Ikkenytt:Sirkus Angora slipper sauene fri!

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

IkkeNytt: Den beste norske nyhetskilden på nett.

Til informasjon: du leste denne nyheten 5. juni 2020 nøyaktig klokka 05:13

11 mars 2009 


Omsider kan 40 sauer, med tilhørende lam, storme ut i marka der de hører hjemme.

Da sirkus Angora ble startet i 1926, var hovedattraksjonen sauer som gjorde alle mulige slags triks. I alle årene sirkuset har eksistert har dette fortsatt, men de siste tiårene har sirkuset stadig fått kritikk fra dyrevernere om at det er galt å tvinge sauene til å gjøre slike unaturlige ting. I mars kom pressemeldingen om at sirkuset slipper sauene fri.

Vi har lenge diskutert dette, og har kommet frem til at det er den eneste løsningen,” forteller Sirkusdirektør Merino Angora. ”Jeg har, siden jeg kom inn i familiebusinessen, følt at sauene burde være like frie som fuglene som sitter og synger, der ute på grenene. Min far sa at det var en glimrende ide, og trente sauer til å sitte og synge i trapeser. Men det var jo ikke det jeg mente.”

Men da Merino tok over sirkuset i november, etter faren sovnet inn, og overlot sønnen et sauesirkus i den verste finanskrisen, begynte han straks å virkeliggjøre sin drøm om at alle sauer kan være frie, og ha like rettigheter.

Vi er jo 20 sauetrenere på sirkuset, i tillegg til de 42 sauene vi hadde. Da far, fred være med ham, døde, fortalte jeg dem at jeg gjerne ville slippe sauene fri, og gjøre sirkuset om til et nysirkus. Det var vanskelig å overbevise alle sammen, og 2 trenere har sluttet, men til slutt klarte jeg det.”

I et nysirkus vil det være menneskene som er hovedattraksjonen, og de 18 gjenværende, forhenværende sautrenerne utdanner seg nå til klovner, slangemennesker, trapesartister og sterke menn i rekordfart. Dyrevernere over hele Norge jubler over avgjørelsen, og en delegasjon fra Norsk Saueforbund var med da alle de 40 sauene ble løslatt i Marka i Oslo.

Kilder[rediger]

  • Sirkus Angora
  • Norsk Saueforbund
  • NODS - Norsk Dyrevernsforbund - Saueavdelingen
  • NAV

Tilbake til Ikkenytts forside