Lemen

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Lemen
En svert farlig skapning hvis du ikke passer godt nok på
En svert farlig skapning hvis du ikke passer godt nok på
Vitenskapelig(e)
navn:
PASSDEGDENGÅRILUFTA
Norsk(e) navn: Lemen
Hører til: Vombat
Antall arter: Ikke så mange nå lenger
Habitat: Rundt omkring
Utbredelse: Som oftest i Nord
Delgrupper: Vombat

Et lemen er en håndgranat forkledt som et søtt lite dyr på fire bein, det er derfor svært eksplosivt. Lemenet bor for det meste i områder med kalde forhold men drar til syden om vinteren.


Opprinnelse[rediger]

Lemenet kommer opprinnelig fra Midt-Østen og bredte seg i løpet av forrige århundre til en rekke nye områder. Etter opprinnelsen dro lemenet nordover pga. de dårlige forholdene i Midt-Østen. I nord gravde de seg ned i bakken og ble der i håp om å ikke bli misbrukt på samme måte som før.

Lemen er kjent som de kåteste blant dyra, og formerer seg så raskt at de alltid kommer ut av tellingen. En lemmenhann i fangenskap klarte på 1940-tallet å befrukte 231 hunner på ett døgn. Som medisin blir både lemenhaler, oppmalte tørkede dyr og uttrekte tenner benyttet. Tennene er det sterkeste medisin som er kjent i verden. De mykner i suppe av paddeslim, (lemslim) og har lenge vært kjent fra folkemedisinen som sykt opphissende. I perioden 1920-40 var derfor dette forbudt. Fordi lemen dreper alle konkurrenter på paringsfeltet, svinger bestandene helt til bare et alaglemen er igjen. Deretter øker populasjonene til store høyder til en ny bunn nås. Grunnen til at vi har hatt få lemenår i den siste 20-års perioden, er ulovlig nedslakting og eksport til Midt-Østen. Dette har vært sterkt hemmeligholdt inntil helt nylig. Da lemen var vanlig i Midt-Østen, førte utbredt bruk av lementannsuppe til sterk økning i befolkningen, noe som la grunnlaget for dagens utvandring.

Et lemen som holder på å gå i lufta. Fotografen kom fra hendelsen med lettere skader.

Livsstil[rediger]

Lemenet bor ofte i huler med kabel-TV og uten DVD-spiller. Da trenger det ikke å gå så ofte ut for å leie filmer. Et gjennomsnittlig lemen spiser omkring 100 gram hamburgere hver dag, som de stort sett importerer fra USA. Lemenet besøker sjelden sin slektning vombaten siden de bor så langt fra hverandre og fordi lemenet ikke har nok penger pga. strømregningene. Et lemens liv avsluttes alltid brått siden de går i lufta av den minste lille småting.

Beslektede arter[rediger]

En nært beslektet art er kjellerlemen. Dette er en godt kamuflert og spesielt glatt variant av lemen som det derfor er lett å skli på. Små jenter er spesielt utsatt for å skli på kjellerlemen, gjerne mens noen står utenfor og ser. Kjellerlemmen er dermed også svært beslektet med trappen og taket som også kan ses på som svært grunnleggende elementer for et fullt hus. USA

Se også[rediger]