Himmelbjerget

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Himmelbjerget sett fra havet

Himmelbjerget er Europas høyeste fjell på 147 moh. Himmelbjerget er verdens høyeste frittstående fjell, det vil si et fjell som ikke er en del av en fjellkjede, butikkjede eller støttet opp av kunstige bærebjelker. Himmelbjerget er opprinnelig en vulkan, som nå er utdødd. Fjellet er oppkalt etter den tyske kommandanten Heinrich Himmler, den danske fotballtreneren Ove Flindt-Bjerg og det kjente romvesenet E.T. Altså, Himmel-Bjerg-ET.

Historie[rediger]

Opprinnelig var Himmelbjerget en liten holme. På holmen stod det et 25,1 m høgt fyrtårn, som ble reist til ære for kong Frederik den 7 av Danmark. Vulkanen Himmelbjerget steg opp fra havet som en følge av etterdønningene fra tsunamien i Asia 2004. Vulkanens utbrudd var kortvarig og eksperter erklærte den utdødd etter 3 døgn. Til tross for målinger på Richters skala opp i mot 7,5, stod fyrtårnet like støtt etter den overraskende høydeøkningen. Fyrvokteren derimot døde av Acute Mountain Sickness, også kalt akutt høydesyke.

Fyrtårnet og utsikt fra Himmelbjerget

Bestigning[rediger]

Det er kun én mulig rute å bestige Himmelbjerget, kalt Riksvei 32. På Base Camp 1/1 anbefales det at det gjennomføres en lengre akklimatisering på minst 1 time, for å redusere risikoen for høydesyke. Hvert år prøver ca. 10 000 dansker å nå toppen, men bare 53 % lykkes. Forholdstallet for internasjonale klatrere er betraktelig høyere med 93 %.