gud kom og plukket ham opp, og plasserte ham på Mars i stedet for. (På samme måte som blir illustrert på bildet av jenta som blir bært bort av en annen persons hånd.) Ikke før i 1956 kom skjeggalumpens ideer fram i lyset igjen, og ved hjelp av moderne teknologi greide såkalte forskere (fandens utsendinger) å overbevise de fleste om at apene eide de første hendene.

Under 2. verdenskrig ble hender en mangelvare. Mange som var ute i krig fikk hendene skutt av seg, andre kappet dem av seg for ikke å måtte gå i krig. Jødene fikk hendene sine gasset av seg, mens andre bare sendte hendene sine i været. Det var særlig innen sykepleieryrket at håndmangelen viste seg som verst, og dette førte til store plakater med hender som utlovet belønning for hver hånd som kom innom helsestasjonene.

På '70-tallet ble det i Norge igjen håndmangel, og for å øke antall hender i landet, importerte Norge såkalte polakker og muslimer - folk som var psykisk uberegnelige, men som for det meste hadde to fullgode hender. I ettertid har disse hendene etablert seg godt i det ganske land, og det er i dag overbehendiget i Norge.

Gud og Adams hender møtes. Men ingen vet hvilken som er hvems.

Bruk[rediger]

Dette er et eksempel på hva en hånd kan brukes til, så sant paparazzoene er vekke. (Noe kultuministeren ikke gidder å bry seg om.)

Hender kan brukes til mange nyttige ting, og anses gjerne som den mest fiffige kroppsdelen (i tillegg til å være den mest fantastiske). Noen aktiviteter som kan bedrives ved hjelp av hender er slåball, håndball, boksing, hagearbeid, drikking av te, klatring og masturbering. Det sistnevnte punktet er hva hendene oftest brukes til. Man kan også montere dørkarmer, kjøre bil, skrive dumme artikler på Ikkepedia, male en bart på søsteren sin, slå i bordet, løfte tunge ting, samt applaudere.

Det er et eget yrke knyttet til det å ha hender. Håndverkeryrket krever at man har hender, men ikke noe særlig annet. En håndverker verker ikke i hånden, som enkelte kanskje ville ha trodd. (Dog, treffer håndverkeren skjevt med hammeren kan det hende at hånden hans begynner å verke.) Håndverkerens arbeid går ut på å spikre sammen planker til noe fint noe. Håndverkerne var ettertraktede før den industrielle revolusjon, men etter at man begynte å feste håndliknende mekanismer på forskjellige maskiner, har håndverkeryrket blitt overflødig.

Mange bruker også hendene til å male med, hovedsaklig fordi de har knukket malerpenslene sine. Enkelte bruker faktisk også andres hender til å male med.


Hender hos primater[rediger]

Primater (eller aper for ikke å være vanskelige) har også hender, som de eneste dyra i hele dyreverdenen. Deres hender ligner meget på menneskenes, bare langt mer hårete. Og kanskje litt brunere. Så sant man kommer fra Norge, hvor hendene, og for øvrig alt annet, er helt hvitt. Primatenes hender har ikke de samme bruksområdene som menneskers hender har. Primatene kan bruke hendene til å fjerne lopper/lus/maur/gress/blader/snø/spytt/overmoden frukt fra pelsen. De bruker dem også til å pelle seg i nesa, slik som også mange mennesker gjør. Den første primathånda tilhørte Ida.