Kypros

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Chyproschh
Kypros
150px
(flagg)
150px
(våpenskjold)
«Olivenolje og kebab er livet!»
Hovedsteder Olivia og Kebabbia
Største byer Olivia og Kebabbia
Innbyggertall 69
Offisielle språk Kypridiotisk og kebabnorsk/kebabkypridiotisk
Styreform Diktatur
President: D. Iktator
Statsminister: Ukjent. Gått i dekning
Selvstendighet 1543
Avhengig av Olivenolje og kebab (nå må de snart bestemme seg)
Uavhengig av Hellas og Tyrkia og sikkert noen flere
Valuta tror ikke de bruker penger. Kanskje olivenolje og kebab
Tidssone tror ikke de bruker tid
Nasjonaldag 30.februar
Landkode
Toppnivådomene Internett kommer om ett års tid, i september 2022.
Nasjonalsang:
«Olivenolje! Kebab! Det er det vi selger! Det er det vi kjøper! Det er livet!»

«Hallo, Hellas!»

- Forvirret rockeband på konsert på Kypros

«Hallo, Tyrkia!»

- Forvirret rockeband, fortsatt på konserten


Kypros er en øy i Oppvaskmiddelhavet. Den er omtrent like stor som rompa til morra di, kanskje litt mindre. Innbyggerne på Kypros heter politimenn... Åh...Nei, vent. Det var Kripos. Innbyggerne på Kypros heter Kypridioter.


Historie[rediger]

Kypros var en selvstendig stat før de frekke grekerne kom i 1314. De hadde med seg olivenolje som de tvang kypriotere til å drikke. Da tyrkerne invaderte Kypros i 1319 ble de lei seg for at de ikke hadde oppdaget øyen først. Her er en samtale nedskrevet av kypridioten Marx Blishnosh, mellom en tyrker og en greker da tyrkerne ankom Kypros:

Tyrker: Vi ikke komme först til öy?
Greker: Nai, vi vara mye för dera.
Tyrker: Forbannet. Hva skal vi gjøra no?
Greker: Dera fär vell bara gå hjæm, treige türkere.
Tyrker: Klapp igjen du'a. Nå disser du respekta mi. (Sakt på veldig utpreget østkant-aksent)
Greker: Som om jai bryr mai om din resspekt. Jai ikke like tyrkere. Bara pella seg hjem.

Etter denne samtalen skal tyrkerne ha blitt veldig forbanna. Det tyrkerne ikke visste var at grekerne trodde han snakket om tyskere. Men det var allerede for sent å endre på ting. Tyrkerne overvant grekerne på Kypros, og kypridiotene var overlykkelige over ikke å måtte drikke mer olivenolje. Men etter noen uker fant tyrkerne på noe lurt. De skulle få kypridiotene til å spise kebab! Så de innførte en egen kebabdag, eller torsdag på tyrkisk. Heller ikke dette likte kypridiotene (herregud, for et grinete folk), så de gjorde opprør. De brente ned tyrkiske kebabsjapper over hele øyen. Til slutt trakk Tyrkia seg fra øyen, selv om de fortsatt har et godt øye til dem.

I 1814 invaderte Amerikanerne øya da de hadde fått informasjon om øyas enorme innhold av olje. Dette førte til en kald krig imellom USA og Sovjetunionen fordi de ikke klarte å komme til enighet ovenfor hvem som hadde krav på olivenoljen.

Geografi og økonomi[rediger]

På Kypros har Basset Alsorts eget utsalg flere steder. Slangordet er «og poig»

Kypros er veldig rik på oliventrær og kebabhager. Det er også dette Kypros tjener mest på. Disse tingene er selvfølgelig arvet fra tyrkerne og grekerne. Og alt som blir produsert blir solgt til utlandet.

Kultur og severdigheter[rediger]

Noe av det mest velkjente med den kypridiotiske kulturen er at det enten er olivenolje med, eller kebaber. Uansett hva det er. Noen av de største severdighetene på Kypros er The Great Oliven Tree of Heaven og Kebabmannen. En annen stor turistattraksjon er Cyprus McDonalds, verdens største McDonalds. Der selger de også olivenolje og kebab.

Gamle og nye land i Europa som det er all grunn til å vite noe om!
Vi skal være venner med noen, og kanskje krige mot andre en gang.
Trueu.jpg
Albanie · Allemagne · Andorre · Angleterre · Arménie · Azerbaïdjan · Autriche · Belgique · Biélorussie · Bosnie-Herzégovine · Bulgarie · Chypre · Crète · Croatie · Danemark · Dingdongsaker · Écosse · Édmarque · Espagne · Estonie · Finlande · France · Géorgie · Gibraltar · Grèce · Groland . Hongrie · Îles Féroé · Irlande · Irlande du Nord · Islande · Italie · Kosovo · Le Monde · Lettonie · Liechtenstein · Lituanie · Luxembourg · République de Macédoine · Malte · Moldavie · Monaco · Monténégro · Norvège · Orcades · Pays-Bas · Pays de Galles · Pologne · Portugal · République tchèque · Roumanie · Royaume-Uni · Russie · Saint-Marin · Serbie · Sicile · Slovaquie · Slovénie · Suède · Sud · Suisse · Tchécoslovaquie · Timor Leste · Turquie · Ukraine · Union Européenne · URSS · Vatican · Yougoslavie · Øya Sodor
Det er altfor få aksenter i norsk språk, som for eksempel accent aigu og accent grave, for ikke å snakke om accent circumflex.
Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!