Ikkenytt:Island får nytt lån

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

IkkeNytt: Den beste norske nyhetskilden på nett.

Til informasjon: du leste denne nyheten 28. mai 2020 nøyaktig klokka 21:09

18 april 2010 


Island søker enda en gang om nytt lån fra Det internasjonale pengefondet. Grunnen oppgir de som vulkanslokking.

-Det stemmer at vi har søkt lån fra MIF igjen, sier Islands statsminister, Johanna Sigurdardottir til Ikkenytt. Etter at vulkanen Katlavatlajòkulla begynte å bli intensiverte sitt utbrudd, har islendingene sett etter en måte å prøve å slokke vulkanen. Nå har de endt opp med en metode som de har tenkt å prøve. For å utføre denne metoden, trenger islendingene penger. Dette håper de nå å få fra MIF.

-Vi håpet å kunne stappe kilovis på kilovis med krem ned i vulkanen. Krem fungerer på samme måte som den guffa inni brannslokningsapparatene (håper vi), forteller kriseminister Jarùlf Torsson. Fordi kremprisen på Island de siste årene har steget dramatisk, er kostnaden på prosjektet estimert til 4,5 milliarder kroner. -Alternativet blir at vi hiver ned mais i stedet; prisen på mais har sunket til ti kroner kiloet.

Statsminister i Norge, Jens Stoltenberg, er usikker på hva som er verst - en sky av aske eller en sky av popcorn - og velger derfor å støtte Island på deres søknad til MIF.

Allerede lørdag kunne IMF gi Island lånet, på 5 millioner kroner. Grunnen skal være at de ser negativt på forurensingen som kommer fra vulkanen. -Vi kan ikke akkurat se at mais, eller popcorn da, er noe mindre forurensende enn aske. Derfor ønsker vi at Island skal gjennomføre krem-ideen sin, forteller adm.dir. Dominique Strauss-Kahn.


Kilder[rediger]


Tilbake til Ikkenytts forside