Ikkenytt:Oslo kommune sparer over 450 millioner i året

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

IkkeNytt: Den beste norske nyhetskilden på nett.

Til informasjon: du leste denne nyheten 6. juni 2020 nøyaktig klokka 11:06

8 juni 2010 


Riksrevisjonen har etter nøye gjennomgang av Oslo Kommunes regnskap fra 2009 kommet frem til at det er mulige besparelser på over 450 millioner (2007-) kroner på driften per kalenderår. Det er primært annuitetskontrakter innenfor snørydding og pleneklipping som lettere kan legges ut til fastprisavtaler dersom kommunen følger de nye retningslinjene som er foreslått av finansminister Sigbjørn Johnsen.

"Vi har vøri rundt og sjekka vognparken hos fleire av leverandøra vores, og kunne sjå at mange dyre apparater står uvirksomme og samler støv. Hvis disse kunne bli leigd ut i staden for å stå stille, blir det billigere for alle" sier Johnsen. Han nevner at en kontrakt på snørydding for f.eks. 1500 løpemeter byvei med fortau på begge sider kan reduseres fra 278.000 kroner til 115.000 kroner for en periode på seks måneder bare ved å forskyve kontraktsperioden. "Je trur det er det blårussen kaller periodisering" fortsetter finansministeren. Han foreslår at snøryddingsperioden flyttes fra perioden november-april til mai-oktober. "Så bli det som i gamle dager, gatene vil ligne julekort, og folk slipper å flytte bilen i tide og utide for å unngå at den blir tauet. Kommunens egne arbeidere vil glede seg over sånne oppdrag, her er det masser av tid til kaffepauser, og så kan de gå alt de vil på ski om vinteren, -også i byen!"

"På samme måte får vi løst sykefraværet blandt Parkvesenets pleneklippere. De er tradisjonelt plaget av høysnue og andre allergier, men når vi flytter perioden for klippekontraktene til utenfor pollensesongen, har de i hvert fall ikke det å skylde på. Og med de frodige engene som vil oppstå kan jo alle se at Oslo er en økologisk by" avslutter Johnsen.

På vei ned fra talerstolen blir han spurt om ikke Stortingen også kan spare litt. "Jo" sier ministeren. "I stortingsgruppa mi har vi snakka om å forskyve arbeidstidene på tinget. Det blir litt som skiftarbeid. Venstresida kunne ha kontorene på dagtid, høyresida om natta, og så får vi ta fellesmøter om morran. Så kunne vi nøye oss med godt og vel halvparten så stor plass, og så slippe å møte fienden når vi en skjelden gang stikker nesa utenfor kontordøra."

Kilder[rediger]

  • www.dep.no/oekonomi-periodiseringseffektivisering.html
  • aftenposten.no/art5098876.html Skiftordning på Stortinget