Kronisk Uryddighetssyndrom

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Kronisk uryddighetssyndrom er en tilstand som rammer soverom, for det meste hos tenåringer i alderen 12-20 år. Forskere tror at så mye som 30-40% av alle soverom i Norge kan være rammet av dette, hvorav rundt 90% av disse befinner seg på Vestlandet. Årsaken til fenomenet er usikkert, men de som jobber med dette tror det kan ha noe med klimaet i landet å gjøre. Sykdommen har redusert med omkring 6% siden 1800-tallet, og eksperter spår at om ca. 100 år vil sykdommen være redusert med omtrent 4% hvis utviklingen fortsetter i dette tempoet.

Man kan kjenne igjen syndromet ved at soverommet er kronisk uryddig hele tiden, og eieren har store problemer med å holde det ryddig. Rotet øker hele tiden og å holde sykdommen i sjakk er meget vanskelig. Diagnosen blir ofte satt meget sent i utviklingen, og det er eieren av rommet, gjerne en uskyldig tenåring, som må lide for dette. Å bli sett på som familiens svarte uryddighets-får over lang tid kan sette varige mén og mange bør bli tilbudt profesjonell hjelp for å komme seg.

LFTMSRAKUS (Landsforeningen For Tenåringer Med Soverom Rammet Av Kronisk UryddighetsSyndrom) vil gjerne sette sykdommen i større fokus, slik at alle kan bli kjent med den og at de stakkars tenåringene som blir utsatt for urettferdig kjeft kan få hjelp. På denne måten kan man forhindre mange feilvurderinger av soverom hos unge. Jo tidligere det blir behandlet, jo bedre. hvis det oppdages på et tidlig stadium er det stor sjanse for at både rommet og eieren kan bli helt friske innen 3 år har gått. Landsforeningen har også sagt at de ønsker støtte fra staten til å bygge seg et lite klubbhus der de kan ha jevnlige møter for å dele sine erfaringer. Statsminister Jens Stoltenberg skal ennå ikke ha uttalt seg om problemet.