Majones

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

«Jeg sverger mamma, det er bare en majonesflekk!»

- Tenåringsgutt om Majones

«Han runket meg godt»

- Nacer Chadli om bestefaren sin

Ja, det er majones.

Majones er et produkt som stammer fra distriktet Majonne i Frankrike. Der hadde de et uhell hvor en gårdbrukerinne hadde lagt alle eggene i én kurv. Det gikk som det måtte gå, og hun gled i noe oljesøl, mistet kurven og eggene ble knust og blandet seg med den sleipe fyringsoljen. Blandingen ble samlet opp, silt for å fjerne grus og eggskall, tilsatt litt druesukker og E330, E390 samt litt av E39 og E6. Salt hører alltid til, og en skvett cognac skader aldri. Og da var majones blitt til.

Bruksområder[rediger]

Den gule kaloribomben ble fylt på glass og solgt til forskjellige formål. I matlaging kamuflerer denne guggen effektivt den harske smaken av for gamle reker. Det samme gjelder smakløse fiskepinner.

Varianter[rediger]

Noen tilsetter kapers og kaller majonesen for remulade - oppkalt etter Remulus som var en voksen pytonslange. Remouladevarianten kan smaksmessig kamuflere nesten hva som helst, og brukes ofte på hvitløk og gammelost.

Dagens Majones[rediger]

Majones produseres nå industrielt og selges på tuber, glass og plastflasker. Det produseres også eksklusiv majones fra majoneskuer. For eksempel er sitronmajones fra disse kuene å finne i delikatesseforretninger, f.eks. grensebutikker i Sverige. I tillegg til de ovennevnte bruksområder kan den også brukes som smurning, motorolje og ugressmiddel. Kjøper du store flasker med First Price-varianten kan den med fordel brukes som drivstoff på dieselbilen din hvor du nå kan dra fordel av den reduserte matmomsen.