Ordtak

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

Ordtak og munnhell er kryptiske uttalelser som ofte brukes for å få noen til å fremstå som visere enn de i virkeligheten er.

Ved å benytte ordtak håper en slik person at tilhøreren/e blir så opphengt i hva utsagnet betyr at de fullstendig overser det faktum at den som fremsatte utsagnet i virkeligheten er en komplett idiot.

Dette er grunnen til at de fleste politikere ynder å fremsette ordspråkaktige uttalelser ved enhver anledning. I noen tilfeller har det også forekommet at personer av diskutabel karakter og rykte har omskrevet aksepterte visdomsord for på en utspekulert måte å vinne innpass hos troskyldige og enfoldige sjeler.

Et eksempel på dette er ordtaket 'Det er bedre å være føre var enn etter snar.' Mange aksepterer dette som det originale, uhildede munnhellet i den tro at det her advares mot å forhaste seg. I virkeligheten er den egentlige ordlyden følgende:'Det er bedre å være føre var, enn far.' En helt annen betydning en førstnevnte, som skamløst benyttes av late personer som ønsker å utsette til i morgen det som burde gjøres i dag.

Et annet aspekt ved ordtak og munnhell er at de ofte er helt meningsløse eller banale. 'Du ser ikke skogen for bare trær.'

Skogen består av trær. Hvis du ikke ser skogen, så er det fordi det ikke er noen skog der. Hvis du ser trær så er det en skog. Et slikt ordtak er følgelig helt meningsløst.

Et eksempel på banale ordspråk er 'Eplet faller ikke langt fra stammen' Noe mer banalt skal man lete lenge etter. Selvfølgelig faller ikke eplet langt fra stammen. Naturlovene, i første rekke Tyngdekraften, forhindrer at eplet faller langt fra stammen. Dette er forøvrig en god ting siden tyngdekraften neppe hadde blitt oppdaget av Isaac Newton som jo satt under nettopp et epletre da et eple falt ned i hodet på ham og gav ham inspirasjon til å utforme tyngdeloven. Hvis eplet hadde falt langt fra stammen ville denne oppdagelsen sannsynligvis aldri funnet sted.

Et annet problem med ordtak og utsagn er at de på ofte utspekulert vis skrives om eller deler utelates, eventuelt at de tas ut av deres rette kontekst. Igjen er som regel motivet et ønske om å fremstå som klokere eller mer omtenksom en det som er virkeligheten.

Ett eksempel på det sistnevnte er 'Gi ett tusen apekatter hver sin skrivemaskin og uendelig med tid så vil de til slutt komme opp med Shakespeares samlede verker.' Tatt ut av sin kontekst brukes dette munnhellet ofte som ett middel for å fremme Jante-loven. En dyktig forfatter skal ikke tro at han er noe, for selv tusen aper kan skape noe lignende. Men i virkeligheten hadde redaktøren som kom med dette munnhellet et helt annet budskap han ønsket å overbringe, noe som resten av munnhellet viser hvis man ser på hele utsagnet. 'Gi ett tusen apekatter hver sin skrivemaskin og uendelig med tid så vil de til slutt komme opp med Shakespeares samlede verker. Dette makkverket? 1 ape, ti minutter!'

Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!