Ikkenytt:Hærverk på middelalderskulpturene på Tromøy kirke

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

IkkeNytt: Den beste norske nyhetskilden på nett.

Til informasjon: du leste denne nyheten 26. februar 2020 nøyaktig klokka 00:33

30 mars 2006 
TROMØY, ARENDAL

To steinskulpturer på Tromøy kirke ble sist helg ødelagt av religiøse ekstremister i Arendalsområdet. Hærverket kom som en reaksjon på en rekke mystiske hendelser i og rundt kirken etter sommerens festival på Hove. Menn med hundehoder og påsydde jur skal ha løpt rundt på kirkegården og ropt om hjelp. Langt verre er at en dame med skjegg ble observert i Hoveskog sist lørdag. Hendelsene har medført sinne og frustrasjon langs hele bibelbeltet. Lokale sauebønder har ytret ønske om å skyte ulv.

Tegningen viser en av de mange perverse framtoninger som er observert i Hoveskog etter sommerens festival. Lokalpolitikere på høyresiden har påpekt likheter med Hovefestivalens programplakat fra 2008 og mener dette er grunnlag for å nekte gjeldssanering.


Utsnitt fra Hovefestivalens programplakat fra 2008.

Årsaken til uvesenet henger sammen med opplysninger i Bolette Lepra Dedekams hemmelige dagbøker, som nylig ble funnet bak en løs planke på en utedass i Froland. Den mildt sagt erotiske dagboken forteller i et notat fra 23. mai 1843 følgende:


Mændene var sjælden hjemme, enten var de paa Söen - eller saa var de paa "Söen", bedre kjænt som Havnepöben. Saa fant Qvindene glæde i Tafse-Trynene, Maskene paa Tromö Kirke, som smurtes inn med Honning og Harpix, der forinden var sanket i Hove-Skov, hvorpaa de lukkede sine Öine og tafsede, slikkede og gned sine Fjæs mot Maskerne mens de utstödte höilydte Bræg. I god Vind kunde denne Brægen höres til Skarestrand. Da Mændene saa kom hjem og fant rester af Kvae i sine Koners Haar, vankede der en god dragt Prygl.


Kvinnene hevnet seg i følge Dedekam med å blande fleinsopp i juleølet og ydmyket ektefellene ved å kle dem ut som tvekjønnede krysninger mellom ulike husdyr. Mye tyder på at dagbøkene har ansporet en feministisk renessanse blant misfornøyde husmødre i Arendal. I følge lokale helsemyndigheter er antall fleinsoppforgiftninger sterkt økende.

Harald Hårfagre slik han så ut før og etter barbering. Rester av harpiks kan tydelig sees på masken til høyre.


Ødeleggelse av steinansiktene vekker forferdelse i det kulturhistoriske miljøet i Norge. Forskere ved universitetet i Mols har lenge arbeidet med en teori om at steinansiktene viser Harald Hårfagre slik han så ut før og etter slaget ved Hafrsfjord. Steinskulpturene er nå sendt til Oldsakssamlingen for å lappes sammen. I følge en talsmann for lokale sørlendinger kan Oldsakssamlingen gjerne beholde de #%&§@ skulpturene.Tilbake til Ikkenytts forside