Hest

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

«Hest er best som pålegg»

- Øystein Sunde om hest

Slik så hester ut i gamle dager, i 1882

Hest er et dyr, ofte et stort dyr med fire ben. Men de kommer i flere størrelser. Så du kan få de i miniatyr også. Men da kalles de ponni. Hesten ble i likhet med bindersen og ostehøvelen oppfunnet i Norge, nærmere bestemt på Abildsø. Den opprinnelige hesten hadde 8 ben, mens dagens hest typisk har 5. Etter flere tiår med hest har vi fortsatt hest til tross for at hesten er utrydningstruet på grunn av evolusjon; tilfeldige mutasjoner og naturlig utvalg har lenge vært hestens fiende nummer én.

Mange tror at hester er fine å ri på men alle vet jo at jorda er rund og da vil jo hestene bare falle av når jorda har gått rundt seg selv. Jorda snurrer nemlig bakover

Mat

Hester gjør mange rare ting når de lever. Blant annet så spiser de opp mennesker som holder på å ri på dem. Og så drikker de kjempemasse vann (de liker best vann fra bekken, gjerne med litt grums i...). Da blir de alltid så glade og bløte når de går. Om vinteren må de spise dekkenet de har på seg, fordi det er så kaldt, og det er det nærmeste og lettest tilgjengelig.

Noe som ofte skjer er at de får forstoppelse eller magetrøbbel, så hvis du skal ha hest så er det lurt å ha to doer i huset.

De fleste hester blir ofte kalt "hesten" av barn 0-5 år, fola-fola-blakken 4-9 år og gogutten/gojenta 10-12 år. Og når man er tenåring (13) skjønner man at hester er en fantastisk ting å ikke bare en kose leke, og kaller den bæsje-maskin.

Den beste høyden er like oppunder 160 cm. Det skyldes optimal utnyttelse av muskelvev som gjør at den kan hoppe høyt! Hester kan hoppe opp til 100 m (verdens beste spranghest tror jeg). Grunnen til at hesten kan hoppe så høyt er at ellers får de et slag på ræva av en dyktig og slem rytter!

Føttene til hesten er som store steinblokker du kn stille deg bak. Men det anbefales heller ikke. Man kan få så store skader at det kan føre til ansikts transplantasjon, eller om du er skikkelig uheldig... Et blått øye!!

Oppførsel

Det verdensberømte leksikonet Wikipedia har forsket og funnet ut at det ikke finnes hester i Norge, mens de har én i Sverige

Hester er ufarlige dyr og kan lett skade et menneske, men bare slemme mennesker. De sparker utrolig hardt med jernsko under fotene og de kan lett bite av deg en finger eller to. Dersom du er så uheldig og blir løpt ned av en hest er det nok ikke sikkert du overlever, kanskje du er heldig å slippe unna med noen brekte bein og armer. Hester har veldig god luktesans med nesen sin, så de lukter frykt. Hester kan bli sint, så du burde ikke gå bort til en hest hvis du er smart, for da kan de bite eller sparke.. De biter og sparker mindre hvis de får et rødt og et grønt eple, kanskje en gulrot i ny og ne.

Hester sparker hardt. Det er fordi de har noe hardt nederst på beina som heter hover, og under hovene er det jernsko. Jernskoene er hesteskoformet. Det er derfor hestesko heter hestesko, fordi det har en form som ligner på skoene til hestene. Skoene til hestene er ikke spesielt behagelige. Varme er de heller ikke. Disse har de fire av, sånn at hesten kan stå støtt. Det er det samme som menneskets føtter. Som om ikke hestens hover var harde nok fra før, liker menneskene å spikre fast jernsko under beina på dem. Noe usympatisk, for de hadde nok likt tøfler bedre. Det er for at de ikke skal få vondt når de går, og for at det skal gjøre ekstra vondt hvis hesten trår på deg eller sparker deg. Det er en mann som heter Hovslagerleif som må feste metallet under beina på hesten. Hvorfor vites ikke.

Hester kan bite hardt og det kan gjøre vondt hvis den ikke har pusset tennene. De har veldig mange, skarpe tenner, de er ofte ganske gule. Man kan se hvor gammel hesten er bare ved å se på tennene dens. Rundt tennene har hesten nesen sin. Den kalles nebb.

Hesten har mye hår på ryggen, som kalles ryggfinne. Brun ryggfinnne betyr snill hest. Nesten alle hester er brune, de har brunt hår på ryggen. Den mest unike fargen sies å være skimmel. Skimmel betyr blå hest. Men inni er de like, og det er utenpå.

Hesten liker å kose og hoppe høyt! Når hester koser seg med esler får de avkom som heter muldyr. De ligner mest på klovner med lange ører og er verdens latterligste dyr. De ler til og med av seg selv. Den aller beste hesten i verden sies å være født i 2004! Den er den beste. Til hva da? H oppe høyt. Rykter sier at den heter Per Lasse Pohl. Verden har aldri før sett et sånt stykke skjønnhet. Ønsker ikke kontakt med annonseselgere, hesten er fredet og ikke til salgs. Hester slekter på olabiler, de er like raske.

Hester er ikke spesielt flinke til å gå så de ligger for det meste bak en busk og venter på at et menneske skal gå forbi! P.S Watch Out!!!!

Rovhest

En mindre kjent avart av hest er Rovhesten. Det antas at Rovhesten er svært flink til og kamuflere seg som ordinær hest, dette kan sannsynligvis underbygges med det faktum at den enda ikke er artsindentifisert. En annen forklaring kan også være at ingen enda har overlevd oppdagelsen av Rovhest lenge nok til og fortelle om det. Det nevnes lenger oppe i artikkelen om hester som spiser sine ryttere - det må kunne antas at det da dreier seg om Rovhest. Spor tyder på at Rovhesten liker best bakholdsangrep. Den sniker seg da inn på offeret (som ofte er jenter i 12 - 14 års alderen med langt hår og ridestøvler), biter seg fast i nakken på offeret og rister til denne knekker av. Rovhesten er tilhenger av gourmetmat og graver gjerne ned byttet for mørning.