Lillesand

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

«Hallo Grimstad

- Forvirret rockeband på konsert i Lillesand

Lillesand
Den byen mellom Gristad og Arendal??
Lillesand.jpg
(byvåpen)
«Sol å sommer!»
300px
Land Norge og USA
Fylke Aust-Agder
Innbyggertall 13337
Offisielt språk Fremdeles ukjent
Styreform FVN
Ordfører Cookie Monster
Varaordfører Gollie
Bystatus år 1962

Lillesand er den vakreste av de hvitmalte byene (andre hvitemalte byer: Risør, Tvedestrand og delvis Grimstad) langs Sørlandskysten.

Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!


Historie[rediger]

Byen har en lang historie, som i hovedsak består av makrellfiske og en krig i ny og ne. Krigen, det være seg 2. verdenskrig kom tidligere til Lillesand enn resten av Norge. Allerede i 1932 forsøkte et tysk krigsskip seg på den idylliske småbyen, men den mislyktes og skipet og tyskerne ble tatt til fange av de lokale fiskerne. Skipet har i senere tid blitt restaurert og et eget museum er å finne på stedet der slaget mellom tyskerne og lillesendingene stod,den dag i dag. Helten i dette slaget, fiskeren Markus, forkommer det flere biografier om, men den meste kjente av dem er nok Gabriel Scotts "Kilden," som tar for seg fiskeren Markus sitt liv etter slaget, og hovedbudskapet til Scott er å framstille den nasjonale krigshelten som et helt vanlig menneske, eller fisker om du vil. Som sagt var Markus fisker, slik hans far og hans far før ham var. At folk i Lillesand er fiskere er en tradisjon som strekker seg tilbake til Harald Hårfagres tid. Han var en tur innom kommunen på sine ferder langs norskekysten, og kom til å sette en bøling uekte vikingbarn til verden der. Disse måtte mates, som gode vikinger skulle bli, og dermed satt de i gang med massiv makrellfiske. Siden kysten av Lillesand, fram til sommeren 2009, har vært proppet full av makrell, vokste alle den utenomekteskapligfødte barne til Hårfagre opp og slekten hans føres videre av disse fiskerne fortsatt. Man kan særlig se store forekomster av dem på de små øyene utenfor selve Lillesand, den dag i dag.

Nåtidens Lillesand[rediger]

Lillesand i nåtid, er meget sesongpreget. Om vinteren er gatene preget av kalde fiskere, frosssenfisk, og eldre damer med bibliotekbøker, kirsebærvin, katt og rullator. Hver lørdag er det i midlertidig også et innslag av folk med joggesko og et brennende ønske om å vinne lørdagsløpet som går gjennom byens gater. De vinner sjeldent, for det er alltid en og annen østlending som har tatt turen til sentrum, fra sommerhuset som han har vært nede og sett til med sin splitter nye, nydelige Lexus-bil som han har kruset nedover E-18 med fra urbane strøk (Blærum), for så å se at hytten har det fint, og så besetmt seg for å løpe fra de lokale heltene i deres løp som de skal vinne, men som de ikke vinner fordi ha tilfeldigvis kom forbi og så at han kunne vinne, fordi de andre deltakerne, i følge ham, er for feite eller i for dårlig form, eller for unge eller for stygge. Alt etter som.

Om sommeren blir byen en yrende arena for turisme, båtliv, svale sommerkvelder med fiskesuppe på Beddingen og "Lillesandsda'ene." Beddingen er Lillesands goumetrestaurant, og er å finne på Tomta, som er den vakre parken midt i byen. Like ved Beddingen befinner også Hotel Norge seg, men det tidligere luksushotellet, har de senere årene gjennomgått drastiske forandringer, både økonomisk og eiermessig, og er i dag en del av YMCA Hostels, som tilbyr billig overnatting og ellers lite. "Lillesandsda'ene" er en egen tilstelning for lokale i slutten av Juli. Til tross for at dette er midt i høysesongen for turisme, stenges hele sentrum av for folk utenfra kommunegrensene, og det holdes en festival til ære for den tidligere ordføreren i Lillesand, Odd Steindal. Hovedkonserten på "Da'ene" holdes enten av DDE eller Vamp, og de siste to årene av dem begge i en herlig symfoni.

Attraksjoner[rediger]

  • Dypvannskaia, hvor man kan fiske dypvannsfisk, eller titte på de lokale fiskerne som gjør det.
  • Riorenna, kjent krigsmuseum med 2. verdenskrig som tema (få med deg Det tyske krigsskipet "Rio" som er utstilt i full størrelse der)
  • Tomta, vakker park med flere Vigelandstatuer og hyggelige, små benker hvor en kan spise nybakte wienerbrød fra Ole Olsens bakeri og butikk, om en vil
  • Husmorsskolen på Møglestu med omvisninger og spøkelsesgaranti i sommerhalvåret
  • Tunveien, der man finner Lillesands største og eneste slum.
  • Statoil
Alle byer, tettsteder, veikryss, blindveier, fergekaier, osv. i Norge!
Noen er pene, andre ikke fult så pene.
Norgeoppned.gif
Aalesund · Aberoog · Ackerhafen · Ackeroog · Acht · Arendtal · Aufsehendunst (Bergstadt) · Bad Inselsund · Blummenoog · Blökenstadt · Breitbucht · Brummental · Der Gestanken · Drontheim · Du kannst · Dunstfussel · Düsterstadt · Endetallandspitzel · Ertragraue · EssenSoßen · Fachlandspitze · Fattersund · Finnlandspitze · Förde · Fleckenförde · Flussistdumm · Freundensalat · Friederichstadt · Gerettein · Hammer · Hammerparty · Honghofstrand · Haschischstadt · Heckesund · Heidekrauttal · Heidenfluss · Heidenmeer · Heil Blücher! · Hennenwasserfall · Heulensteinbucht · Hinken · Hinternkim · Honigbucht · Hügelsund · Ichistsund· Inselstrand · Incel · Jedetal · Kämpfenstrand · Kirchelandspitze · Kleinehammer · Kleinesand · Kleinestraum · Kohleistbesass · Kongleberg · Königsflügel · Kragenroog · Kristiansand · Kristiansund · Kuckuckbucht · Landspitzen · Larvenbucht · Lebenreue · Leeroog · Lehmbucht · Manntal · Massenoog · Matchigburg · Mogeln · Molke · Moltebeeren · Nachlass · Narrbucht · Nehmenalles · Neigenstaat · Nittertal · Ourchwitz · Porzellangrund · Pushensund · Rutewirr · Sandenbucht · Sandenförde · Sandenlandspitzel · Sandenlandspitzelmeer · Schafenau! · Schiffenlandspitzelhafen · Schlammland · Schmutz · Schnaps · Schwartzland · Schwefelfischerort · Schwellenbucht · Skiein · Skizwei · Spiellandspitzel · Schörtal · Steinschäre · Stockenreue · Stockfeldlandspitzel · Straumstadt · Trauminsel · Tassenbucht · Tonneberg · Wasserfallenbucht · Wastod · Langjahrstadt · Wetzen · Wieso? · Wolden · Wund in der Hintern · Zugnertzlandspitze · Walvissenbucht
Hjelp oss med å gi disse stakkarslige byene en ansiktsløftning ved å engasjere deg i Ikkeprosjekt:Norske Byer!

Lillesand ungdom skole, en skole for de som liker muffins.