Manifestasjon

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!


Manifestasjon vil si å være sykelig opptatt av festing. Uttrykket brukes i setninger som "Jeg har fått et akutt tilfelle av manifestasjon, er du med til Olaf i kveld?" eller "Denne manifestasjonen tar livet av meg - det er tredje gang jeg er på fylla denne uka."


Opphav[rediger]

Begrepet har sitt opphav blant rusmisbrukerne som tidligere brukte busstasjonen ved Sandnes i Rogaland som tilholdssted. Blant dem var Ari Behn som ruset seg på den nye vinen, og senere bragte begrepet 'manifestasjon' inn i populærlitteraturen med klassikeren "Manifest som faen". Hans påfølgende bok, "Bakgård", er en selvbiografi hvor han beskriver årene da han ventet på bussen i Sandnes.

Behn har i seinere år uttalt at han i sine unge år festet manisk, og satte fyr på ikke mindre enn sytten hus i Stavanger-området, i tillegg til å ha forsøkt å sprenge en bil. Behns manifestasjon har for øvrig vært grunnen til at Samfunnspartiet har satt ham på sine kandidatlister.

Omfang[rediger]

Manifestasjon er et velkjent fenomen, og er til en viss grad sesongbetont. Det er særlig tydelig i slutten av april og i første halvdel av mai måned. I dette tidsrommet ikler manifestasjonerne seg røde og blå kjeledresser for å skape oppmerksomhet om lidelsen. Det hele kommer til sitt klimaks i det årlige demonstrasjonstoget som er preget av deltakernes forvirring, tretthet og manglende evne til å tenke klart. Et paradoks er at manifestasjonerne deler ut små visittkort med kontaktinformasjon til den nasjonale støttegruppen for manifestasjonsofre. Disse kortene fungerer imidlertid mer som et middel for manifestasjonsøkning fremfor forebygging.

Manifestasjonerne går for øvrig under parolen "Shickelache - Shichelache jazz bom bøh" som er fyllespråk for "Skikkelig, skikkelig jazz-bombe". Hvorfor de benytter denne parolen er uklart, men enkelte hevder at det har forbindelse med at ruten som demonstrasjonstoget følger tradisjonelt var plantet med fargerike eksplosiver som gikk av på strategiske tidspunkt for å unngå at deltakerne gikk seg vill.

Bombene ble fjernet i 1998, noe som har medført at enkelte demonstrasjonstog rett og slett har forsvunnet. Ett av disse togene var toget som gikk i 2001. Dette kom aldri frem til sin destinasjon, men ble observert i 2005 i de sentrale deler av Sibir.