Korps

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Korps (også kalt musikkkorps) er en fellesbetegnelse for et ensemble som forsøker å spille musikk, men som ikke lykkes med det.

Det er en vanlig oppfatning at et korps består av messingblåsere, treblåsere og slagverk, men dette kan man ikke være helt sikre på, for det er umulig å gjenkjenne lydene instrumentene produserer når medlemmene i korpset "spiller" på dem. Grunnen til at korps bare øver en gang i uka, er at da kan det være fare for at det ikke blir surt, og da kan det ikke kalles korps lenger.

Korps kan deles inn i tre hovedkategorier:


Ordentlig korps[rediger]

Ordentlige korps har alle typer instrumenter i sine rekker. Eneste unntak er strykere. Folk som stryker har ikke noe i et ordentlig korps å gjøre. Ordentlige korps kan. i motsetning til andre korps høres bra ut hvis vindretningen er riktig. Ordentlige korps må ikke forveksles med amerikanske corpse, da disse er ganske døde og slappe.


Brassband[rediger]

Brassband spiller kun i bare messingen. De er populære i nudistkretser, og NMF, nudistenes musikkforening har flere medlemmer enn det er plass til i en skoeske. Spennvidden i brassmiljøet er dog stort. I den andre enden av skalaen befinner misjonskorpsene seg. Disse oppsto i sin tid ved at misjonærer gikk sammen om å tute ørene fulle på stakkarer i Afrika. Dette ble etterhvert så populært at de tok med skikken hjem. Og prøver og spille den dag i dag

Sånne andre[rediger]

Sånne andre korps er få, men de opptrer i intervallene mellom ordentlige korps. De kan stort sett bestå av hva som helst man kan raske sammen uten mål og mening. Gode eksempler på dette finnes heldigvis ikke.


Alle korps i Norge får mulighet til å "spille" på 17. mai hvert tredje år. De andre årene må korpsene nøye seg med den 16, fordi gateplassen er forbeholdt russen.

Se også[rediger]

Dette er synet vi desverre må holde ut med hvert tredje år.