Moldova

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Moldova
Moldova
150px
(flagg)
Moldova har ikke våpenskjold
Moldova.png
Hovedsteder Chisinau
Største byer
Innbyggertall 6 387 472
Offisielle språk Moldovsk, Russisk
Styreform Demokrati/Diktatur
Statsoverhode: Banditter, Mafiaer
Statsminister: Vladimir Plahotniuc/Mafia Boss
Selvstendighet 1992
Avhengig av Vodka, Vin, Konjak, EU, Penger
Uavhengig av Sovjet, Russland
Valuta MDL
Tidssone GMT+2
Nasjonaldag 27. August
Landkode MLD
Toppnivådomene .md
Nasjonalsang:
«"Limba noastra"»

Generelt[rediger]

Moldova er et land som ofte har vært kalt for "shit-landet" på grunn av landets økonomi og sin historiske bakgrunn. Landet er et demokratisk land, men selv om mange kaller det "demokrati" så er det "diktatur". Landets politikere har vært banditter i mange år, som bare har stjålet penger fra statskassa for å kalle seg selv "rike". I 2015 ble det stjålet 3 milliarder dollar fra statskassa, som førte til at én av politikerne ble fengslet for opptil 10 år ifølge moldovske medier. Alle av Moldovas politikere har (ironisk nok) en russisk bakgrunn. Det vil si at ingen ble født i Moldova eller bor i Moldova.Landet er som nevnt et diktatur-styrt land, så de har en diktator ved navn Vladimir Plahotniuc aka "Mafia Bossen", som moldovske statsborgere kaller han.

Historie[rediger]

Historien til Moldova er egentlig ganske trist. Siden 1600 har Moldova vært en del av Romania til Russerne kom og tok over kontinentet, som fikk navnet "Basarabia". Basarabia tilhørte Russland i ca. 100 år til oppløsningen av Sovjetunionen. Moldova oppnådde selvstendighet i 1992, ett år etter Sovjetunionens oppløsning. Under denne selvstendigheten var Moldova i krig mot et smalere kontinent innenfor deres grenser som i dag heter "transnistria". På grunn av at befolkningen til Moldova var blandet av russere og rumenere etter 1991, så var dette lille kontinentet uenig med at Moldova skulle være selvstendig. Befolkningen innenfor dette kontinentet ville at Moldova skulle være en del av Russland, så de ble uenige og starta en krig. Moldoverne holdt på å vinne over kontinentet men den russiske hæren kom som da ødela alt.

"Transnistria" ble til slutt en selvstendig stat med sin egen president. Det var derimot en meningsløs tittel da kontinentet ble for det meste styrt av Russland. Innbyggerne i Transnistria er ganske dumme eller nedlatende fordi de sier at de fortsatt tror på at de lever under Sovjetunionen. Alle utgiftene som dette lille "shit-landet" har blitt betalt av Moldova.

Religion[rediger]

Religion i landet er kristendommen og fleste parten av innbyggerne er Ortodoks-Kristne. Det fins også noen katolikker i landet. Unntatt det så er det ingen som tørr å tro på noe annet.

Økonomi[rediger]

Helt jævlig. Gjennomsnittet av månedslønnen per innbygger i Moldova er ca. 2000 Moldovske Lei som er 1000 kroner. Siden dette er lønnen deres så er det vanlig å tenke at prisene deres må være lave. Men neida. De er like dyre som i Norge. Mat er det eneste produktet som er billigere enn i Norge. Fortsatt så klarer ikke folk å få nok mat med 1000 kr i måneden. Derfor dyrker mange innbyggere mat i hagen sin. I den siste tiden så har pensjonen til de gamle gått opp bare for hjernevaske dem til å tro at politikerne i landet er gode politikere.

Kultur[rediger]

Det som man må først og fremst skjønne med kulturen i Moldova er at det er 2 forskjellige kulturer. Den russiske kulturen og den rumenske kulturen.
Gamle og nye land i Europa som det er all grunn til å vite noe om!
Vi skal være venner med noen, og kanskje krige mot andre en gang.
Trueu.jpg
Albanie · Allemagne · Andorre · Angleterre · Arménie · Azerbaïdjan · Autriche · Belgique · Biélorussie · Bosnie-Herzégovine · Bulgarie · Chypre · Crète · Croatie · Danemark · Dingdongsaker · Écosse · Édmarque · Espagne · Estonie · Finlande · France · Géorgie · Gibraltar · Grèce · Groland . Hongrie · Îles Féroé · Irlande · Irlande du Nord · Islande · Italie · Kosovo · Le Monde · Lettonie · Liechtenstein · Lituanie · Luxembourg · République de Macédoine · Malte · Moldavie · Monaco · Monténégro · Norvège · Orcades · Pays-Bas · Pays de Galles · Pologne · Portugal · République tchèque · Roumanie · Royaume-Uni · Russie · Saint-Marin · Serbie · Sicile · Slovaquie · Slovénie · Suède · Sud · Suisse · Tchécoslovaquie · Timor Leste · Turquie · Ukraine · Union Européenne · URSS · Vatican · Yougoslavie · Øya Sodor
Det er altfor få aksenter i norsk språk, som for eksempel accent aigu og accent grave, for ikke å snakke om accent circumflex.