Ikkenytt:Norges første kvinnelige astronaut tilbake på Jorden

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

IkkeNytt: Den beste norske nyhetskilden på nett.

Til informasjon: du leste denne nyheten 26. februar 2020 nøyaktig klokka 00:02

5 juni 2010 


Bertha Bach (36) fra Landøya i Asker ble natten til i dag Norges første kvinnelige astronaut. Bach, som var med venninner på hyttetur på Golsfjellet, forteller til Ikkenytt.no at oppskytingen kom ganske uventet. ”Jeg hadde gått rundt nesten hele dagen og følt meg oppblåst. Du vet, en gang i mellom er man ikke helt på topp. Jeg følte at det var en fjert på gang, og gikk derfor ut til utedoen som ligger rett bak hytten, med utsikt over dalen. Været var kjempebra, og solen hadde akkurat gått ned. Jeg gledet meg til å få tømt tarmluften så jeg igjen kunne sitte sammen med venninnene mine uten å ha alle vinduene på klem og musikken spillende ved siden av. Da jeg kom inn på utedoen luktet det vel egentlig sånn som det engang gjør på sånne utedoer når solen har stått og stekt på dem hele dagen. Det skal sies at denne utedoen egentlig er en moderne utgave, med et lite hus som står oppå flere betongringer, omtrent sånn som en rakett-silo fra den kalde krigens dager.

Mens jeg satt der og funderte på når jeg igjen kunne gå innenfor, kom det et vindpust akkurat idet jeg startet å late vannet. Det var da det skjedde!”

Erik Tandberg, Norges fremste romfartsekspert, forklarer oppskytingen: ”Kvinnen hadde nettopp satt seg oppå det man nok kan kalle en relativt støkiometrisk (dvs perfekt brennbar) blanding av metan-gass (fra hennes eget tarmsystem og fra nedbrytingen av de forrige gjesters ekskrementer) og luft. Klærne hennes var ladet opp med statisk elektrisitet på grunn av det fine tørre været, og hun ble det man kaller jordforbundet idet hun startet å tisse ned i doen. Da strålen traff betongrøret nede i doen ble det laget en liten gnist som på en brøkdel av et sekund antente hele gassblandingen. Jeg vil anslå, på bakgrund av skisser jeg har mottat, at det oprinnelig dreiet seg om et volum på 4-5 kubikkmeter. Da septiktanken var godt fundamentert og tett i bunnen, samt at betongringene var armert og murt sammen, var det eneste stedet den oppvarmede (og brennende) gassen kunne unnslippe, hullet der kvinnen satt oppå. Da fru Bach ikke er særlig tung eller bred, fikk hun i henhold til Newton's 2. lov en akselerasjon lik med kraften fra gassutstrømningen dividert med hennes egen kroppsmasse. Jeg har vurdert denne akselerasjonen til ca. 4.5 g. Det er dette man som rom-fysiker kaller en kraft-impuls” forklarer Tandberg og fortsetter: ”Til kvindens store overraskelse ble hun faktisk skutt flere hundre meter opp i luften, og til alt hell kom hun til å lande i en ikke ferdigoppspent trampoline som en av hyttenaboene var i gang med å montere. Hun slapp med overfladige skrubbsår på knær og albuer, samt en relativt grundig brazilian hair removal down under” sier Tandberg med et glimt i øyet.

Selv om kvinnen ikke kom utenfor Jordens gravitasjonsfelt, betegnes ferden hennes som romvandring og derved kan hun kalles (Norges første kvinnelige) astronaut da hun ble skutt opp i skyggen og kom så høyt at solen skinte på henne. Hvem hadde vel trodd at litt oppblåst mave kunne skaffe en så stor nyhet?


Tilbake til Ikkenytts forside