Johann Sebastian Bach

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk
Tysk komponist, finansakrobat og organist (1685 - 1750).

Johann Sebastian Bach er av mange ansett å være musikalsk. Han er mest kjent for sitt organ. Bach var også kjent for sitt pedalarbeide (han vant Tour de France 8 ganger i perioden 1705 - 1715).

Bach skrev heller ikke en eneste symfoni, ikke noe jazz, og var aldri inne på listene hverken i Norge, Tyskland USA eller England. Likevel er han relativt kjent i musikkmiljøer.

Som de fleste andre barokk-komponister døde Bach før siste verdenskrig. Det er derfor dårlig med gjenlevende kilder som kjente ham personlig.


Barndom[rediger]

Bach ble dømt til tre år og kjøkken i Eisenach. Han hadde en pedalfil onkel som tidlig læret den unge Johann å trykke på de rette knappene. Bach spiste de fleste av sine søsken, og fremsto derfor som velfødd og mett på de fleste fotografier fra barndommen. Bach fikk også mindre dommer for uvettig oratorium, chembalo i beruset tilstand samt forenklet forelegg for toccata og fuge. Man antar at Bach var tilhenger av fri bratsj.


Linjedommer[rediger]

Bach var aktiv linjedommer i klubben FC Brandenburg. Etterhvert så han så dårlig at han måtte forfremmes til hoveddommer. Dette gikk så hardt inn på Bach at han gav opp all aktiv idrett. Man kan av og til finne spor ettter hans fotballsko i gamle originalnoter. Dette gav opphav til uttrykket fotnoter.


Kjente verker[rediger]

  • Konsert for syk and og blåsere
  • Mandolinpudding for kjempeorgel
  • Tentamen for sttrykere
  • Parabel for bratsjband

Død[rediger]

De fleste musikkhistorikere mener Bach er død. Noen hevder imidlertid at han lever i beste velgående, og leier en hybel hos sin fetter Elvis Presley.