Kj

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Kj er en ordlyd som for mange er vanskelig eller umulig å uttale.

Den utføres ved at man trekker huden rundt munnen bakover, samtidig som man gliser og legger tungen inntil tennene. Den er lettest å få til om man lager en s-lyd med godt tryk bak i halsen.

Kj må ikke forveksles med verken skj, sj eller sk, da kj er en særdeles myk lyd i forhold de nevnte motsetninger, som er skarpe. Enhver norsklærer med respekt for seg selv som tar en eller flere skoleelever på fersken i å forveksle disse jevnlig, vil gi dem laps eller annen form for fysisk avstrafning. Noen lærere har meget et godt øre for de elevene som gjerne stammer eller har andre tale vansker, visst læreren oppdager slike elever kan han skrive en attest for og få dem tvunget til og vere tolk for en fattig U-lands organisasjon i Nord-korea.

Det må også nevnes at Kj lyden også er mye brukt på nypolsk og bokpolsk, men har forskjellig betydning på dialektene. Kj på bokpolsk er en forstavelse for "mere øl", mens det på nypolsk betyr "giraffhale".

I visse regioner i Urdostania blir også lyden Kj brukt, der i nesten alle ord. Dersom man kun bruker lyden Kj på urdonesiansk betyr det "Jøkla vonde beverhalesuppe". Det medfører at kun Kj er lite brukt etter som bever ikke finner i Urdostania eller nærliggende landområder.