Ikkenytt:Harald Stanghelle kommenterer Storbergets forklaring i 22. juli-høringen

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

IkkeNytt: Den beste norske nyhetskilden på nett.

Til informasjon: du leste denne nyheten 4. juni 2020 nøyaktig klokka 17:18

27 november 2012 

Oslo, Norge


Høydepunktet i den politiske kalender[rediger]

Ventetiden hadde nok vært i lengste laget for svært mange, men omsider var dagen kommet. Det var duket for det desiderte høydepunktet i den norske politiske kalender for 2012:

Tirsdag 27. november var Harald Stanghelle, Aftenpostens politiske redaktør, klar til å kommentere tidligere justisminister Storbergets forklaring under Stortingets 22. juli-høringer dagen før.


Stanghelles kommentar hadde vært imøtesett med ulidelig spenning av et samlet kommentariat gjennom lengre tid. Så langt fra å skuffe forventningene, slo kommentaren nærmest ned som en bombe i det politiske miljø tirsdag morgen.

Etter hvert som de verste bruduljene begynte å legge seg, og de fleste hjertestarterne kunne settes på lading igjen, kunne man få øye på en og annen som fant krefter til å legge Aftenposten fra seg for et øyeblikk, og la Stanghelles hovedkonklusjon synke inn i sin fulle tyngde.

Reflekterte klokt[rediger]

Konklusjonen er at helt spesielt kortvokste norske menn med en helt spesiell hang til feite floskler, i realiteten viser seg å være spesielt kloke og reflekterte mennesker. Det som til slutt ble utslagsgivende for Stanghelles konklusjon var Storbergets betraktninger rundt temaet «å ta ansvar»:

«Knut Storberget reflekterte klokt og åpent over akkurat dette. Det må ha kostet ham en del. For hva ligger det i dette å ta ansvar, spurte den tidligere justisministeren. Én ting er å bidra til å skape forandring, en annen er å spørre seg selv: 'Hva kunne jeg selv gjort annerledes?' Og Storberget konkluderte: Først når man finner dette svaret, er det at ansvaret kommer.»
- Den store ansvarsfellen", Harald Stanghelle, Aftenposten, 27.11.2012

Epokegjørende[rediger]

I det denne foreløpige oppsummeringen skrives, bare timer etter at Stanghelles kommentar kom på trykk, har bølgene forståelig nok ennå ikke helt rukket å legge seg. Men på bakgrunn av de første tilbakemeldingene er det vel allerede nå grunnlag for å si at akkurat denne Stanghelle-kommentaren ligger an til å bli stående som helt spesielt epokegjørende, selv målt opp mot hans egen høye, sedvanlig epokegjørende standard.

Stanghelle har overgått seg selv[rediger]

En av insiderne i kommentariatet og dermed konkurrent til Stanghelle, må først summe seg litt før han gir sine kommentarer til Stanghelles kommentar, men innrømmer så glatt at han selv ikke har vært i nærheten av Stanghelles nivå ved denne anledning. Han understreker at han må uttale seg anonymt, så han ikke skal bli trukket altfor mye i lønn, og konstaterer lett resignert: "Det er klart at man har jo blitt temmelig bortskjemt etter hvert, hva nivået på Stanghelles kommentarer angår, men denne gangen har han virkelig overgått seg selv." Og videre: "Han har denne helt spesielle evnen til å trekke ut det essensielle i en hver sak, uten å trekke det ut til mer enn noen få tusen ord."

Vi kommer tilbake med oppdateringer.

Kilder[rediger]

  • Den store ansvarsfellen, Harald Stanghelle, Aftenposten, 27.11.2012Tilbake til Ikkenytts forside