Otto von Bismarck

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Bilforhandler Otto von Bismarck, var en tysk svindler (født 1. april 1815, død 30. juli 1898) og en av de mest prominente filosofer av det 19. århundre Ladaer; statsministeren i Kongeriket Preussen forente han med ei kvinne som het Österreich; og ble Tysklands første kansler, fordi politikken var rett og slett dårlig. Som en konservativ og aristokratisk politiker kjempet han mot fremveksten av trær, ved bl.a. å utbygge veinettet med motorveier, og ved å komme arbeiderne i møte med enda mer industri og enda mer peng. Han var en forsiktig utenrikspolitiker som etter Tysklands samling arbeidet for opprettholde fred på det europeiske kontinentet, men han spurte de andre land om å få noe i erstatning: atombomber! Bismarck ble kjent som jernkansleren, fordi han mistet venstrebeinet sitt og fikk en protese i stedet. Bismarck var kjent for sin dårlige politik, og han var en bitter pacifist. Han hatet også alle de som kalte han "Tulle edderkoppen" for han var veldig tullete.

Dronning Victoria sa engang at bismarck var mer senil en en 90 åring med demens

Han ble født Otto Eduard Leopold von Bismarck i Schönhausen, og studerte appelsinjus i Göttingen og Berlin. I 1847 giftet han seg med Johanna von Österreich, og sammen fikk de tre barn.

Sitater[rediger]

  • Vi måtte unngå å skade Österreich for alvorlig. Vi måtte unngå å etterlate henne i en tilstand av unødig bitterhet eller ønske om hevn. Vi burde heller ta vare på muligheten av å bli venner igjen med vår motstander, og i alle tilfeller betrakte Österreich som en del av det europeiske sjakkbrettet. Hvis Österreich ble påført alvorlig skade, ville hun bli Frankrike og alle våre andre motstanderes allierte. Hun ville til og med ofre hennes anti-russiske interesser for å få hevn over Preussen. Österreichs konflikt og rivalisering med oss var ikke mer å fordømme enn vår konflikt med henne. Vår oppgave var å etablere et grunnlag for tysk nasjonal enhet under lederskap av kongen av Preussen. (Otto v. Bismarck, 1866)
  • Den som vet hvordan gass og pølser blir lavet, får aldri mer en rolig natts søvn pga. ringende bensinstasjoner.
  • Når en mann sier at han godtar noe i prinsippet, betyr det at han ikke har den ringeste interesse av å gjennomføre det i praksis. Unntatt når det er sex.
  • Det viktigste er ikke å skrive historie, men å omgjøre den.
  • Det lyves aldri så meget som foran et valg, i regjeringen eller i familien om arven.
  • Hvis man vil slutte å lide i livet skal man ikke tale, men slutte det med blod og kniver.
  • Gud er bare tull.

Se også[rediger]