Noter

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Advarsel

Denne artikkelen er skrevet av en med dårlig musikkhumor, så man trenger over middels musikkunnskaper for å få noe mening i teksten

Waltz.jpg

«Jeg visste at dette var en genial idè for å lage mest mulig kaos»

- Fiolinist om C-nøkkel

Endaflerenoter.jpg

Noter sies å være et universalt musikkspråk, så alle kan lese noter. Resten av musikkbetegnelsene er på italiensk, finn logikken den som kan. For å si det enkelt er noter egentlig bare sorte prikker som er fordelt på forskjellige linjer, med påfølgende uforståelige tegn og symboler i diverse sammenhenger. Man kan ta Musikkfag for å kunne forstå seg bedre på dette.

Hvordan fungerer det?[rediger]

I teorien skal alle kunne lese noter, men slik er det vel gjerne ikke i praksis. Notene som er sorte prikker skal fortelle deg hvor lenge man skal holde en note og hvilken tone man skal spille, helst så fort at dirigenten ikke merker at du er helt på bærtur. Det tar lang tid før man kan lese noter flytende, og det krever en del trening. En annen ting men må være obs på er at forskjellige instrumenter spiller i forskjellige nøkler. Årsaken til dette er fremdeles uvisst, men stemmingen på instrumentet kan være en grunn og hvilken oktav de forskjellige instrumentetne spiller i en annen, hvem vet? Typisk notelinje.jpg Her følger en liten liste med antatte instrumenter som spiller i hvilken nøkkel:

G-nøkkel[rediger]

Kanskje den minst vanlige nøkkelen, men samtidig den som for mange er lettest å spille i.

G-nøkkel.jpg

Av forskjellige instrumenter spiller:

F-nøkkel[rediger]

F-nøkkel.jpg

Vanlige F-nøkkelinstrumenter:

hilsen en som kan mye om piano]]

C-nøkkel[rediger]

C-nøkkel.jpg

Det ryktes at bratsjister kan lese denne nøkkelen, men ingen er helt sikre, da ingen egentlig har sett eller hørt en bratsjist spille riktig.Johan Herman Wessel er den siste kjente. Ellers blir denne nøkkelen brukt når komponisten ikker selv er helt sikker på hvilke noter og toner han vil ha, da c-nøkkelen ofte leses feil.

Tenornøkkel[rediger]

Kaos-nøkkelen.jpg


Sammenheng??[rediger]

Hver dag spille flere tusen mennesker musikk skrevet ned på noter, særlig utbredt i symfoniorkestrene. det det blir delt ut forskjellige ark med masse noter på, som låter(som oftest) fint sammen. Andre improviserer og kaller det jazz, eller Fri jazz...